Στις 190.000 ανέρχονται όσοι έχουν παραλάβει την επιστολική ψήφο, από 128 διαφορετικές χώρες είπε η Νίκη Κεραμέως, παραθέτοντας στα Παραπολιτικά 90,1 τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τις Ευρωεκλογές.

«Έχουν ήδη παραληφθεί πάνω από 20.000 ψήφοι και προφανώς είναι καθ’ οδόν πάρα πολλές άλλες ψήφοι, η διαδικασία έχει ακόμα σχεδόν τρεις εβδομάδες» είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι θα ψηφίσουν ακόμη και στον Αρκτικό Κύκλο.

Το χρονοδιάγραμμα

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της επιστολικής ψήφου ενημέρωσε πως η τελευταία ημέρα που οι πολίτες μπορούν να δώσουν τους φακέλους στους courier είναι η 3η Ιουνίου και έως και τις 4 Ιουνίου μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες να παραδώσουν τον φάκελο στο ταχυδρομείο. Ακόμη προσέθεσε ότι οι ομογενείς θα παραλάβουν τους φακέλους έως και τις 28 Μαΐου.

Σε σχέση με όσους έχουν δηλώσει πως πρόκειται να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, αλλά δεν θα ψηφίσουν τελικά επιστολικά θα τους έρθει SMS στο κινητό τηλέφωνο τους το Σάββατο της 8ης Ιουνίου, πριν τις εκλογές, πως μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι αλλά μετά τις 11 το πρωί.

«Δηλαδή το Σάββατο το απόγευμα θα εκδοθούν συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι με όσους είχαν μεν γραφτεί να ψηφίσουν στην επιστολική αλλά δεν παρελήφθη η ψήφος τους. Για να μην στερηθεί κανείς το δικαίωμα ψήφου κάνουμε αυτή τη διαδικασία», διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών.

Ποιοι προτίμησαν την επιστολική ψήφο

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την διαδικασία ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας ενημέρωσε ότι «οι απαντητικές επιστολές με τις ψήφους συγκεντρώνονται και φυλάσσονται στο Περιστέρι, όπου το πρωί της Κυριακής (9/6), επιτροπές με δικαστικούς, θα παραλάβουν κάλπες με τις επιστολικές ψήφους και αυτές θα μπουν κανονικά στην καταμέτρηση των ψήφων».

Η ηλικιακή κατηγορία που προτίμησε να ψηφίσει με επιστολική ψήφου είναι εκείνη των 40-51 ετών, ενώ ακολουθούν οι πολίτες ηλικίας 51-60 ετών. «Οι συγκεκριμένοι εκλογείς είναι κυρίως οι εργαζόμενοι και οι αποτελούντες τον παραγωγικό ιστό της χώρας» δήλωσε o κ. Μπαλέρμπας.

Πώς θα αποφευχθεί η διπλή ψήφος

«Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη κατανεμηθεί όλοι οι εκλογείς σε περίπου 19.380 εκλογικά τμήματα ανά την χώρα. Σε αυτούς τους καταλόγους υπάρχουν και όσοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο με την ένδειξη «Τ» δίπλα στο όνομα τους και έτσι δεν θα τους επιτρέπεται να ψηφίσουν σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Θα υπάρχει και η ένδειξη «Ε» σε όσους έχουν επιλέξει να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, οι οποίοι επίσης δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, επομένως δεν υπάρχει θέμα για διπλοψηφίες», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας.

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή»

«Η επιστολική ψήφος διεξάγεται αυτή τη στιγμή με έναν άψογο τρόπο. Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή και είναι ενδεικτικό ότι από το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή στην επιστολική ψήφο τριπλάσιοι πολίτες από όσους ήταν στις εθνικές εκλογές του 2023» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα για τα προβλήματα που έχουν καταγγείλει εκλογείς, σχετικά με την παραλαβή του φακέλου με το υλικό, που απεστάλη από το ΥΠΕΣ μέσω των ΕΛΤΑ και μιας ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε ότι από το σύνολο των 202.500 είναι λιγότερες από 100 οι περιπτώσεις που δεν έχουν παραλάβει οι ψηφοφόροι τους φακέλους τους.