Το τελικό 1-1 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο επιτρέπει στον Ολυμπιακό να διεκδικήσει εντός έδρας την παρουσία του στα προημιτελικά του Κυπέλλου. Στις 17/1 το δεύτερο παιχνίδι για την πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης.

Ο αγώνας

Στη Λαμία δεν εμφανίστηκαν στο γήπεδο, με την ΑΕΚ τους στέρησαν τη νίκη. Το βράδυ της Τετάρτης οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν χαρακτήρα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» απέναντι στον Παναθηναϊκό, έβγαλαν αντίδραση, είχαν σφυγμό, προηγήθηκαν με γκολ του Αλεξανδρόπουλου στο 45′, αλλά πλήρωσαν ξανά την κατάρα των κόρνερ. Για δεύτερο στη σειρά παιχνίδι πληγώθηκαν για τρίτη φορά από στατική φάση και δη εκτέλεση από τα δεξιά. Ο Ιωαννίδης εκμεταλλεύθηκε το κτύπημα του Μαντσίνι, έφερε το ματς στα ίσια (1-1) και αφαίρεσε από τους παίκτες του Καρβαλιάλ το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς του Φαλήρου.

Με μια αρκετά σφιχτή, αλλά κι αρκετά συμπαγή ενδεκάδα, κυρίως στον ανασταλτικό τομέα παρέταξε την ομάδα του στην άδεια Λεωφόρο, ο Κάρλος Καρβαλιάλ. Όπως είχε προαναγγείλει, μάλιστα, ο Πορτογάλος τεχνικός, έβαλε αρκετό νέο αίμα στην ενδεκάδα και δεν δίστασε να αφήσει εκτός αρχικού σχήματος τον Κώστα Φορτούνη, τον Ντανιέλ Ποντένσε, αλλά και τον Μαντί Καμαρά.

Στον άξονα, δίπλα στο Εσε, τοποθέτησε τον Καρβάλιο, μπροστά τους τον Αλεξανδρόπουλο, ο Μασούρας ξεκίνησε δεξιά στην επίθεση με τον Ομαρ Ρίτσαρντς αριστερά, μπροστά από τον Ορτέγκα, ενώ τον Ρέτσο στο κέντρο της άμυνας πλαισίωσε ο Ντόη.

Ο Φατίχ Τερίμ προτίμησε Κώτσιρα και Μλαντένοβιτς για τα δύο άκρα της άμυνας, πλάι στον Γεντβάι ξεκίνησε ο Αράο, με τον Ρούμπεν στο 6, τους Τσέριν, Μπερνάρ να συμπληρώνουν την τριάδα των χαφ και τους Τζούριτσιτς – Αϊτόρ στα δύο φτερά, με τον Ιωαννίδη στην κορυφή.

Χωρίς διάθεση να ρισκάρουν οι παίκτες του Ολυμπιακού κράτησαν χαμηλά τη γραμμή της άμυνας, προσπάθησαν να κλείσουν τους χώρους και να αλλάξουν γρήγορα τη μπάλα στον άξονα, προκειμένου να ψάξουν κενούς χώρους στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού.

Με τη συμπλήρωση 25 λεπτών αγώνα, ο Ρίτσαρντς πίεσε τον Γεντβάι, η μπάλα κόντραρε και στρώθηκε στον Μασούρα, ο οποίος από το ύψος της μεγάλης περιοχής δεν μπόρεσε να νικήσει τον Λοντίγκιν. Λίγο αργότερα, ο Ρίτσαρντς δεν βρήκε την μπάλα προ του Λοντίγκιν λόγω παρέμβασης του Κώτσιρα.

Ο ρυθμός πήγε ψηλά και από τις δύο ομάδες, με τους «ερυθρόλευκους» να ελέγχουν το χώρο του κέντρου, κυρίως λόγω των αλληλοκαλύψεων που έδινε ο Αλεξανδρόπουλος, παρότι είδε μια τραβηγμένη από τα μαλλιά κίτρινη κάρτα μόλις στο 10ο λεπτό. Οι «πράσινοι», πάντως, αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγή στο 37′, καθώς ο Τζούριτσιτς ένιωσε ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο κι έδωσε τη θέση του στον Μαντσίνι.

