Μια κλασσική ρήση στα ζητήματα ηγεσίας και στρατηγικής είναι του Βρετανού Πρωθυπουργού Ουίλσον στην κρίση της στερλίνας όταν αναφέρθηκε στον χρόνο που επιταχύνεται εν μέσω κρίσης: «Μια εβδομάδα είναι πολύ μακρύς χρόνος στην πολιτική».

Αυτή η ρήση βρίσκει την δικαίωσή της στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα όσα συμβαίνουν εδώ και δυο εικοσιτετράωρα μετά την κίνηση με το ερωτηματολόγιο από τον Στέφανο Κασσελάκη που οδήγησε σε πολλαπλές εκρήξεις. Και η εβδομάδα που ξεκίνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι πολύ μακριά και σε αυτήν μπορεί να συμβούν τα πιο απρόβλεπτα.

Η εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έγινε σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα απόντος του Στ. Κασσελάκη που βρισκόταν στο Λονδίνο, έστειλε αιχμηρή επιστολή και απέφυγε να συμμετάσχει διαδικτυακά επικαλούμενος επαφές και συναντήσεις, ανέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όχι απλά έχει εισέλθει, αλλά βρίσκεται σε τροχιά νέας εμφύλιας διαμάχης.

Και αυτή η διαμάχη προμηνύεται πολύ πιο σκληρή από όσα βιώσαν στο ΣΥΡΙΖΑ πριν μήνες με την διάσπαση στελεχών και βουλευτών που στελεχώνουν τη Νέα Αριστερά.

Το κλίμα στην Π.Γ. ήταν πολύ βαρύ για τον Στ. Κασσελάκη και από τα όσα έγιναν στην συνεδρίαση αναδείχθηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει πλέον κεντρικά στελέχη και τον πρόεδρο του κόμματος.

Και πως να μην γίνει αυτό, όταν είχαν τεθεί στο τραπέζι των παρασκηνιακών συζητήσεων, και σενάρια για αναβολή του συνεδρίου, αλλά ακόμα και για μομφή κατά του Στ. Κασσελάκη με ενεργοποίηση άρθρου του καταστατικού ακόμα και για καθαίρεσή του και εκλογή νέου προέδρου.

Το γυαλί ράγισε και μάλιστα μεταξύ της νεοπροεδρικής ομάδας υπό τον Στ. Κασσελάκη και κεντρικών στελεχών που είτε τον ανέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα είτε τον στήριξαν.

Το χάσμα είναι αγεφύρωτο και αυτό φάνηκε στην πολύωρη συνεδρίαση της Π.Γ. που θα συνεδριάσει το βράδυ της Τρίτης, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμα εάν θα παραστεί ή όχι ο Στ. Κασσελάκης που «έγραψε στα παλαιά του παπούτσια», όπως είπε μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος το κομματικό όργανο και δεν συμμετείχε.

Και μόνο όμως να τίθεται θέμα μομφής κατά του προέδρου του κόμματος, όπως αποκάλυψε πρώτο το Βήμα, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος τόσο για τον Στ. Κασσελάκη όσο και για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως πολιτικό οργανισμό.

Η αναφορά στην ανακοίνωση της Π.Γ. ότι «είμαστε κόμμα μελών, όχι κόμμα στελεχών και βεβαίως όχι ένα αρχηγικό κόμμα» ήταν μια ευθεία απάντηση στον Στ. Κασσελάκη που τους είχε ρίξει το γάντι από νωρίς το πρωί με την φράση στην επιστολή του: «Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει».

Η νέα διάσπαση είναι προ των πυλών, μόλις 72 ώρες περίπου πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου που ακόμα και αυτό ήταν στον αέρα! Εξάλλου, στην συνεδρίαση της Π.Γ. κατατέθηκαν δυο προτάσεις: α) πρόταση μομφής κατά του προέδρου και β) αναβολή του συνεδρίου.

Το σύνδρομο της Ύβρεως, δηλ. η ξεροκεφαλιά που είναι πηγή της αυταπάτης, είναι κύριο χαρακτηριστικό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και οι περισσότερα στελέχη του, δεν αντέχουν να δουν θηλιά, δίχως να μπουν στον πειρασμό να τη δοκιμάσουν στον λαιμό τους. Τελείως αυτοκαταστροφικό για όλους!