Fast track εξαγγελίες και παρεμβάσεις στα πεδία όπου η κυβέρνηση «πονάει», επιβάλλει η προεκλογική περίοδος, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αξιοποιήσει για την αφύπνιση της κυβέρνησης.

Έχοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φωτίζουν με κάθε τρόπο τα αδύναμα σημεία της κυβερνητικής δραστηριότητας ή αδράνειας, ο Πρωθυπουργός σπεύδει να κλείσει τρύπες, να ανακοινώσει μέτρα, να βρεθεί σε περιοχές όπου η ΝΔ φαίνεται ότι σημειώνει σημαντικές διαρροές και, εν τέλει, να καταπολεμήσει τον μεγάλο εχθρό, που δεν είναι άλλος από τον πολιτικό λήθαργο στον οποίο έχει πέσει η κυβέρνηση, απουσία αξιόμαχου αντιπάλου.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε την Τρίτη στη Βόρειο Ελλάδα, με ένα διπλό στόχο. Αφενός να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και, αφετέρου, να βρεθεί σε μία περιοχή όπου καταγράφονται σημαντικές δημοσκοπικές και διαφαίνονται εκλογικές διαρροές προς τα δεξιά.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Ρόδο, ενώ σύμφωνα με τα όσα διακινούνται από το κυβερνητικό επιτελείο, οι επισκέψεις του σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας έως τις ευρωεκλογές θα επαναληφθούν.

Παράλληλα, αναμένεται ότι θα επιχειρηθεί να καταπολεμηθούν διάφορα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό με συνοπτικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι επιδιωκόμενες επισπεύσεις για την αντιμετώπιση των γνωστών κατά τα άλλα προβλημάτων στις περιοχές της Θεσσαλίας κ.α., που καταστράφηκαν από τις περυσινές θεομηνίες.

Έμφαση στα προεκλογικά διλήμματα

Στον απόηχο του συνεδρίου του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα επιχειρήσει παράλληλα να δώσει έμφαση στα εκλογικά διλήμματα που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός και ιδίως, στην αίσθηση ότι ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα το οποίο θα αμφισβητούσε την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του ιδίου, θα ισοδυναμούσε με απειλή πολιτικής αστάθειας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας και την ταχύτητα της πολιτικής φθοράς.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα θελήσει να διατηρήσει υψηλούς τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, γνωρίζοντας ότι αυτή θα προσλάβει και προσωπικά χαρακτηριστικά, ενώ η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου στρέφεται σε ενδεχόμενα στραβοπατήματα αλλά και απρόοπτα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική ατμόσφαιρα, λίγες εβδομάδες προτού στηθούν οι κάλπες.