5 το πρωί: Το πόρισμα για τη δολοφονία στο Μεσολόγγι – Η αλλαγή σκηνικού για την επιστολική ψήφο – Το «όχι» της Εκκλησίας στον γάμο των ομοφύλων

Ο δράστης του εγκλήματος στο Μεσολόγγι πυροβόλησε, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, το θύμα με κυνηγετικό όπλο. Συγκεκριμένα, ο 31χρονος έχει χτυπηθεί από φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για αγριογούρουνα.

1

Το πόρισμα του ιατροδικαστή για τη δολοφονία στο Μεσολόγγι - Η βαλλιστική εξέταση που μπορεί να δώσει απαντήσεις

  • Το πόρισμα: Ο δράστης του εγκλήματος φέρεται να πυροβόλησε το θύμα με κυνηγετικό όπλο, καθώς στο σώμα του υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι έχει χτυπηθεί από φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για αγριογούρουνα, τα οποία ονομάζονται κοινόβολα. Ο 31χρονος χτυπήθηκε πισώπλατα και αριστερά. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται επίσης ότι η σορός του έφερε πολλές δαγκωματιές από άγρια ζώα.
  • Ο ύποπτος: Όσον αφορά τον βασικό ύποπτο, τον 50χρονο κρεοπώλη, αναμένεται να προσέλθει και πάλι στην ανακρίτρια καθώς στις καταθέσεις του συνεχίζει να πέφτει σε αντιφάσεις.  Οι Αρχές ψάχνουν δείγματα DNA του δράστη είτε στη σορό του Μπάμπη είτε στο σημείο της δολοφονίας. Φυσικά, τα χέρια τους θα λυθούν εάν βρεθεί το φονικό όπλο το οποίο αγνοείται, όπως και το κινητό του θύματος.
  • Το φυσίγγιο: Την ίδια στιγμή, οι Αρχές εντόπισαν φυσίγγιο κοντά στο σημείο δολοφονίας του Μπάμπη και το έστειλαν στην Αθήνα για βαλλιστική εξέταση μαζί με τις καραμπίνες του κρεοπώλη, τα αποτελέσματα της οποίας πιθανώς να παίξουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση.
2

Αλλαγή σκηνικού για την επιστολική ψήφο μετά τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού - Η επίμαχη τροπολογία

  • Η τροπολογία: Η ξαφνική τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως στη Βουλή για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό συναίνεσης που υπήρχε για το θέμα, δημιουργώντας νέα δεδομένα.
  • Οι αντιδράσεις: Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Η κυβέρνηση δυναμιτίζει τη συζήτηση του νομοσχεδίου» δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Δείχνετε αλαζονεία και τινάξατε τη συναίνεση στον αέρα. Αποσύρετε άμεσα την τροπολογία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ.
  • Η απάντηση της κυβέρνησης: «Να μιλάς για πραξικόπημα όταν πας να δώσεις επιστολική ψήφο, να διευκολύνεις δηλαδή τον Έλληνα να ψηφίσει, να μην υποχρεούται να πληρώσει 1500 δολάρια για να πάρει αεροπλάνο; Εδώ τι λένε τώρα κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης: Ναι στην επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές αλλά όχι στις εθνικές εκλογές. Μα ποια η διαφορά;» αναρωτήθηκε σε συνέντευξη της, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ομόφωνο «όχι» της εκκλησίας στον γάμο ομοφύλων

  • Η θέση της Ιεράς Συνόδου: Σχεδόν πέντε ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τα ομόφυλα ζευγάρια, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν το ομόφωνο «όχι» της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. «Η Ιεραρχία ηγείται και δεν άγεται» είναι το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Εκκλησία.
  • Οι επιστολές: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να στείλει επιστολές προς τους Βουλευτές, καθώς επίσης να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο. Παράλληλα, θα εξουσιοδοτήσει και τους Μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.
  • Οι σκληρές θέσεις του Μεσογαίας: Σοκ και δέος προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος λίγο ως πολύ παρουσίασε την ομοφυλοφιλία ως ψυχιατρική νόσο, ζήτησε την δυναμική αντίδραση της Εκκλησίας έναντι του νομοσχεδίου και έβαλε ευθέως κατά τη κυβέρνησης και των κομμάτων.
4

Η Τουρκία «άναψε πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

  • Η απόφαση: Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε χθες το βράδυ την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας το τέλος 20 μηνών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης. Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
  • Το χρονικό της διαμάχης: Όλα άρχισαν τον Μάιο του 2022 όταν η Σουηδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Φινλανδία. Η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα κατηγορούσε τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της. Για αυτό το λόγο η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας.
  • Το τελευταίο εμπόδιο: Η υποψηφιότητα της Σουηδίας πλέον χρειάζεται μόνο το πράσινο φως της Ουγγαρίας για να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια ένταξη που χαρακτηρίζεται «ιστορική» και η αναγκαιότητα της οποία υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από τη ρωσική επιθετικότητα.
5

Με 11 υποψηφιότητες το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου στα φετινά Όσκαρ

  • Ο Λάνθιμος: Με 11 υποψηφιότητες συνολικά στις σημαντικότερες κατηγορίες των φετινών Όσκαρ, ο Γιώργος Λάνθιμος σίγουρα εκθρόνισε την «Barbie» και αναμετριέται στήθος με στήθος με τον «Oppenheimer» του Christopher Nolan, ο οποίος φέτος συγκέντρωσε συνολικά 13 υποψηφιότητες, τις περισσότερες από κάθε άλλη ταινία.
  • Οι εκπλήξεις: H Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών φέτος επεφύλασσε και μερικές εκπλήξεις σε αρκετές από τις μεγάλες κατηγορίες. Το χαρακτηριστικότερο είναι ότι η Greta Gerwig δεν έλαβε υποψηφιότητα καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Barbie». Αντ’ αυτού, η ακαδημία έδωσε μια πρώτη υποψηφιότητα στη Γαλλίδα σκηνοθέτρια Justine Triet για την ήδη πολυβραβευμένη «Ανατομία μιας Πτώσης».
  • Η απονομή:  H απονομή των Όσκαρ 2024 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρας για εμάς) στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες. Ο Jimmy Kimmel επιστρέφει ως οικοδεσπότης για δεύτερη συνεχή χρονιά και τέταρτη συνολικά.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr