5 το πρωί: Το ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας, οι ανένδοτοι αγρότες και η τετράδα του Κυπέλλου

Ο ερχομός του Φλεβάρη βρίσκει τη Θεσσαλία στο επίκεντρο της συζήτησης. Αφενός μεν το Στρατηγείο της Λάρισας πρόκειται να εξελιχθεί σε Κέντρο Διοίκησης των Eπιχειρήσεων της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα αφετέρου δε συνεχίζονται οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου.

1

Στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ γίνεται η Λάρισα

  • Η πρόταση Δένδια: Στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός προσέφερε το Στρατηγείο της Λάρισας ως κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος για την ετοιμότητα του Κέντρου προκειμένου ν’ αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.
  • Θετικά δεκτή η πρόταση: Όπως ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε μετά το πέρας των εργασιών, η ελληνική πρόταση κατέστη «θετικά δεκτή» από τους ομολόγους τους κι πλέον αναμένεται το Στρατηγείο της Λάρισας να αποκτήσει καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες», για την οποία στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.
  • Γιατί «Ασπίδες»: Η επιχείρηση έλαβε την κωδική αυτή ονομασία, διότι όπως εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρέχει την απαιτούμενη προστασία στα πολεμικά πλοία που συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
2

Ραντεβού στην «Agrotica» δίνουν οι αγρότες

  • Μπλόκα σ’ όλη τη χώρα: Οι αγρότες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο προχώρησαν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις, κλείνοντας κεντρικούς οδικούς άξονες σε σημεία «κλειδιά» του θεσσαλικού κάμπου. Μπλόκα είχαμε και σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Χαλκιδική.
  • Μεγάλα συλλαλητήρια στην Agrotica: Οι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλα συλλαλητήρια. Την Πέμπτη, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, θα βρεθούν οι παραγωγοί της Μακεδονίας και το Σάββατο έξω από το εκθεσιακό κέντρο θα συγκεντρωθούν οι Θεσσαλοί αγρότες.
  • Συνάντηση με Μητσοτάκη στη Βόνιτσα: Στο μπλόκο της Βόνιτσας σταμάτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και συνομίλησε με τους αγρότες«Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, να κάνουμε το καλύτερο» τους διαβεβαίωσε.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

«Ωρολογιακή βόμβα» στα κέντρα υποδοχής

  • Πώς έχει η κατάσταση: Στα όριά τους βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζουν όσο τα κυκλώματα διακινητών δεν σταματούν να στέλνουν ανθρώπους σε μη αξιόπλοες βάρκες ακόμη και με εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.
  • Οι αριθμοί: Είναι ενδεικτικό πως από τις 15 έως τις 21 Ιανουαρίου, την τρίτη δηλαδή εβδομάδα του 2024, καταγράφηκαν οι περισσότερες αφίξεις από την Πρωτοχρονιά, με 932 άτομα να καταφθάνουν στις δομές. Ο μέσος όρος μάλιστα των ημερήσιων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου για το χρονικό αυτό διάστημα είναι 133. Από τις αρχές του έτους συνολικά 2.310 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν παράνομα τα σύνορα της χώρας, οι 2.089 εκ των οποίων από τα τουρκικά παράλια.
  • Οι μαρτυρίες: Δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση ανώτατα στελέχη της προσωρινής δομής στο Καρά Τεπέ. Η ονομαστική χωρητικότητα του κέντρου, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είναι 3.695 άτομα, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 5.600 υπήκοοι τρίτων χωρών. «Είναι όλοι στεγασμένοι, αλλά κι ο ένας πάνω στον άλλον. Κι όσο ο αριθμός αυξάνεται τόσο θα έχουμε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση να διαχειριστούμε» σημειώνουν στο Βήμα πηγές από τη Λέσβο.
4

Μύδροι αμερικανικής Γερουσίας κατά social media

  • Η ακρόαση: Ενώπιων της Γερουσίας παρέστησαν χθες ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη διαδικτυακή εκμετάλλευση παιδιών μέσα από τις πλατφόρμες που διοικούν. Στην ακρόαση εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι Μαρκ Ζούκερμπεγκ (Meta), Σου Ζι Τσιου (Tik Tok) και Έβαν Σπίγκελ (Snapchat).
  • Πυρά από γερουσιαστές: «Eσείς και οι εταιρείες που έχουμε μπροστά μας έχετε αίμα στα χέρια σας. Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Ντικ Ντέρμπιν, κατηγορώντας τις πλατφόρμες για το γεγονός ότι επέτρεψαν την εξάπλωση της εκμετάλλευσης ανηλίκων χωρίς το απαιτούμενο δίχτυ προστασίας. Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που οι χρήστες στις πλατφόρμες έχουν ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμύρια παγκοσμίως.
  • Η υπεράσπιση: «Η Apple και η Google απαιτούν ήδη τη συγκατάθεση των γονέων όταν ένα παιδί κάνει μια πληρωμή μέσω εφαρμογής», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναζητώντας άλλοθι και δικαιολογίες αποκρούοντας τις επιθέσεις των νομοθετών. «Θα ήταν τετριμμένο να ψηφιστεί νόμος που θα απαιτεί γονικό έλεγχο κάθε φορά που ένα παιδί κατεβάζει μια εφαρμογή», συμπλήρωσε ο ιδρυτής της Meta.
5

Έκλεισε το ραντεβού Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στα ημιτελικά

  • Με χρυσό σκόρερ τον Μλαντένοβιτς: Ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το εις βάρος του 2-1 από τον πρώτο αγώνα στη Λεωφόρο και με απίθανο γκολ του Μλαντένοβιτς στο 95′ επικράτησε 2-0 του Ατρόμητου στο Περιστέρι. Το σκορ είχε ανοίξει με σουτ μέσα από την περιοχή ο Πέρεθ στο 36′.
  • Πεντάρα για τον ΠΑΟΚ: Τυπική διαδικασία ήταν η αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό για τον Δικέφαλο του Βορρά, ο οποίος συνέτριψε με 5-0 την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία και σφράγισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Εκεί θα κοντραριστεί πλέον με τον Παναθηναϊκό για μια θέση στον τελικό.
  • Ιστορική πρόκριση για τον Παναιτωλικό: Χάρη στο 3-1 επί του ΟΦΗ στο Αγρίνιο η ομάδα του Γιάννη Πετράκη διπλασίασε τις νίκες στο ζευγάρι και εξασφάλισε την παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Είχε προηγηθεί άλλωστε η νίκη με 2-1 στο «Θ. Βαρδινογιάννης».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr