Την εκστρατεία της για μία δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκινά σήμερα Δευτέρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας άλλα πέντε χρόνια στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ. Στο επίκεντρο της ατζέντας της θα τεθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και οι πράσινες πολιτικές.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η οποία ήταν μια απρόβλεπτη επιλογή για να ηγηθεί της Επιτροπής όταν επιλέχτηκε το 2019, κράτησε τα ηνία της ΕΕ στην πανδημία του κορωνοϊού και στο ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναγκάζοντας σε αναθεωρήσεις των πολιτικών για την υγεία, την ασφάλεια αλλά και τη ενέργεια.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της (ΕΛΚ) προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, μια πρόβλεψη που αν μεταφραστεί και στα αποτελέσματα θα του δώσει το δικαίωμα να προτείνει τον κύριο υποψήφιό του ως επικεφαλής της επόμενης επιτροπής. Εάν κερδίσει την υποστήριξη των ηγετών της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί στη συνέχεια να κερδίσει την πλειοψηφία των μελών του νέου κοινοβουλίου προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα.

«Έχει την υποστήριξη του κόμματος και των κρατών μελών», ανέφερε μία πηγή την οποία επικαλούνται οι FT, και έχει ενημερωθεί για τις συζητήσεις γύρω από την υποψηφιότητά της.

Η 65χρονη πρόκειται να προταθεί από το γερμανικό κόμμα της CDU μετά τη συνάντηση των ηγετών του στο Βερολίνο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΛΚ, πρέπει επίσης να λάβει την υποστήριξη δύο άλλων εθνικών κομμάτων, τα οποία οι αξιωματούχοι είπαν ότι είναι πιθανό να είναι η Νέα Δημοκρατία της Ελλάδας και η Πολιτική Πλατφόρμα της Πολωνίας.

Στη συνέχεια, μπορεί να χριστεί επίσημα ως επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ για τις εκλογές του Ιουνίου στο συνέδριο του κόμματος στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι.

Η αντίθεση του Όρμπαν

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι αντίθετος σε μια δεύτερη θητεία. Άλλοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Φινλανδού Petteri Orpo και του Ισπανού Pedro Sánchez – ο οποίος προέρχεται από την αντίπαλη σοσιαλιστική ομάδα – έχουν επικυρώσει την παραμονή της στην εξουσία.

Η φον ντερ Λάιεν , η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας, είπε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι εάν επανεκλεγεί, θα δημιουργήσει μια νέα θέση Επιτρόπου Άμυνας για να επιβλέπει την υποστήριξη των Βρυξελλών στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.

Αυτές οι παρατηρήσεις ακολούθησαν μια συνέντευξη στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, όπου ζήτησε περισσότερη οικονομική στήριξη στους ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων μέσω επιδοτήσεων για συμβόλαια κοινής παραγωγής και συμφωνίες εξαγοράς που θα εγγυώνταν μακροπρόθεσμες αγορές προϊόντων.

Η στρατηγική, που βασίζεται στην προσέγγισή της στην παραγωγή εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής, της αποτελεσματικότητας και της εδραίωσης στον αμυντικό τομέα της ηπείρου.

Ανέθεσε επίσης στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να συντάξει μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και προτάσεις για τη βελτίωσή της, ως μέρος μιας πρότασης προς τα κράτη μέλη ότι η δεύτερη θητεία της θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ.