Από τις 08:00 το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ολόκληρη την επικράτεια, για την ανάδειξη 35 υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμφανίζονται αισιόδοξα για την πορεία των εσωκομματικών εκλογών, ενώ κρίνουν ως ικανοποιητική τη μέχρι τώρα προσέλευση του κόσμου στις κάλπες, στη διαδικασία που διεξάγεται με φυσική παρουσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, έως τις 12:30 είχαν ψηφίσει 35.000 άτομα.

Οι προετοιμασίες για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία είναι, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανάλογες με αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην εκλογή προέδρου και έχει προβλεφθεί -σε περίπτωση που η συμμετοχή είναι μεγάλη- να υπάρξουν οι ανάλογες κινήσεις.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα για τον οποιοδήποτε να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό κέντρο της περιφέρειας επιθυμεί, ωστόσο αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνον στην εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένος.

Δηλαδή, ένας ψηφοφόρος της Αττικής μπορεί να ψηφίσει για την εν λόγω εκλογική περιφέρεια, στα εκλογικά τμήματά της και όχι για κάποια άλλη περιφέρεια της επικράτειας. Επίσης, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουν μπει ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις διπλής ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής διαδικτυακά.

Ανοιχτά μέχρι τις 20:00

Η διαδικασία των εκλογών θα διαρκέσει έως τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία να πάρει παράταση σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μετά το μεσημέρι -ανάλογα με την πορεία της διαδικασίας- από την ΚΕΦΕ.

Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ αυτών οι Σοφία Μπεκατώρου και Δώρα Αυγέρη, που είναι υποψήφιες στην προκριματική διαδικασία σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία αντίστοιχα.

Πόσοι εκλέγονται σήμερα

Από τη σημερινή εκλογική διαδικασία θα προκύψουν 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές, από τους πάνω από 200 που είναι υποψήφιοι. Ακόμη, 5 υποψήφιοι θα πάρουν το χρίσμα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ενώ δύο θέσεις είναι κατοχυρωμένες από τους νυν ευρωβουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιλέξει τους πέντε υποψήφιους που δικαιούται από τη δεξαμενή των ατόμων που δεν θα εκλεγούν από τη σημερινή διαδικασία.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, όσοι δεν εκλεγούν θα αποτελέσουν μια νέα μαγιά ανθρώπων που θα συστρατευθούν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς αρκετοί εξ’ αυτών δεν ήταν μέλη ή στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί στις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία. Μεταξύ άλλων θα βρεθεί με μέλη της ομογένειας αλλά θα συμμετέχει και σε θεσμικού τύπου συναντήσεις, ενώ θα συμμετάσχει ηλεκτρονικά στην ψηφοφορία για τους ευρωβουλευτές.

Παράλληλα, την Πέμπτη 18 Απριλίου προγραμματίζεται κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τις ευρωεκλογές, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει και τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο καταμερισμός όσων εκλέγονται ανά περιφέρεια και οι σταυροί που μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι:

Αττική: Εκλέγονται 12 – (μέχρι 4 σταυρούς)
Απόδημοι: Εκλέγονται 2 – (1 σταυρό )
Κεντρική Μακεδονία: Εκλέγονται 4 – (μέχρι 2 σταυρούς)
Θεσσαλία: Εκλέγονται 3 – (1 σταυρό).
Δυτική Ελλάδα: Εκλέγονται 3 – (1 σταυρό).
Κρήτη: Εκλέγονται 2 – (1 σταυρό).
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Εκλέγονται 2 – (1 σταυρό)
Πελοπόννησος:Εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Στερεά Ελλάδα: Εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Νότιο Αιγαίο: Εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Ήπειρος: Εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Δυτική Μακεδονία: Εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Ιόνιο: Εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)
Βόρειο Αιγαίο: Εκλέγεται 1 – (1 σταυρό)

Μπορείτε να δείτε τους υποψήφιους και τα βιογραφικά τους εδώ.