Από τα λίγα turnaround stories που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, πιθανότατα ένα από τα πιο επιτυχημένα αφορά την Premia Properties. Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1991 στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων της χώρας, κατάφερε μέσα σε περίπου ένα χρόνο να καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη και να θέσει τις βάσεις για ακόμη πιο φιλόδοξες προοπτικές.

Σημείο καμπής σε αυτή την εξέλιξη, ήταν η εξαγορά της μέσω Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου από τη STERNER STENHUS GREECE AB, real estate εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, τον Ιούλιο του 2020. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει άλλες δύο Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου – με την τελευταία, μάλιστα, να υπερκαλύπτεται  κατά 1,36 φορές -, στρατηγικές επενδύσεις και πρωτοποριακές κινήσεις για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, αλλά και η προσθήκη ενός ακόμη στρατηγικού εταίρου, της FASTIGHETS AB BALDER, που απέκτησε πρόσφατα το 17,22%.

Η σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία των κύριων μετόχων της πλαισιώθηκε από την πρώτη στιγμή από μια ομάδα με σπουδαίες ικανότητες στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την ταχεία αλλά και ισχυρή αναβάθμιση έργων, υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, άριστη γνώση του κλάδου, αλλά και πνεύμα ομαδικότητας.

Σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμέλια της εταιρείας, που διαθέτει ενεργητικό που ξεπερνά τα €230 εκατομμύρια ευρώ, τα παραπάνω έθεσαν τις βάσεις για την πραγματικά ραγδαία ανάπτυξή της. Μέσα σε περίπου ένα χρόνο, η εταιρεία κατόρθωσε να αυξήσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της από 7 σε 27 ακίνητα, αξίας €65,9 εκατομμυρίων και €181 εκατομμυρίων αντίστοιχα.

Ενδεικτικά, στη διάρκεια του τελευταίου μόλις εννιάμηνου, η Premia διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη συνολικά 9 νέων ακινήτων, αλλά και εντάχθηκε στρατηγικά σε τομείς όπως τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα – ένα τμήμα του real estate εξαιρετικά νέο για την Ελλάδα – αύξησε κατά 63% τη συνολική αξία των επενδύσεων του Ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε στα €173,1 εκατομμύρια στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021.

Ταυτόχρονα, η Καθαρή Θέση του Ομίλου αυξήθηκε επίσης σημαντικά, αγγίζοντας τα €114,6 εκατομμύρια, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, μετά και την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας ανήλθαν σε €43,8 εκατομμύρια. Τα παραπάνω, συνδυάστηκαν με αύξηση των εσόδων και βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και κερδοφορίας προ φόρων σε ενοποιημένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο για το 2020, με την προσθήκη και της θυγατρικής JPA ΑΕΕΣ.

Πέραν των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, η Premia Properties οφείλει εν μέρει την επιτυχία της, αλλά και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξής της, και σε μια ακόμη καινοτόμα κίνηση για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, την οποία εν πολλοίς οφείλει στις νέες ιδέες που εισήγαγαν οι διεθνείς μέτοχοί της: η εταιρεία έχει εστιάσει στρατηγικά σε νευραλγικούς κλάδους για την οικονομία, όπως τα logistics, τα bix boxes και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα (συγκεκριμένα, σχολεία, τα οποία η εταιρεία διαχειρίζεται μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ). Η συγκεκριμένη στρατηγική παρέχει στην Premia μια ανάπτυξη πιο ανθεκτική σε εξωτερικές διαταραχές – γεγονός αν μη τι άλλο καλοδεχούμενο σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο που εδώ και δυο χρόνια κλυδωνίζεται από αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα.

Άλλωστε, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει συγκροτήσει η εταιρεία εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία. Πέραν της άμεσης και έμμεσης συμβολής της στην ελληνική οικονομία μέσω των επενδύσεών της, η Premia επιδιώκει την υιοθέτηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της εναρμόνισής της στις πρακτικές των διεθνών και ελληνικών δεικτών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης) – μια πολιτική που πρόσφατα επιβραβεύτηκε με την ένταξή της στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και τον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της εταιρείας που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και η συμμετοχική της κουλτούρα, που ενθαρρύνει την ένταξη όλου του κοινού στο μετοχικό της κεφάλαιο, στο πλαίσιο και της δέσμευσής της για προσφορά και δημιουργία αξίας για τους stakeholders και την κοινωνία. Τα παραπάνω λειτουργούν και ως εχέγγυά της για να δημιουργήσει ένα ισχυρό όνομα στον κλάδο.

Εξαιρετικά φιλόδοξες είναι και οι προοπτικές ανάπτυξης που έχει θέσει η εταιρεία για το μέλλον, αφενός με την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της τόσο στους κλάδους όπου έχει ήδη παρουσία όσο και σε άλλους, στους οποίους εξετάζει την επιλεκτική είσοδό της, αλλά και η ενδυνάμωση της στρατηγικής της θέσης στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πρόσφατα αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για την αδειοδότησή της ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ένα αίτημα που αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε περίπτωση που η κίνηση αυτή υλοποιηθεί, η Premia θα μπορέσει να υποστηρίξει από πλεονεκτικότερη θέση τον στρατηγικό της σχεδιασμό, αξιοποιώντας και τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας.