Με μεγάλο θριαμβευτή το «Oppenheimer» που κέρδισε 7 βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, A’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μουσικής) από τις συνολικά 13 υποψηφιότητες ολοκληρώθηκε η 96η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Christopher Nolan τιμήθηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας αλλά και για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Robert Downey Jr. παρέλαβε ένα χρυσό αγαλματίδιο.

Ήταν μια τεράστια βραδιά για το «Oppenheimer». Ήταν μια τεράστια βραδιά και για τον Robert Downey Jr. που παρέλαβε το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Oscars 2024: Ο Robert Downey Jr. παραλαμβάνει το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φρικτή παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία, με αυτή τη σειρά. Θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου. Με βρήκε ένα παρατημένο κουτάβι και με υιοθέτησε. Σε αυτή την ταινία με περιέβαλαν με τους καλύτερους ηθοποιούς και αυτοί με έκαναν ακόμα καλύτερο άνθρωπο.

Θέλω να ευχαριστήσω και τη στιλίστα μου – γιατί κανείς δεν ευχαριστεί στιλίστες; Όσους σε όλη την καριέρα μου με έσωζαν από τον εαυτό μου. Σας ευχαριστώ», είπε ο Robert Downey Jr. κρατώντας το βραβείο του στα χέρια.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή έκανε το σήμα της νίκης. Μιας νίκης για τον ρόλο του στην ταινία «Oppenheimer», αλλά και μιας νίκης πολύ προσωπικής.

Βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος της (αυτο)καταστροφής κι αυτές τις στιγμές ο Robert Downey Jr. δεν τις ξεχνά. Του θυμίζουν τα διαφορετικά σημεία (επαν)εκκίνησής του αλλά και τη δύναμη που χρειάστηκε ώστε να ξεπεράσει τον κακό του εαυτό.

Ένα Όσκαρ που (ευτυχώς) δεν ήρθε

Ο Robert Downey Jr. είχε στο ενεργητικό του ακόμα δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, Α’ Ανδρικού για την ταινία «Chaplin» και Β’ Ανδρικού για το «Tropic Thunder».

Ο ηθοποιός είπε πρόσφατα στο «The View» ότι είναι ευγνώμων που δεν κέρδισε το 1993 το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Chaplin». «Ήμουν νέος και τρελός», είπε. «Ένα Όσκαρ θα μου έδινε την εντύπωση ότι ήμουν στον σωστό δρόμο».

Και φυσικά δεν ήταν. Μετά την υπέροχη ερμηνεία του στο «Chaplin» ήρθε ο κατήφορος. Ναρκωτικά, συλλήψεις, δικαστήρια, φυλάκιση, απεξάρτηση, ξανά ναρκωτικά.

Όπως ο ίδιος έχει διηγηθεί μεγάλωσε σε μια οικογένεια «όπου όλοι έπαιρναν ναρκωτικά». Στο ντοκιμαντέρ που γύρισε για λογαριασμό του Netflix με θέμα την ταραχώδη σχέση με τον πατέρα του, περιέγραψε πώς εκείνος του έδωσε να δοκιμάσει ναρκωτικά σε ηλικία 8 ετών και τελικά να εθιστεί.

«Ο εθισμός μου στην κοκαΐνη και στην ηρωίνη ήταν σαν να έχω μια καραμπίνα στο στόμα μου και έχω το δάχτυλο στη σκανδάλη, και μου αρέσει η γεύση του μεταλλικού όπλου», ακούγεται να λέει στο ντοκιμαντέρ.

Η γνωριμία με τη Susan Levin -και μετέπειτα σύζυγό του- ήταν καθοριστική για τη ζωή του. Ο όρος της ήταν να απεξαρτηθεί. Τον έδωσε και τον τήρησε ο Robert Downey Jr. ο οποίος δεν ξεχνά όλους όσοι τον στήριξαν και του έδωσαν δεύτερη (και τρίτη) ευκαιρία.

Η συνεργασία με τον Christopher Nolan

Η συνεργασία με τον Christopher Nolan ήρθε ως ένα δώρο από κοινού. «Δεν τον ήξερα, αλλά τον είχα συναντήσει μερικές φορές και κοιτάζοντάς τον από έξω, ένιωθα ότι ήταν σε ένα μέρος όπου θα ήταν έτοιμος να έρθει και να δοκιμάσει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Και ως σκηνοθέτης, αν μπορείς να πείσεις έναν από τους σπουδαίους ηθοποιούς της γενιάς του να έρθει και να αμφισβητήσει τον εαυτό του με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, απλά ξέρεις ότι θα έχεις κάτι ξεχωριστό», έχει δηλώσει ο Nolan για τον Downey εκθειάζοντας τη «γενναιοδωρία του πνεύματός» του.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό GQ, ο Robert Downey Jr. είχε μιλήσει για την πιθανότητα να έρθει ή και όχι ένα Όσκαρ. Ήταν η εποχή που ως Τόνι Σταρκ μεσουρανούσε αλλά και η εποχή που ο Martin Scorsese δήλωνε ότι οι ταινίες της Marvel «δεν είναι πραγματικό σινεμά».

«Ξέρω ότι κάποια στιγμή θα συμβεί, γιατί είναι λογικό. Γι’ αυτό και δεν αισθάνομαι παράξενα να κάθομαι από κάτω και να βλέπω άλλους να τα κερδίζουν. Άλλωστε, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρω, θα μου απονείμουν ένα τιμητικό όταν θα είμαι γέρος.

Όπως και να το δει κανείς, θα πάρω κάποια στιγμή ένα Όσκαρ, αλλά και κανένα να μην έρθει είμαι καλά με αυτό. Στο παρελθόν νόμιζα ότι με ενδιέφεραν τα Όσκαρ, αλλά τώρα έχω τελείως ξεφύγει από αυτήν τη νοοτροπία».

Το Όσκαρ ήρθε και ο Robert Downey Jr. άξιζε τόσο πολύ αυτό το βραβείο.