Το 2014 ο Αύγουστος Κορτώ και ο Αναστάσιος (Τάσος) Σαμουηλίδης παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην Αμερική. Χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια ώστε να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα. Ήταν από τα πρώτα ζευγάρια που το έκαναν και ο Αύγουστος Κορτώ ήταν εκείνος που από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη σχέση και την αγάπη τους.

Η αγάπη είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση με τις εκδηλώσεις της να ακουμπούν σε ένα ευρύ φάσμα. Η ανταλλαγή ενός φιλιού μεταξύ δύο συντρόφων είναι ίσως η πιο τρυφερή. Για πολλούς γιατί υπάρχουν κι αυτοί που στη θέα ενός φιλιού τρομάζουν και αντιδρούν. Ο Αύγουστος Κορτώ έγινε -ξανά- αποδέκτης μιας τέτοιας «αποστροφής».

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο ίδιος και ο σύζυγός του να ανταλλάσσουν ένα φιλί. «Κατέβασμα». Το 2015 το Facebook είχε αποφασίσει να κατεβάσει αυτή τη φωτογραφία. Ο Αύγουστος Κορτώ την ανέβασε ξανά. Το 2024 η φωτογραφία κατέβηκε εκ νέου.

«Η φωτογραφία αυτή κατεβαίνει για δεύτερη φορά, όχι λόγω ακατάλληλου περιεχομένου, αλλά, προφανώς, έπειτα από σωρεία report ανθρώπων που θεωρούν το φιλί με τον σύζυγό μου ενάντιο στη φύση, στη θρησκεία, στον ζοφερό κόσμο της ψυχής τους», έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ.

Τα μηνύματα υποστήριξης ξεκίνησαν να φτάνουν με τον συγγραφέα να γράφει: «η αγάπη θα αντηχεί όταν οι εχθροί της θα ‘χουν χαθεί στη σιωπή. Για τη χώρα μας κολλάει ο στίχος του Καρυωτάκη: ‘’Ωραίο, φριχτό κι απέριττο τοπίον!’’ Μη γελιόμαστε: σε τέτοιο τόπο ζούμε».

Η υποστήριξη του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που ο Αύγουστος Κορτώ θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τα μηνύματα που έλαβε. «Τα λόγια σας είναι ανεκτίμητα: μετέτρεψαν ένα κύμα δίκαιης αγανάκτησης σε ελπίδα – πως η καλοσύνη πάντα, πάντα είναι αυτό που εννοούμε όταν λέμε άνθρωπος.

Εν τω μεταξύ, χάρη στην αγάπη και τη γενναιοδωρία σας, μια φωτογραφία που απλώς ομόρφαινε το προφίλ μου, και κατέβηκε αυτόματα, αλγοριθμικά, από μικρότητα και χαμέρπεια, έχει σκάσει μύτη παντού. Παίξανε με τα σπίρτα τα παιδιά, και κατακάηκαν».

«Δεν προκαλεί. Δεν απειλεί. Το φιλί είναι φιλί», έγραφε ο Αύγουστος Κορτώ λίγο καιρό νωρίτερα. Βλέπεις το φιλί έχει αποτελέσει ξανά πεδίο διαμάχης και διαδικτυακής αισχρολογίας. Ένας από τους (πολλούς) αποδέκτες ο Αύγουστος Κορτώ.

Στις 16 Ιουνίου του 2022 και με αφορμή το Pride, είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Με ρωτάς, κάθε χρόνο, γιατί νιώθω περήφανος. Άφησέ με να σου πω. Γιατί οι γονείς μου, που με λάτρευαν, με ήθελαν αλλιώτικο, κι αρνιόντουσαν ένα ζωτικό κομμάτι της ψυχής μου. Γιατί μικρός δεν τολμούσα να πω ποιος είμαι, κι έτσι πέρασα τα παιδικά μου χρόνια νιώθοντας ξένος, αποσυνάγωγος, μόνος.

Γιατί για χρόνια νόμιζα ότι το μόνο που μου άξιζε ήταν η δυστυχία κι η μοναξιά. Γιατί μια φωτογραφία όπου φιλιόμαστε έγινε αφορμή για μια βροχή από ύβρεις – αν δεν κρατιόμουν απ’ τα καλόκαρδα, ανθρώπινα σχόλια, θα την είχα διαγράψει, σαν κάτι βρώμικο, ντροπιαστικό.

Γιατί, μετά από τόσο αγώνα, είμαι ίσος, αλλά εσύ είσαι περισσότερο ίσος από μένα. Η κοινωνία, και συγκεκριμένοι άνθρωποι, προσπάθησαν να με εξοντώσουν – να με αφήσουν λειψό, φοβισμένο, αποκλεισμένο. Και μολαταύτα επέζησα, κι είμαι, με όλα μου τα βάσανα, ολόκληρος κι ευτυχής.

Η αγάπη περισσεύει».