Οι γρήγορες επιστροφές, τα διαρκή στηρίγματα και οι κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να μην απειληθεί καθόλου στο πρώτο μέρος, χωρίς, όμως, να απειλήσει κιόλας, πλην της φάσης του Μασούρα. Ολα αυτά, ωστόσο, μέχρι το 44′, καθώς εκείνη τη στιγμή μίλησε ο «Αλεξανδρό». Επειτα από κόρνερ του Καρβάλιο, η μπάλα κόντραρε στον Τσέριν στο σημείο του πέναλτι, κατέληξε στο νεαρό διεθνή, ο οποίος αφού στόπαρε τη μπάλα, με το αριστερό την έστειλε στη δεξιά γωνία του τέρματος της πρώην ομάδας του για να γράψει εντυπωσιακά το 0-1.

Αποφασισμένος να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, ο Φατίχ Τερίμ έριξε στο γήπεδο από το 46′ τον Σπόραρ πλάι στον Ιωαννίδη, ενώ πέρασε στο γήπεδο και τον Βέρμπιτς. Έμειναν στα αποδυτήρια ο Μπερνάρντ και ο Αϊτόρ που δεν φάνηκαν καθόλου στο πρώτο μέρος.

Οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να πάρουν μέτρα στο γήπεδο, να πιέσουν περισσότερο για να φτάσουν στην ισοφάριση. Σε ορισμένες περιπτώσεις πάτησαν στην περιοχή του Πασχαλάκη, ωστόσο, δεν βρήκαν χώρο για να εκτελέσουν σωστά. Από το 55′ πέρασε στο γήπεδο και ο Ποντένσε αντί του Ρίτσαρντς, για να αποκτήσει ο Ολυμπιακός περισσότερη ταχύτητα και ευχέρεια στο «ένας με έναν».

Είναι γεγονός ότι από το ξεκίνημα του β’ μέρους οι «ερυθρόλευκοι» κλείστηκαν αρκετά στο πρώτο τρίτο, κάτι που δεν ήθελε ο Κάρλος Καρβαλιάλ με αποτέλεσμα να σηκώσει από τον πάγκο τον Μαντί Καμαρά στο 60′. Πήρε τη θέση του σκόρερ Αλεξανδρόπουλου, ενώ την ίδια στιγμή ο Ορτέγα παραχώρησε τη θέση του στον Κίνι.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο Παναθηναϊκός έφτασε στην ισοφάριση (66′), πληρώνοντας τον Ολυμπιακό με το ίδιο νόμισμα. Με κόρνερ από τη δεξιά πλευρά. Από εκείνο το σημείο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δεχθεί δύο γκολ από την ΑΕΚ, το ίδιο συνέβη και με τον Ιωαννίδη να παίρνει την κεφαλιά μεταξύ Ρέτσου και Μασούρα, έπειτα από κόρνερ του Μαντσίνι.

Τελευταίες δύο κινήσεις από τον Καρβαλιάλ στο 73′, οι Φορτούνης και Γιόβετιτς αντί Μασούρα και Ναβάρο. Αυτές οι δύο κινήσεις έδωσαν περισσότερη πνοή επιθετικά στους «ερυθρόλευκους», που πάτησαν ξανά στην αντίπαλη περιοχή, ψάχνοντας ένα δεύτερο γκολ.

Μέχρι το τέλος του αγώνα οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που πάτησαν τρεις φορές στην αντίπαλη περιοχή με Φορτούνη, Γιόβετιτς και Ποντένσε, αλλά χωρίς επιτυχία, ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων λίγο έλειψε ο Ιωαννίδης να σκοράρει ξανά και να δώσει στην ομάδα του τη νίκη.

Παναθηναϊκός: Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Αράο, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ (60′ Βαγιαννίδης), Τσέριν, Τζούριτσιτς (38′ Μαντσίνι), Μπερνάρ (46′ Σπόραρ), Αϊτόρ (46′ Βέρμπιτς), Ιωαννίδης

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινεϊ, Ρέτσος, Ντόη, Ορτέγκα (61′ Κίνι), Έσε, Αλεξανδρόπουλος (61′ Καμαρά), Καρβάλιο, Μασούρας (74′ Γιόβετιτς), Ρίτσαρντς, Ναβάρο (74′ Φορτούνης)