Αποφασισμένοι να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα εμφανίζονται οι αγρότες προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Οι αντιδράσεις τους ολοένα και μεγαλώνουν προχωρώντας σε συμβολικές καταλήψεις τμημάτων της Εθνικής οδού. Έτσι, το μεσημέρι της Τετάρτης δεκάδες Λαρισαίοι αγρότες ανέβηκαν χωρίς τα οχήματά τους στη νέα εθνική οδό στο ύψος του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε πως με την κίνηση αυτή υλοποιούν την απόφαση της Πανθεσσαλικής σύσκεψης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το μεγάλο συλλαλητήριο θα γίνει στην Agrotica και κάλεσε για ένωση των δυνάμεων με τους συναδέλφους τους από την Μακεδονία.

«Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας επιβίωσης, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που έχει χτυπηθεί από τις πλημμύρες, θα δικαιωθεί και θα μπορέσουμε με τη δύναμη των τρακτέρ, την μαζικότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελός μας», είπε.

Με τα τρακτέρ στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, μπλόκα παντού

Σχεδόν 24 ώρες μετά τις εξαγγελίες μέτρων από τον πρωθυπουργό, οι αγρότες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο προχώρησαν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις, κλείνοντας κεντρικούς οδικούς άξονες σε σημεία «κλειδιά» του θεσσαλικού κάμπου

Στην Αταλάντη αγρότες σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και με τα τρακτέρ κλείνουν την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα. Στο Κάστρο Βοιωτίας, στήνουν μπλόκο με τα τρακτέρ και για λίγη ώρα κλείνουν το οδόστρωμα. Στην Πάτρα, οι Αχαιοί εισέβαλαν στο κέντρο με τα τρακτέρ και στη Βόνιτσα οι αγρότες έστησαν… καρτέρι στον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλοί αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά τις 4 το απόγευμα αγρότες από τον κόμβο Πλατύκαμπου ανέβηκαν πεζοί στην Εγνατία οδό και έκλεισαν το ρεύμα Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα είμαστε εδώ στην Εθνική Οδό. Έχουν κλείσει και στην Ε-65 και σε παλιές Εθνικές Οδούς και όπου υπάρχουν θεσσαλικά μπλόκα», δήλωσε ο επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

Δυναμώνουν τα μπλόκα και πάνε Agrotica οι αγρότες

Με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αταλάντης έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες παρέμειναν στο οδόστρωμα αρκετές ώρες ενώ παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Σκάλας.

Από τους δρόμους της πόλης της Πάτρας πέρασαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Αχαΐας. Έφτασαν στο κτίριο της περιφέρειας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, ενώ παρέταξαν τα τρακτέρ κατά μήκος της Εθνικής Οδού που παρέμεινε για αρκετή ώρα κλειστή και στα δύο ρεύματα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Άστρους και στην πόλη της Αμαλιάδας. Περισσότερα από 300 τρακτέρ αναμένεται να φτάσουν αύριο στην έκθεση της Agrotica.

Οι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλα συλλαλητήρια. Την Πέμπτη, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, θα βρεθούν οι παραγωγοί της Μακεδονίας και το Σάββατο έξω από το εκθεσιακό κέντρο θα συγκεντρωθούν οι Θεσσαλοί αγρότες.

Συνάντηση με Μητσοτάκη στο μπλόκο της Βόνιτσας

Συνάντηση με τους αγρότες της Βόνιτσας είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους για να κάνει το καλύτερο.

«Είμαστε ανοικτοί σε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, να κάνουμε το καλύτερο» διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στον Πρωτογενή Τομέα. «Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία της χώρας τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον Πρωτογενή Τομέα» είπε και ανέφερε την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πέρσι.

Αγρότες είχαν στήσει μπλόκο στην είσοδο της Βόνιτσας από τις 11:00 το πρωί με τρακτέρ, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τις αποζημιώσεις και έργα υποδομής .

Οι αγρότες που βρέθηκαν στη Βόνιτσα περίμεναν τον πρωθυπουργό για να του παραθέσουν τα αιτήματα τους, τα οποία χαρακτηρίζουν πιεστικά για την επιβίωση τους. «Εμείς παραμένουμε εδώ στα μπλόκα γιατί είναι αγώνας επιβίωσης ο αγώνας μας. Είναι αγώνας για να κρατήσουμε τα χωράφια μας» είπε ο Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης.