Και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί από το μεσημέρι της Τρίτης η Φινλανδία.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, υψώθηκε η σημαία της χώρας μεταξύ εκείνων των εταίρων της.

Η Φινλανδία γίνεται, έτσι, το 31ο μέλος.

Αιχμές Μπλίνκεν στον Πούτιν

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ευχαρίστησε ειρωνικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι «προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει»,

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Απειλές από το Κρεμλίνο

Με «αντίμετρα» απειλεί το Κρεμλίνο μετά την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ «πλήγμα στην ασφάλεια» της Ρωσίας.

«Πρόκειται για μια νέα επιδείνωση της κατάστασης. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε αντίμετρα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.