5 το πρωί: Η δέσμευση Μητσοτάκη – Τα μέτρα για την ακρίβεια – Η «επιστροφή» του COVID

Τη δέσμευση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επανέλαβε σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να θέσει κομματική πειθαρχία. Δεν αλλάζει το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

1

Κράτησε τις ισορροπίες ο Μητσοτάκης - Το «όχι» σε ευρωπαϊκό αξίωμα

  • Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στον γάμο, η απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης».
  • Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το θέμα έχει δημιουργήσει αρκετές εσωκομματικές αντιδράσεις, τόνισε πως  «δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».
  • Η κομματική πειθαρχία: Όσον αφορά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι θέμα συνείδησης, δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μια δέσμευση. Αλλά κι αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».
2

Ποινική δίωξη για τη μητέρα που σκότωσε το 6 μηνών παιδί της στη Βέροια

  • Η δίωξη: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ασκήθηκε στην 37χρονη που σκότωσε το 6 μηνών βρέφος της μπροστά στα μάτια των δύο ανήλικων παιδιών στη Βέροια.
  • Οι αντιφάσεις: Κατά την απολογία της η κατηγορούμενη σημείωσε πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το βρέφος και δεν του επέφερε τραύματα, ενώ υποστήριξε πως ο θάνατος επήλθε στην προσπάθεια να το ταΐσει.
  • Η ιατροδικαστική εξέταση: Όσα επικαλέστηκε η μητέρα παρόλα αυτά δεν συνάδουν καθόλου με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, μεταξύ των οποίων κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εκδορές στο πρόσωπο.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

  • Στόχος η μείωση στα βασικά προϊόντα: Με τέσσερις άξονες αποφάσισε να παρέμβει το υπουργείο Ανάπτυξης στα φαινόμενα κερδοσκοπίας για να πέσουν ή έστω να συγκρατηθούν οι τιμές. Σκοπός είναι η μείωση τιμών βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τα οποία όπως ανακοινώθηκε μειώνονται οι παροχές προς όφελος των καταναλωτών.
  • «Τάξη» στις προσφορές: Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, επιβάλλεται μείωση κατά 30% στις προσφορές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ. Αυτό αφορά σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα και σαμπουάν. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται να μπουν σε προσφορές προϊόντα που ανατιμήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. 
  • «Πλαφόν» στα βρεφικά γάλατα από το Μάρτιο: Μία από τις βασικές παρεμβάσεις αφορά στην επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%. Ωστόσο, αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο. 
4

Ο covid ήρθε για να μείνει

  • Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού: Τη σημασία του εμβολιασμού ανέδειξε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας σχετικά με την εκτόξευση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρθηκε, ο αυξημένος αριθμός οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι ενδεικτικά, καθώς από τους 1028 ασθενείς που κατέληξαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις 2 είχαν λάβει το εμβόλιο. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στους διασωληνωμένους καθώς μόλις 2 από τους 378 των τελευταίων μηνών ήταν εμβολιασμένοι.
  • Διαγράφονται τα πρόστιμα: Ανακοινώθηκε επίσης πως θα κατατεθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για διαγραφή προστίμων σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Τείνουμε κλάδο ελαίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας πως «το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι, αλλά επειδή είναι σημαντικό για την υγεία μας». 
  • «Η Covid-19 ήρθε για να μείνει»:  Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, ενώ τόνισε πως εξετάζονται τρόποι προκειμένου ο εμβολιασμός των πολιτών να γίνει πιο εύκολος, με τη χορήγηση του ακόμη και από τα φαρμακεία να θεωρείται πιθανή. Μάλιστα, το υπουργείο θα προχωρήσει και σε καμπάνια ενημέρωσης για να «πείσει και τον πλέον δύσπιστο».
5

Ανοιχτοί λογαριασμοί στο Κύπελλο

  • Το «Καραϊσκάκης» δίνει πρόκριση: Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε του Παναθηναϊκού στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τη φάση των 16 του Κυπέλλου. Παρόλα αυτά στο υπέροχο γκολ του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου με γυριστό στο 44′ απάντησε ο Ιωαννίδης στο 66′ με αποτέλεσμα το τελικό 1-1 στη Λεωφόρο. Πλέον οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι πρόκειται να λύσουν τις διαφορές τους στην έδρα των «ερυθρόλευκων» την ερχόμενη Τετάρτη (17/1, 21:00). Η ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο θα εξασφαλίσει μια θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
  • Άντεξε ο Άρης στη Ν. Φιλαδέλφεια: Σ’ ένα παιχνίδι με ελάχιστες στιγμές άξιες αναφοράς η καλά οργανωμένη ομάδα του Άκη Μάντζιου πέτυχε να φύγει με το 0-0 από την έδρα της αγνώριστης ΑΕΚ και να αποκτήσει ένα ελαφρύ προβάδισμα για την πρόκριση, καθώς το δεύτερο παιχνίδι θα διεξαχθεί στο δικό της σπίτι. Η Ένωση δεν απείλησε με συνέπεια κι όταν το έκανε ήταν αρκετά αργά για να διασπάσει μια άμυνα που ήξερε πώς να αποσπάσει το θετικό αποτέλεσμα.
  • Έκλεισε θέση ο ΠΑΟΚ: Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου όχι μόνο υπερασπίστηκε το 1-0 της Τούμπας, αλλά διπλασιάζοντας τις νίκες της απέναντι στον Βόλο, έγινε η δεύτερη χρονικά που μπήκε στην οκτάδα του Κυπέλλου. Κωνσταντέλιας και Σβαμπ σκόραραν στο 2-0 του «Δικεφάλου». Νωρίτερα είχε προηγηθεί η πρόκριση του Πανσερραϊκού, ο οποίος πέταξε εκτός συνέχειας τον Αστέρα Τρίπολης χάρη κυρίως στο 2-0 του πρώτου αγώνα, μιας και στις Σέρρες ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr