Αγαπημένοι bartenders από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ανακατεύουν εορταστικά υλικά και μας σερβίρουν τις πιο λαμπερές μίξεις για να δώσουμε στις φετινές γιορτές μια διαφορετική και ξεχωριστή νότα.

Smoky White Chocolate

Smoly White Chocolate | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Γιάννης-Πέτρος Πετρής

 Υλικά για 2 μερίδες

  • 60 ml triple sec Smoky Daisy
  • 160 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 10 γρ. φουντούκια τριμμένα
  • 10 γρ. μαύρες σταφίδες ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. γάλα 4% ζεστό
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος 40%

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και μετά τη ρίχνουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα. Σερβίρουμε σε μια ζεστή κούπα.

Kernel latte Cocktail

Kernel Latte Cocktail από τον Γιάννη-Πέτρο Πετρή | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Γιάννης-Πέτρος Πετρής

Υλικά

  • 30 ml Kernel Mahlepi spirit
  • 1 διπλό καφέ εσπρέσο ζεστό
  • 120 ml γάλα ζεστό
  • Λίγο μοσχοκάρυδο ή κανέλα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια ζεστή κούπα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Ο Γιάννης-Πέτρος Πετρής είναι συνιδιοκτήτης του Tiki Athens στο Κουκάκι και συνδημιουργός της Pony and Jigger Spirits.

HΟ! HΟ! Horchata

HΟ! HΟ! Horchata από την Αγάπη Πετροπούλου | Φωτό: Αλέξναδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Η Αγάπη Πετροπούλου

Υλικά

  • 50 ml Horchata mix
  • 10 ml ρούμι ανανά Plantation
  • 10 ml spiced ρούμι Chairman’s
  • 30 ml ρούμι Havana Club Añejo Reserva
  • 10 ml Clement Mahina Coco
  • 15 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 15 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • Τσιπς καρύδας και πούδρα κακάο για το σερβίρισμα

Για το Horchata mix

  • 1 κούπα ρύζι Carnaroli
  • ½ κούπα καρύδι τριμμένο
  • 2 κούπες νερό ζεστό
  • 4 ξύλα κανέλας
  • 2 σπόρους τόνκα
  • 2 στικ βανίλιας
  • 4 σπόρους κάρδαμου
  • 1 κιλό καστανή ζάχαρη
  • 300 γρ. ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ, χτυπάμε καλά και διπλοσουρώνουμε. Σερβίρουμε το κοκτέιλ σε ένα ποτήρι με πάγο γαρνίροντας με τσιπς καρύδας και πούδρα κακάο.

Horchata mix

Ανακατεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά το νερό, το ρύζι, το τριμμένο καρύδι και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα. Την επομένη, σουρώνουμε το μείγμα και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Pumpkin milk punch

Pumpkin Milk Punch | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Η Αγάπη Πετροπούλου

Υλικά 

  • 300 ml κουβανέζικο ρούμι παλαιωμένο
  • 300 ml ιρλανδικό ουίσκι
  • 400 ml γάλα πλήρες 3,5%
  • 300 ml νερό αρωματισμένο με τσάι περγαμόντο
  • 250 ml χυμό γκρέιπφρουτ
  • 400 ml σιρόπι κολοκύθας
  • 200 ml χυμό φρούτα του πάθους

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα δοχείο όλα τα υλικά. Αφήνουμε όλο το βράδυ το μείγμα στο ψυγείο για να ξεκινήσει ο διαχωρισμός του γάλακτος από τα υπόλοιπα υλικά. Την επομένη, κρατάμε το διαυγές υγρό και το περνάμε από φίλτρο καφέ για καλύτερο αποτέλεσμα. Το σερβίρουμε παγωμένο, με πάγο ή χωρίς, γαρνίροντας με ένα φύλλο νεραντζιάς.

Η Αγάπη Πετροπούλου είναι bar manager των A for Athens και 360o Cocktail Bar στο Μοναστηράκι.

Nutty eggnog (vegan)

Nutty Eggnog | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος

Υλικά

  • 45 ml Μetaxa 12 ετών ή κάποιο άλλο παλαιωμένο απόσταγμα
  • 120-140 ml eggnog mix
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο για το γαρνίρισμα

Για το eggnog mix

  • 70 γρ. πάστα αμυγδάλου (μάρτζιπαν)
  • 70 ml σιρόπι σφενδάμου
  • 710 ml γάλα αμυγδάλου
  • 400 ml γάλα καρύδας

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπρίκι το απόσταγμα με το eggnog mix και το ζεσταίνουμε στο γκαζάκι. Εναλλακτικά το περνάμε από το ακροφύσιο της καφετιέρας. Σερβίρουμε το ποτό ζεστό, σε μια ωραία χριστουγεννιάτικη κούπα, γαρνίροντας με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Εggnog mix

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή κρέμα.

Ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος είναι head bartender στο Αvra Βar του ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace στην Αθήνα.

Kosmos

Kosmos | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Παναγιώτης Καναβέτας

Υλικά

  • 40 ml βερμούτ Vamma
  • 25 ml triple sec Monin
  • 10 ml σιρόπι ζάχαρης
  • 30 ml χυμό βατόμουρου
  • 20 ml χυμό λάιμ

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο. Σουρώνουμε το κοκτέιλ και σερβίρουμε γαρνίροντας με μύρτιλα.

Ο Παναγιώτης Καναβέτας είναι ιδιοκτήτης των Old Dog στη Νέα Φιλαδέλφεια και Omma στην Τήνος, καθώς και διοργανωτής του Whisky Live Athens.

El Barco de Navidad (Χριστουγεννιάτικο καράβι)

El barco de Navidad προτείνει ο Κλέαρχος Λειβαδίτης | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Κλέαρχος Λειβαδίτης

Υλικά 

  • 40 ml τζιν Μataroa
  • 20 ml βερμούτ Veroni Rosso Κυρ-Γιάννη
  • 30 ml σιρόπι gingerbread
  • 60 ml νερό ζεστό
  • 2 δόσεις αρωματικά bitter
  • 3 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι του κονιάκ και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά προσθέτοντας τελευταίο το βραστό νερό.

Ο Κλέαρχος Λειβαδίτης είναι head bartender του Aquarella στη Θεσσαλονίκη.

Christmas Old fashioned

Christmas Old Fashioned προτείνει ο Παναγιώτης Φράγκος | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Παναγιώτης Φράγκος

Υλικά

  • 50 ml ουίσκι Nikka
  • 10 ml Paragon Palo Santo
  • 15 ml λικέρ Japanese Μizunara

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ξύλο palo santo.

O Παναγιώτης Φράγκος είναι brand ambassador premium spirits.

Le Vοyaγe Du Matarοa

Le voyage du Mataroa προτείνει ο Χρήστος Πουσούλης | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Χρήστος Πουσούλης

Υλικά

  • 45 ml τζιν Mataroa με βούτυρο αμυγδάλου
  • 15 ml αλατισμένο σιρόπι raspberry
  • 100 ml βερμούτ Cocchi Americano
  • 1 δόση Cardamom Bitters

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Ο Χρήστος Πουσούλης είναι bar manager του Garçon Brasserie στη Θεσσαλονίκη.

Jingle sour

Jingle Sour προτείνει ο Αχιλλέας Θανασούδας | Φωτό: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το προτείνει: Ο Αχιλλέας Θανασούδας

Υλικά 

  • 50 ml τζιν Mataroa
  • 40 ml cordial ρόδι
  • 20 ml σιρόπι αμυγδάλου
  • Κανέλα
  • Γαρίφαλο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο σέικερ και χτυπάμε καλά. Σουρώνουμε το κοκτέιλ και το σερβίρουμε σε old fashioned ποτήρι με πάγο.

Ο Αχιλλέας Θανασούδας είναι συνιδιοκτήτης και bartender του Purovōku Project στη Θεσσαλονίκη