Και επίσημα με τον χαιρετισμό του Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, ολοκληρώθηκε η ενθρόνιση του νέου Βασιλιά. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ μαζί με τα τρία τους παιδιά.

Οι εμφανίσεις στο εν λόγω μπαλκόνι έχουν εξελιχθεί σε σημαντικά στιγμιότυπα, με τα οποία η Βασιλική Οικογένεια στέλνει μηνύματα. Ο Πρίγκιπας Χάρι δεν εμφανίστηκε, καθώς έφυγε στις ΗΠΑ, για τα γενέθλια του γιου του, Άρτσι.

Το χρονικό και τα στάδια της στέψης

70 χρόνια μετά την στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, ανέβηκε και επίσημα στον θρόνο ο γιός της, Κάρολος Γ, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο, Καμίλα.

Την ιστορική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, παρακολούθησαν 2.300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων βασιλείς και βασίλισσες από όλο τον κόσμο, αρχηγοί κρατών και μέλη της αριστοκρατίας.

Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκίνησε από το Παλάτι για το Αβαείο, συνοδεία στρατιωτικών τμημάτων. Ο Κάρολος εισήλθε από τη Μεγάλη Δυτική Πόρτα του κτιρίου. Τον συνόδευσαν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ.

Η επίσημη έναρξη έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι. H τελετή ξεκίνησε με την Αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα.

Ακολούθησε ο Όρκος. Συγκεκριμένα, ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο και ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.

Μετά ήρθε το Χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο.

Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η Ανάληψη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο Κάρολος φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και το πλήθος αναφώνησε «God Save the King».

Με την Ενθρόνιση, ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε.

Μετά έγινε η στέψη της Βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της Βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της Βασίλισσας Ελισάβετ.