Στην παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές και αναφερθεί σε ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Σας καλώ να σπάσουμε τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα αλλά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδορείς για τις επιλογές που κάνει. Αν ο θύτης νιώσει αποκομμένος αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αν βρούμε έναν τρόπο να απομονώσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να πούμε ότι υπάρχουν κανόνες και όρια τα οποία όταν ξεπερνιόνται υπάρχουν συνέπειες.

Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί γονείς, συλλόγους εκπαιδευτικών, εκκλησία. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι κάποιος να μπορεί να μιλήσει. Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον θύτη. Δεν είναι εύκολα αποδεκτό να μιλήσει κανείς για τον θύτη αλλά είναι απαραίτητο. Η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το περιστατικό. Μας δίνει τη δυνατότητα της ανωνυμίας της καταγγελίας αλλά και της αξιοποίησης εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την αποτελεσματική διαχείριση των καταγγελιών που θα γίνουν. Τα πρωτόκολλα είναι διαδικασίες που μας προτείνουν οι ειδικοί για να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Τώρα όμως μας προβληματίζει όχι μόνο ο αριθμός των περιστατικών αλλά η ένταση της βίας με την οποία γίνονται προπηλακισμοί που δεν είναι μόνο σωματικοί αλλά μπορεί να είναι διαδικτυακοί και ψυχολογικοί. Και τελικά πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στη διαφορετικότητα.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι τα φαινόμενα bullying υπήρχαν και στη δική μας εποχή. Τότε ήταν περίπου αποδεκτά, μέρος ας πούμε της εφηβείας και δεν μας προβλημάτιζε το τραύμα που μπορεί να αφήσει σε κάποιο παιδί

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την καμπάνια αυτή από την Πολίχνη παρουσία μαθητών και καθηγητή»

Δείτε όλη την εκδήλωση