«Γαλάζια συγκάλυψη». Αυτές οι δύο λέξεις μόνο, μπορούν δυστυχώς να χαρακτηρίσουν την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή λειτούργησε σε διατεταγμένη υπηρεσία προστασίας των ομοϊδεατών της κατά τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο.

Ο ρόλος της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν η διερεύνηση των αιτίων του εγκλήματος των Τεμπών ως στοιχειώδης υποχρέωση στη μνήμη των θυμάτων, ως δικαίωση των οικογενειών τους και ως όχημα αποτροπής στο μέλλον ανάλογης τραγωδίας. Ουδόλως αντιμετωπίστηκε έτσι από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο καθένας από εμάς, τα μέλη της Επιτροπής με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είχε ρόλο ανακριτή με αποκλειστικό καθήκον τη διερεύνηση της αλήθειας, των αιτίων του εγκλήματος και των ευθυνών πολιτικών προσώπων που σχετίζονταν με το τραγικό συμβάν και το θάνατο 57 αθώων ανθρώπων. Κάθε μάρτυρας ταυτοχρόνως είχε υποχρέωση να καταθέσει την αλήθεια και μόνο, σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. Η κυβερνητική πλειοψηφία λειτουργώντας στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση επεδίωξε αποκλειστικώς και μόνο τον μη καταλογισμό ευθυνών στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο κ. Καραμανλής που προσήλθε στην Επιτροπή και με αλαζονικό τρόπο αντί για μάρτυρας συμπεριφέρθηκε ως κατήγορος. Δεν απάντησε στα περισσότερα από τα ερωτήματα που του ετέθησαν και έφτασε στο σημείο να επιτίθεται πολιτικά στα μέλη της Επιτροπής που προσπαθούσαν να διερευνήσουν την αλήθεια. Η πλειοψηφία δυστυχώς της ΝΔ κάλυψε απολύτως τον κ. Καραμανλή επιτρέποντας του να συμπεριφέρεται με απόλυτή ασέβεια προς την Επιτροπή. Παράδειγμα περεταίρω πρωτοφανούς λειτουργίας για μάρτυρα, υπήρξε η αναπληρώτριά Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που στα περισσότερα από τα ερωτήματα που της ετίθεντο παρέπεμπε σε γραπτό υπόμνημα της που θα έστελνε την επαύριον, καλυπτόμενη πλήρως ξανά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Την ίδια συμπεριφορά επέδειξε και ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός που καλύφθηκε πίσω από την ιδιότητα του κατηγορουμένου προκειμένου να μην εξεταστεί .

Το αποκορύφωμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς της πλειοψηφίας υπήρξε η άρνηση της να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μάρτυρες που μετά βεβαιότητος θα είχαν συμβάλει στην αποκάλυψη τόσο των πραγματικών αιτίων του δυστυχήματος όσο και των πολιτικά υπευθύνων. Η συνέχιση της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή θα αποτελούσε συμμετοχή και συμβολή στην «γαλάζια συγκάλυψη» του εγκλήματος των Τεμπών. Παραλλήλως η συμμετοχή μας ως ατόμων στην Επιτροπή αποτελούσε για τον καθένα μας συνειδησιακό θέμα. Η αποχώρηση μας ήταν το μόνο λογικό επακόλουθο μπροστά στη «γαλάζια συγκάλυψη» του εγκλήματος των Τεμπών.

Ο Γιώργος Νικητιάδης είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου τ. Υφυπουργός