Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες τρεις μέρες, με την καλοκαιρία να δίνει τη θέση της σε βροχές. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η αστάθεια, με την Αττική να επηρεάζεται την Κυριακή 26 Μαΐου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου ανήρτησε στο Facebook χάρτες με τις περιοχές που θα βρέξει.

Όπως επισημαίνει πάνω στους χάρτες, οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μεγάλη πιθανότητα για ένα πέρασμα βροχής ή μπόρας. Όσο πιο σκούρες πράσινες και κυρίως όσο πιο κοντά σε κιτρινοπορτοκαλοκόκκινομωβ αποχρώσεις βρίσκεται η περιοχή που σας ενδιαφέρει, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Οι χάρτες

Η ανάρτηση

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά οι καταιγίδες θα επηρεάσουν τα βορειοανατολικά της χώρας. «Το κυριότερο πάντως είναι ότι επέστρεψε το γαλάζιο του ελληνικού ουρανού» είπε για τη σκόνη που σήμερα έχει απομακρυνθεί.

Καλημέρα σας. Οι #καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως τα ΒΑ σήμερα και αύριο. Το κυριότερο πάντως, είναι ότι επέστρεψε το #γαλάζιο του Ελληνικού ουρανού, που μας «έλειψε» τόσο καιρό…😀 pic.twitter.com/pyTkRTBVfA

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 23, 2024

Τι είναι η ψυχρή λίμνη

Η αλλαγή στον καιρό οφείλεται στην ψυχρή λίμνη, που θα φέρει μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας.

«Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού, θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά» εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.