Σε λίγες μέρες το 2023 θα αποτελεί παρελθόν και ο πλανήτης θα υποδεχθεί το 2024 με την καθιερωμένη λαμπρότητα.

Η χρονιά που «φεύγει» σημαδεύτηκε από πολλά γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο σε διεθνές επίπεδο. Φρικτοί πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, τραγικά συμβάντα είναι μερικά από αυτά.

Ας θυμηθούμε αυτά που ξεχώρισαν το 2023:

Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καμία πλευρά δεν έχει σημειώσει στρατιωτική πρόοδο τους τελευταίους πολλούς μήνες ή, δεν δείχνει ικανή να επιτύχει σημαντική νίκη μέχρι την εκπνοή του 2023, ακόμη και το επόμενο έτος.

Η Ουκρανία ελπίζει ακόμη ότι η αντεπίθεσή της, που βασίστηκε στον σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό και βρίσκεται από τον περασμένο Ιούνιο σε πλήρη εξέλιξη, θα μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι προς όφελός της. Όμως στην πράξη η πρόοδος που σημειώθηκε είναι ελάχιστη.

Η χρονιά λήγει με τις δυο πλευρές να βρίσκονται σε αδιέξοδο και με ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα ακολουθήσει το 2024.

Ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία

Εικόνες απόλυτης καταστροφής συγκλόνισαν τον κόσμο στις 6 Φεβρουαρίου του 2023, μετά από τον σεισμό 7.8 Ρίχτερ που προκάλεσε ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και της βόρειας Συρία με περισσότερους από 50.000 θανάτους.

Βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα πιο καταστροφικούς σεισμούς παγκοσμίως. Ο εν λόγω σεισμός έδωσε νέα ώθηση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η δίωξη κατά του Τραμπ

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου για το 2024, είναι ένα αναμφισβήτητα ιστορικό γεγονός – η πρώτη ποινική δίωξη πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ένα ακόμα ιστορικό γεγονός είναι σύλληψη του Τραμπ, ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή της κομητείας Φούλτον για περίπου 20 λεπτά και αφού πλήρωσε την εγγύηση των 200.000 δολαρίων, αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο, οι εις βάρος του διώξεις αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν βλάπτουν τον μεγιστάνα, αλλά τα κατηγορητήρια που του απαγγέλλονται, του αποφέρουν τελικά οικονομικά οφέλη σε μια χώρα όπου οι εκλογικές νίκες κερδίζονται με δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την προσθήκη της Φινλανδίας

Και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί από τον Απρίλιο η Φινλανδία. Η ένταξη της χώρας διπλασίασε τα σύνορα της Βορειοατλαντικής ένωσης με τη Ρωσία. Η εν λόγω προσθήκη χαρακτηρίστηκε από την Μόσχα «πλήγμα στην ασφάλεια» της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, «προχωράει» και η προσθήκη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η στέψη του Καρόλου

Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλικία 75 ετών στέφθηκε ο Κάρολος στις 6 Μαΐου. Στο πλευρό του η αγαπημένη του Καμίλα. Την φαντασμαγορική στέψη παρακολούθησαν 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η εκλογή του Ερντογάν

Μία ακόμη νίκη σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της κυριαρχίας του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο Ερντογάν επικράτησε με ποσοστό 52% έναντι 48% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας.

Το πραξικόπημα στη Ρωσία

Στη Ρωσία ήταν στραμμένα τα βλέμματα μετά το παρολίγο πραξικόπημα της ομάδας Wagner υπό τον έλεγχο του Πριγκόζιν. Η αποτυχημένη ανταρσία έληξε μετά από εντολή του Πριγκόζιν στους μαχητές του, οι οποίοι κατευθύνονταν στη Μόσχα, να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ο ίδιος έχασε τη ζωή του δυο μήνες μετά, έπειτα από τη συντριβή ιδιωτικού τζετ στο οποίο επέβαινε, στο χωριό Κουζένκινο της περιοχής Τβερ, βορείως της Μόσχας.

Η εξαφάνιση του υποβρυχίου «Τιτάνας»

Μια συναρπαστική υποβρύχια εξερεύνηση του Τιτανικού που κατέληξε σε τραγωδία. Ο λόγος για το τουριστικό υποβρύχιο «Τιτάνας» το οποίο διαχειριζόταν η εταιρεία OceanGate Expeditions. Το βαθυσκάφος εξαφανίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Μετά από μέρες ερευνών για τον εντοπισμό του και την διάσωση των πέντε επιβαινόντων, εντοπίστηκαν μόνο τα συντρίμμια του. Έπειτα, επιβεβαιώθηκε και ανακοινώθηκε επίσημα ότι σημειώθηκε αιφνίδια διάρρηξη του σκάφους, σκοτώνοντας ακαριαία τους επιβαίνοντες.

Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στον Αρμενικό θύλακα εντός του εδάφους του, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια επίθεση που διήρκησε λίγα 24ωρα καθώς το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε τον θύλακα ενώ η Αρμενική κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε τη διάλυσή του.

Το 85% των κατοίκων του δηλαδή πάνω από 100.000 άνθρωπου έφυγαν προς την Αρμενία.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς

Τον Οκτώβριο σημειώθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια από συστάσεως του κράτους του Ισραήλ. Ακολούθησε το «σφυροκόπημα» της Γάζας και η Χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πόλεμος συνεχίζεται και δεν γνωρίζει κανείς πότε θα τελειώσει.