Οι επτακόσιες σελίδες του πορίσματος της πλειοψηφίας το οποίο εστιάζει στα ανθρώπινα λάθη που οδήγησαν μέσω της παραβίασης του Γενικού Κανονισμού Κίνησης των σιδηροδρόμων στην σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, δεν έπεισαν κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγόρησαν την πλειοψηφία για «οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο συγκάλυψης» με την κυβέρνηση να προτρέπει όσους θεωρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η τελευταία πράξη της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη παίχθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής –παρουσία συγγενών θυμάτων από τα θεωρεία- με την αντιπολίτευση να εξαπολύει επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δεν παρέστη στην διαδικασία συζήτησης επί του πορίσματος, όπως και το σύνολο των μελών της κυβέρνησης παρότι αποτελεί πάγια πρακτική του σε ανάλογες συζητήσεις στο παρελθόν σε μια προσπάθεια να διατηρεί θεσμικές αποστάσεις από μια αμιγώς κοινοβουλευτική πρωτοβουλία όπως η συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.

Πυρά Φάμελου-Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη

Αυτό δεν εμπόδισε τον Σωκράτη Φάμελλο να πει ότι με την απουσία του «επιβεβαιώνει το σχέδιο συγκάλυψης» και ότι «δεν σέβεται την μνήμη των θυμάτων» και τον Νίκο Ανδρουλάκη να επισημάνει ότι είναι «προκλητικά απών». «Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτε, αλλά στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος που κάνετε μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί», είπε ο Μάκης Βορίδης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει ότι «κάθε μέρα θα σας θυμίζω το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη» και να εγκαλεί τους «γαλάζιους» βουλευτές ως «συνεργούς» στην συγκάλυψη της υπόθεσης.

Η καυγάς της Ζωής με Μαρκόπουλο-Μηταράκη

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της καταλόγισε «πολιτικό χουλιγκανισμό» και ότι είναι «έμπορος και εργολάβος του πόνου», με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να κάνει λόγο για «ντροπιαστική παρουσία του προσώπου που επέλεξε να επιτελέσει το διόλου ευγενές έργο της συγκάλυψης».

Κόντρα υπήρξε και με τον Νότη Μηταράκη ο οποίος αντιδρώντας στην μομφή της κυρίας Κωνσταντοπούλου ότι «σκοτώσατε 57 ανθρώπους και θέλετε να συγκαλύψετε τα ίχνη σας», την κατηγόρησε ότι υιοθετεί την «ακραία συμπεριφορά της χρυσής αυγής» και εκμεταλλεύεται την θέση της ενώ είναι δικηγόρος με επαγγελματική σχέση με οικογένειες θυμάτων, με την ίδια να του απαντά ότι η εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων γίνεται αφιλοκερδώς.

Το δίλλημα του ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική

Με δεδομένη την κατάληξη που είχε η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής, η οποία αμφισβητείται από όλα τα κόμματα αλλά και την κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην έρευνα της Δικαιοσύνης και τις επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης η οποία εντοπίζει αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων πολιτικών προσώπων κάτι που βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών σημαίνει σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Έχουμε ένα πολιτικό δίλημμα. Να ακολουθήσουμε την υποχρέωση που έχουμε από τις ενδείξεις και αποδείξεις που αποκαλύπτονται σωρηδόν ή να ζητήσουμε, ενώνοντας όλη την αντιπολίτευση, να ψάξει όλον τον φάκελο η δικαιοσύνη;», είπε ο Φάμελλος, προδιαγράφοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ζητήσει προς το παρόν προανακριτική.

Μάλιστα ζήτησε να συμφωνήσει η Βουλή σε μια ερμηνευτική δήλωση που θα λέει ότι «τα αδικήματα δια παραλείψεως των υπουργών δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη χωρίς την διενέργεια προκαταρτικής επιτροπής». Μπορούν όμως να υπάρξουν αδικήματα παράλειψης που δεν εμπίπτουν στα υπουργικά καθήκοντα; Η απάντηση Βορίδη ήταν αρνητική: «Αυτήν την παράλειψη –την οποία εσείς τη συνδέετε με το δυστύχημα- ο Καραμανλής θα μπορούσε να την κάνει αν δεν ήταν υπουργός;», διερωτήθηκε για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Μόνο αν ήταν υπουργός μπορεί να κάνει την παράλειψη. Άρα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα καθήκοντά του».

Και άρα το πλαίσιο που μπορεί να ακολουθηθεί είναι η προανακριτική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει στην παρούσα φάση καθώς, όπως έλεγε ο Φάμελλος στους δημοσιογράφους με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει «δεν θα τους κάνουμε την χάρη να αμνηστεύσουν τα πολιτικά πρόσωπα που βαρύνονται», αφού τυχόν απόρριψή της θα έκλεινε το θέμα, όπως συνέβη με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717.

Υπέρ της προανακριτικής ΠαΣοΚ-Νέα Αριστερά

Ο Ανδρουλάκης από την πλευρά του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρότασή του για προανακριτική επιτροπή για το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βάσει και των νέων στοιχείων, «γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα βρούμε εμπόδια και τοίχους», ενώ υπέρ της προανακριτικής τάχθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης από την Νέα Αριστερά λέγοντας μάλιστα ότι «δεν μιλάμε μόνο για απόπειρα συγκάλυψης αλλά για κρίση της Δημοκρατίας». «Αυτό το έγκλημα δεν πρόκειται να ξεχαστεί, ούτε να παραγραφεί», δήλωσε από την μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι με δεδομένη την εξελισσόμενη ενώπιον της Δικαιοσύνης διαδικασία, αλλά και την μήνυση των συγγενών που θα διαβιβαστεί στη Βουλή «το ΚΚΕ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, για να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, παρά την προσπάθεια να στοιχιστούν οι υπεύθυνοι πίσω από τον αντιδραστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών ή την βουλευτική ασυλία».