5 το πρωί: Η διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ – Η κάθοδος των αγροτών – Η νέα υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν

Στα πρόθυρα νέας εσωτερικής διαμάχης φαίνεται πως βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη χθεσινή εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Το όργανο αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σήμερα και όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.

1

Στα πρόθυρα νέας διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Η συνεδρίαση: Η εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έγινε χθες σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, απόντος του Στ. Κασσελάκη που βρισκόταν στο Λονδίνο και έστειλε αιχμηρή επιστολή, ενώ παράλληλα απέφυγε να συμμετάσχει διαδικτυακά επικαλούμενος επαφές και συναντήσεις, ανέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει εισέλθει σε τροχιά νέας εμφύλιας διαμάχης.
  • Η επιστολή: «Πόσο ακόμα να αγνοούμε τα μέλη μας και την κοινωνία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στο μακροσκελές κείμενο που υπέγραψε, θεωρώντας δεδομένο πως «το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει», παρόλο που, μετά τη σωρεία αντιδράσεων από πρωτοκλασάτα στελέχη, είχαν διαρρεύσει ήδη και διατηρούνται ενεργά σενάρια αναβολής του.
  • Οι αποφάσεις: Μετά από όλα αυτά, οι κρίσιμες -αν αυτές υπάρξουν εν τέλει- αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετατέθηκαν κατά ένα 24ωρο. Σήμερα, σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος θα αποφασιστεί η σύγκληση έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής και το εάν θα ξεκινήσει την Πέμπτη, όπως είναι προγραμματισμένο, το Συνέδριο.
2

Παραμένει ισχυρό το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ

  • Εκτίμηση ψήφου: Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,2% στην εκτίμηση ψήφου. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 15% έχοντας καθιερωθεί στη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%.
  • Ευρωεκλογές: Ίδιο τοπίο παρατηρείται και στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει και εκεί ευρύ προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 27,1%, έναντι του δεύτερου ΠαΣοΚ, που είναι στο 11,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό συγκεντρώνοντας 9,9%.
  • Το σημαντικότερο πρόβλημα: Το θέμα της ακρίβειας συνεχίζει να είναι το ζήτημα που προβληματίζει τους περισσότερους πολίτες σε ποσοστό 59,6%. Ακολουθούν η οικονομία με 31,3% και η εγκληματικότητα με 22%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Υποψήφια για δεύτερη θητεία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

  • Η ανακοίνωση: Μετά από μήνες φημολογίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε χθες στη συνεδρίαση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας στο Βερολίνο, την υποψηφιότητα της για μία δεύτερη θητεία. 
  • Η επικύρωση: Η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά στις αρχές Μαρτίου, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν καθαρή πρωτιά του ΕΛΚ στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι η Γερμανίδα, γεννημένη στις Βρυξέλλες πολιτικός, θα παραμείνει για άλλε πέντε χρόνια στο τιμόνι της Επιτροπής.
  • Η επιστολή: Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας φον ντερ Λάιεν, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας και Πρόεδρος της Platforma Obywatelska Donald Tusk, απέστειλαν κοινή επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Platforma Obywatelska και η Νέα Δημοκρατία είναι βέβαιες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται και πάλι σε σταθερά και ικανά χέρια για τον επόμενο θεσμικό κύκλο με την Ursula von der Leyen στο τιμόνι της» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.
4

Κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα

  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Πλέγμα μέτρων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχει εκπονήσει για σήμερα η Τροχαία προκειμένου να πραγματοποιηθούν εύρυθμα και με ασφάλεια οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να είναι κλειστοί ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των λεωφορείων.
  • Πώς θα εισέλθουν τα τρακτέρ στο κέντρο: Το κομβόι των αγροτών πέρασε το βράδυ στο Κάστρο Βοιωτίας και σήμερα αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του. Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένονται οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, να φτάσουν στα διόδια των Αφιδνών. Από εκείνο το σημείο θα προχωρήσουν με τη συνοδεία της Αστυνομίας και συντεταγμένα για το κέντρο της Αθήνας.
  • Συμβολικοί αποκλεισμοί: Παράλληλα με την πορεία που πραγματοποιείται προς την πρωτεύουσα, αγρότες συνεχίζουν τα μπλόκα σε αρκετές οδικές αρτηρίες όλης της περιφέρειας. Τη Δευτέρα (19/2) υπήρξε μεταξύ άλλων 3ωρο μπλόκο στην εθνική οδό Ιωαννίνων Κακκαβιάς στο ύψος του κόμβου Καλπακίου.
5

Έρευνα για το καθεστώς εργασίας του 45χρονου Παλαιοχριστιανού διέταξε η Κεραμέως

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr