To άφηνε να εννοηθεί και εν τέλει το έκανε. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως ένοικος του Μπερλεμόν.

Μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να γίνουν τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι, ωστόσο σήμερα επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά της παίζοντας εντός έδρας: τόσο επί γερμανικού εδάφους όσο και επί χριστιανοδημοκρατικού.

Ορισμένοι είχαν βιαστεί να την χαρακτηρίσουν ανεπαρκή, όμως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θητεία που φεύγει κατάφερε να προωθήσει την εικόνα μιας ΕΕ πιο ενωμένης σε σχέση με το παρελθόν, μιας ΕΕ που στάθηκε στα πόδια της ακόμη και εν μέσω διαφωνιών αντιμετωπίζοντας παγκόσμιες κρίσεις όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Στηλιτεύτηκε έντονα η στάση της και οι κινήσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τις πιθανότητες εν τούτοις να είναι αυτή τη στιγμή με το μέρος της. Ουδείς κάνει λόγο για μια εύκολη κούρσα μέχρι και εάν έρθει η στιγμή να ανέβει στον 13ο όροφο του Μπερλεμόν, της έδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως επικεφαλής για ακόμη μία πενταετία.

Η Ούρσουλα και οι αγρότες

Προς το παρόν, εξακολουθεί να έχει μπροστά της τους αγρότες οι οποίοι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι και προαναγγέλλοντας νέα «έφοδο» στις Βρυξέλλες στις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα του Συμβουλίου Γεωργίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν όμως ετοιμάζει νέες διευκολύνσεις για εκείνους που πιθανόν θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας που διανύουμε και αφού έχουν προηγηθεί ήδη βήματα όπως ο κανονισμός για εξαιρέσεις στην αγρανάπαυση και οι εξαιρέσεις που αφορούν σε αγροτικά προϊόντα που εισέρχονται χωρίς δασμούς από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Η ανάγκη για επίτροπο Αμυνας

Κι ενώ το Κίεβο και η Μέση Ανατολή εξακολουθούν να φλέγονται, η Πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε από τη Διάσκεψη του Μονάχου ότι είναι υπέρ της δημιουργίας χαρτοφυλακίου για την Άμυνα εφόσον είναι εκείνη στην ηγεσία της Επιτροπής, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να λέει από το βήμα της ίδια Διάσκεψης ότι η άμυνα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Σε αυτό ωστόσο που άπαντες συνηγορούν είναι ότι υπάρχει ανάγκη για Επίτροπο Άμυνας με δεδομένη την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών και εξελίξεων υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού και το να υπάρξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αμυντική βιομηχανία.

Ο πολιτικός χρόνος μέχρι την αλλαγή σκυτάλης ή απλώς την μετάβαση στην επόμενη θητεία, είναι μακρύς και απρόβλεπτος και το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να εργάζεται εντός Επιτροπής, αλλά και εκτός, ακόμη και τις ώρες που γυμνάζεται στα πάρκα γύρω από την Κομισιόν.