Τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον Ισπανό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα θα παραδώσει φέτος το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με τον δημιουργό παρόντα στην διοργάνωση η οποία θα ανοίξει με τη νέα ταινία του «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» (2023), ένα animation μουσικό ντοκιμαντέρ. Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Ολύμπιον όπου ο Τρουέμπα θα παραλάβει τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά.

Το «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» που ο Τρουέμπα γύρισε με τον ισπανό εικαστικό καλλιτέχνη Χαβιέρ Μαρισκάλ, χαρακτηρίζεται ως «νεονουάρ animated docudrama» μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η μουσική της μπόσα νόβα. Εν τω μεταξύ τον τελευταίο καιρό ο Φ. Τρουέμπα βρισκόταν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, όπου ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας «Haunted Heart» με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον (η ταινία γυρίστηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Blonde ΑΕ.)

Σκηνή από την τελευταία ταινία του Φ. Τρουέμπα «Πυροβόλησαν τον πιανίστα»

Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από την κριτική κινηματογράφου (αρχικά στην εφημερίδα El País στα τέλη της δεκαετίας του ’70) ο Τρουέμπα πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην μεγάλου μήκους μυθοπλασία με την ταινία «Ópera Prima» (1980).

Αυτή η ταινία θεωρείται μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές της λεγόμενης comedia madrileña, η οποία έδωσε τον τόνο για την ανάπτυξη του είδους. Το 1989, ο Τρουέμπα υπέγραψε την πρώτη του διεθνή επιτυχία, «Το όνειρο του τρελού πιθήκου», κερδίζοντας Βραβεία Γκόγια Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Μια τετραετία αργότερα η «Μπελ Επόκ» (1993), κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ «Το κορίτσι των ονείρων σου» (1998) προσέθεσε επτά ακόμη Γκόγια στο παλμαρέ του Τρουέμπα και είναι μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της δεκαετίας στο ισπανικό box office.

Η ταινία «Τσίκο & Ρίτα» του Φ. Τρουέμπα, είναι το πρώτο ισπανικό κινούμενο σχέδιο που διεκδίκησε το Οσκαρ καλύτερου animation

Η 26η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί, επίσης, spotlight στον Τρουέμπα ο οποίος έχει εξίσου αξιόλογη παρουσία ως μουσικός παραγωγός (έχει κερδίσει δύο Βραβεία Γκράμι και τέσσερα Βραβεία Λάτιν Γκράμι). Θα προβληθεί το «Calle 54» (2000), όπου ο Τρουέμπα αποτυπώνει τη λατρεία του για τη λάτιν τζαζ και το «Τσίκο & Ρίτα», μια συγκινητική ιστορία αγάπης, απώλειας και ελπίδας, εμπνευσμένη από έναν από τους σπουδαιότερους κουβανούς μουσικούς, τον θρυλικό Μπέμπο Βαλντές (η πρώτη ισπανική ταινία που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων).