Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή της Finos Film, Φιλοποίμενος Φίνου, θα γίνουν την Πέμπτη 25 Απριλίου, 11:00 π.μ., στο πάρκο του σταθμού Λαρίσης από την υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη παρόντος του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Η πολυσυζητημένη εδώ και χρόνια προτομή του δημιουργού μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βαγγέλη Ηλία.

Η προτομή θα βρίσκεται μεταξύ των οδών Ιουλιανού, Μεταξά, Σάμου και Δηληγιάννη, στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα θρυλικά στούντιο της Φίνος Φιλμ, στα οποία παρήχθησαν ταινίες που έχουν καταγραφεί στο DNA των Ελλήνων. Ας σημειωθεί δε ότι έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στον Δήμο Αθηναίων, το πάρκο να λάβει το όνομα του Φιλοποίμενος Φίνου.

Στο ενεργητικό του Φίνου θα βρούμε 175 ταινίες που έχουν χαράξει την Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και καθιερώσει πρόσωπα ηθοποιών όπως οι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Τζένη Καρέζη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Ντίνος Ηλιόπουλος, Γεωργία Βασιλειάδου κ.α.

Οι ταινίες που τα στούντιο του παρήγαγαν έχουν χαραχθεί βαθιά στη συνείδηση των Ελλήνων και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να επηρεάζουν νεότερες γενιές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), «Μανταλένα» (1960), «Οι κυρίες της αυλής» (1966), «Στεφανία» (1966), «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957).

Σήμερα, 47 χρόνια μετά το θάνατο του Φιλοποίμενος Φίνου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (όπου ο Φίνος διετέλεσε και πρόεδρος) κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την ανέγερση της προτομής με πρωτοβουλία των σκηνοθετών κ.κ. Ομήρου Ευστρατιάδη, Τάκη Βουγιουκλάκη και Νίκου Καβουκίδη.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων αναμένεται να παραστούν ηθοποιοί και τεχνικοί της Φίνος Φιλμ όπως και συγγενείς ηθοποιών οι οποίοι είναι απόντες από τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα για τον Φ. Φίνο εδώ