Η ταινία «20 μέρες στη Μαριούπολη» κέρδισε το βραβείο Kαλύτερου Nτοκιμαντέρ στην 96η τελετή απονομής των Όσκαρ. Η ταινία που γυρίστηκε μέσα στην πολιορκημένη πόλη κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη φρίκη του πολέμου.

Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, δημοσιογράφος του Associated Press, ανέβηκε να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο και συγκίνησε με τον συγκλονιστικό λόγο του.

«Μακάρι να μπορούσα να το ανταλλάξω αυτό με το να μην επιτεθεί ποτέ η Ρωσία στην Ουκρανία, να μην εισβάλει ποτέ στις πόλεις μας, να μην σκοτώσει ποτέ δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς συναδέλφους μου. Μακάρι να μην είχα κάνει ποτέ αυτή την ταινία.

Δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Αλλά όλοι μαζί, εσείς – μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο – μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ιστορικό αρχείο θα διορθωθεί και ότι η αλήθεια θα επικρατήσει και ότι ο λαός της Μαριούπολης και όσοι έχασαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Επειδή ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν την ιστορία», είπε ο Mstyslav Chernov και καταχειροκροτήθηκε από όλους.

Το ντοκιμαντέρ «20 ημέρες στη Μαριούπολη» είναι η πρώτη ουκρανική ταινία που κερδίζει Όσκαρ. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Chernov είχε περιγράψει την ταινία ως «ένα είδος συλλογικής αντίστασης στην τραγωδία».

Ο Mstyslav Chernov βρέθηκε στη Μαριούπολη όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, τον χειμώνα του 2022. Αυτός και οι συνάδελφοί του δεν εγκατέλειψαν την πόλη και συνέχισαν να καταγράφουν τα πάντα.

Ήταν τα πλάνα του που υπήρξαν τεκμήρια της θηριωδίας των Ρώσων, όπως ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου της Μαριούπολης και οι επιθέσεις των ρωσικών τανκς στις κατοικημένες γειτονιές της πόλης.

«20 μέρες στη Μαριούπολη», το τρέιλερ