Ελαφριά, δροσερή και πεντανόστιμη πανακότα

Σήμερα γλυκαίνουμε τη γεύση και τη ζωή μας μ` ένα κλασικό ιταλικό επιδόρπιο που σημαίνει «μαγειρεμένη κρέμα». Η πανακότα είναι γνωστή για την απλή, αλλά πλούσια γεύση της, καθώς και για την βελούδινη υφή της.

Γιάννος Βαλιάνος
Ελαφριά, δροσερή και πεντανόστιμη πανακότα

Σήμερα γλυκαίνουμε τη γεύση και τη ζωή μας μ` ένα κλασικό ιταλικό επιδόρπιο που σημαίνει "μαγειρεμένη κρέμα". Η πανακότα είναι γνωστή για την απλή, αλλά πλούσια γεύση της, καθώς και για την βελούδινη υφή της.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

760λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  3 φύλλα ζελατίνης
  •  100 γρ. γάλα
  •  300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  •  60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  •  Λίγο εκχύλισμα βανίλιας
  •  Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  •  Λίγη μαρμελάδα της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το ξύσμα.

  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί και να φτάσει λίγο πριν από το βρασμό – δεν θέλουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και μεταφέρουμε στο μείγμα σε άλλο σκεύος, περνώντας το πρώτα από σήτα ώστε να απομακρύνουμε τα χοντρά κομμάτια από το ξύσμα.

  3. Στύβουμε με τα χέρια τα φύλλα ζελατίνης για να αποβάλλουν το περιττό νερό και τα ρίχνουμε κατευθείαν μέσα στην κρέμα.

  4. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά η ζελατίνη και να διαλυθεί. Μοιράζουμε την κρέμα σε 4 φορμάκια ή μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να παγώσουν.

  5. Για να σερβίρουμε, βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό το κάθε φορμάκι και κατευθείαν το αναποδογυρίζουμε σε πιάτο.

Μικρά Μυστικά

Σερβίρετε την πανακότα γαρνίροντας με λίγη μαρμελάδα για μια δροσερή και φρουτώδη γεύση.

Απόρρητο