Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η διευθύνουσα σύμβουλος της X, Λίντα Γιακαρίνο, και άλλοι ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας βρέθηκαν σήμερα, 31/01, αντιμέτωποι με τους νομοθέτες των ΗΠΑ, καθώς παρέστησαν σε ακρόαση – ορόσημο ενώπιων της Γερουσίας για τη διαδικτυακή εκμετάλλευση με θύματα παιδιά.

«Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Ντικ Ντέρμπιν, κατηγόρησε εξ αρχής τις τεχνολογικές πλατφόρμες ότι επέτρεψαν την εξάπλωση της εκμετάλλευσης, ενώ απέρριψε τις τελευταίες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι εταιρείες για ενίσχυση της διαδικτυακής ασφάλειας.  «Είναι υπεύθυνες για πολλούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο» δήλωσε ο Ντέρμπιν, κάνοντας λόγο για «κρίση στην Αμερική».

«Κύριε Ζούκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες που έχουμε μπροστά μας έχετε αίμα στα χέρια σας. Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεΐ Γκρέιαμ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 230, της διάταξης ενός νόμου του 1996 που προστάτευε τις πλατφόρμες από κάθε ευθύνη για το περιεχόμενο τρίτων που αναρτάται στους ιστότοπούς τους.

Ο Ντέρμπιν έχει προτείνει νομοθεσία που, μεταξύ άλλων, θα καθιστούσε τις εταιρείες υπεύθυνες για αστικές αποζημιώσεις για την «σκόπιμη, εν γνώσει ή απερίσκεπτη προώθηση ή διευκόλυνση» περιεχομένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

Στην ακρόαση εμφανίστηκαν μαζί με τον Zuckerberg, η CEO του X, Linda Yaccarino, ο CEO του TikTok, Shou Chew, ο συνιδρυτής και CEO της Snap, Evan Spiegel και ο CEO της Discord, Jason Citron.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν είχαν βρει «μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας προειδοποιούσαν για αυτά τα πράγματα και αποφασίσατε να μην προχωρήσετε σε πρόσληψη 45 ατόμων, που θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη δουλειά στην επιτήρηση αυτού του θέματος».

«Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να σας υποβληθεί μήνυση ενώ θα έπρεπε, και αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ιδανικά για ποινικές αποζημιώσεις», δήλωσε ο Γκρέιαμ.

Στην ακρόαση εμφανίστηκαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσιου, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Snap, Έβαν Σπίγκελ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Discord, Τζέισον Σίτρον. Μόνο ο Ζούκερμπεργκ και ο Τσίου εμφανίστηκαν οικειοθελώς. Όλοι οι υπόλοιποι παρευρέθηκαν μετά από κλήτευση.

Με φόντο την ακρόαση, διαδηλωτές παρουσίασαν φωτογραφίες παιδιών, θυμάτων διαδικτυακής εκμετάλλευσης. Μια μητέρα ανέφερε ότι το παιδί της αυτοκτόνησε έπειτα από εκμετάλλευση στο Facebook, ενώ άλλοι μίλησαν για τις μάταιες προσπάθειες να λάβουν μέτρα οι πλατφόρμες.

«Πόσα ακόμη παιδιά θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;» αναρωτήθηκε γονέας.

Ενώπιων του Mark Zuckerberg διαδηλωτές παρουσίασαν φωτογραφίες παιδιών, θυμάτων διαδικτυακής εκμετάλλευσης.

Ναι μεν, αλλά

Σχεδόν έξι χρόνια μετά τη κατάθεση του Ζούκερμπεργκ, σε μια ακρόαση που σηματοδότησε ένα σημείο καμπής μεταξύ της τεχνολογικής βιομηχανίας και του νομοθετικού συστήματος, το Κογκρέσο έχει λάβει ελάχιστα μέτρα για τον περιορισμό της δύναμης των εταιρειών τεχνολογίας. Οι επικριτές των Μέσων αυτών επιμένουν πως η νομοθεσία έχει βαλτώσει, ακόμη και σε βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας.

Μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν τμήματα της ακρόασης, συμπεριλαμβανομένης της εναρκτήριας δήλωσης του Ζούκερμπεργκ. Ο ίδιος και άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνώρισαν το πρόβλημα, αλλά προτίμησαν να τονίσουν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τους πως είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους νομοθέτες, ο Γκρέιαμ απεφάνθη ότι «μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να μηνυθούν για τη ζημιά που κάνουν, όλα είναι λόγια». Η Γερουσία υποστηρίζει μια νομοθεσία που θα ενισχύσει την ποινική επιβολή και θα αυξήσει την ευθύνη των πλατφορμών.

Στα τέλη του 2022, ένα αντιμονοπωλιακό νομοσχέδιο για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραδοσιακών ειδησεογραφικών πρακτορείων, φαινόταν ότι θα αποτελούσε μέρος της νομοθεσίας στο τέλος του έτους, μέχρι που η Meta φρόντισε να ασκήσει πιέσεις εναντίον του κι έτσι, έμεινε μετέωρο.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Η Apple και η Google, και όχι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της ηλικίας των χρηστών ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν είναι ανήλικοι, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στους νομοθέτες.

«Η Apple και η Google απαιτούν ήδη τη συγκατάθεση των γονέων, όταν ένα παιδί κάνει μια πληρωμή μέσω εφαρμογής», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ. «Θα ήταν τετριμμένο να ψηφιστεί νόμος που θα απαιτεί γονικό έλεγχο κάθε φορά που ένα παιδί κατεβάζει μια εφαρμογή».

Η Meta περιέγραψε την πρόταση της σε ένα πλαίσιο ομοσπονδιακής νομοθεσίας, που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα, και το οποίο αποτελεί εναλλακτική λύση σε ορισμένα από τα νομοσχέδια που έχουν συντάξει οι νομοθέτες.