5 το πρωί: Τα μέτρα για την οπαδική βία – Σφίγγει ο κλοιός για 18 άτομα στα επεισόδια του Ρέντη – Έρχεται άνοιξη μέσα στον χειμώνα

Ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη τα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας, λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη. Εν τω μεταξύ στο μικροσκόπιο των Αρχών για τα συγκεκριμένα επεισόδια μπαίνουν άλλα 18 άτομα, με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Γιάννη Βρούτση να μεταβαίνουν σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ζητήσουν την ποινική αναβάθμιση της έρευνας.

1

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία

  • Τα μέτρα: Κεκλεισμένων των θυρών θα γίνουν οι αγώνες της Super League 1 σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προκαλώντας ωστόσο σφοδρές αντιδράσεις. Το μέτρο θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.
  • Πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα; Όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος της Super League θα διεξάγονται σε άδεια γήπεδα για τους επόμενους δύο μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Μετά τις 12 Φεβρουαρίου θα εξεταστεί τυχόν παράταση της εφαρμογής των μέτρων.
  • Πώς θα εκκινήσει ξανά το πρωτάθλημα; Στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί α) Η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στα πρότυπα της UEFA σε όλα τα γήπεδα της Super League 1, με ταυτόχρονη και απρόσκοπτη αξιοποίηση του υλικού από τις αστυνομικές Αρχές και β) η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων στα γήπεδα, με ταυτόχρονη δυνατότητα ταυτοπροσωπείας των στοιχείων των κατόχων εισιτηρίων.

 

 

2

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 18χρονος

  • Το βαρύ κατηγορητήριο: Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη 14/12 πήρε ο 18χρονος που ομολόγησε ότι πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα και τραυμάτισε βαρύτατα τον 31χρονο αστυνομικό. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα. Στην ομολογία του στους αστυνομικούς είπε πως ένας μεγαλύτερος τού έδωσε τη φωτοβολίδα και του έδειξε πώς να την ενεργοποιήσει. «Όταν καρφώθηκε στα πόδια του αστυνομικού, τα έχασα, δεν περίμενα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο» είπε.
  • Σφίγγει ο κλοιός για 18 άτομα: Την ίδια ώρα 18 άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και έχει ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Λεπτομερώς εξετάζονται νέα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις τις επόμενες μέρες.
  • Αναβάθμιση της έρευνας από την Δικαιοσύνη: Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να ζητήσουν την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς. Πιθανή είναι η συνένωση των δικογραφιών για οπαδική βία που είναι ανοιχτές σε Αθήνα και Περιφέρεια και η ανάθεση της έρευνας σε ανώτατο δικαστικό.

 

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Εν αναμονή του πορίσματος για τον θάνατο του χάσκι στην Αράχωβα

  • Αναμένονται ανακοινώσεις: Οι ανακοινώσεις για την υπόθεση του Όλιβερ, του σκύλου που βρήκε βίαιο θάνατο στην Αράχωβα, αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. Ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι οι Αρχές που διενήργησαν τις έρευνες έχουν καταλήξει στα αίτια θανάτου του χάσκι.
  • Η εκτίμηση: Tο ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων το «Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλη Λαμπρόπουλου αναφέρει ότι η διεύθυνση Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας καταλήγει σε νέα συμπεράσματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη δολοφονία του Όλιβερ στην Αράχωβα μετά την κακοποίηση που υπέστη. Όπως έδειξε το βιντεοληπτικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί από την περιοχή, ο σκύλος έπεσε θύμα αγέλης ζώων που του επιτέθηκε τραυματίζοντάς το θανάσιμα.
  • Το πόρισμα: Ο τελευταίος λόγος σε σχέση με την υπόθεση ανήκει στον ειδικό πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι δικαστικές αρχές, το πόρισμα του οποίου θα είναι και αυτό που θα πει με μεγαλύτερη σιγουριά τι συνέβη στο άτυχο ζώο.
4

Έρχεται άνοιξη μέσα στον χειμώνα

  • Πότε: Κύμα αφρικανικής ζέστης έρχεται από τις ακτές του Μαρόκου. Η ζέστη θα κορυφωθεί την Πέμπτη 14/12 και ο υδράργυρος θα φτάσει και θα ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται είναι 18-20 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα, 20-22 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και 22-24 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια.
  • Πότε επιστρέφει ο χειμώνας: Ο χειμώνας θα επιστρέψει από Γενάρη, με «πιο κρύες καταστάσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
  • Ο καιρός τα Χριστούγεννα: Καλός θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του γνωστού μετεωρολόγου. «Τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι ήπιος, με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, ενώ ίσως σημειωθούν κάποιες βροχές εκείνο το διάστημα» είπε χαρακτηριστικά.
5

Νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας ο Ντόναλντ Τουσκ

  • Η εκλογή: Το πολωνικό κοινοβούλιο εξέλεξε με 248 ψήφους πρωθυπουργό της χώρας τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Ντόναλντ Τουσκ. Ο φιλοευρωπαίος Τουσκ επανέρχεται στον πρωθυπουργικό θώκο μετά την επταετία 2007-2014, σε μία εκλογή που θεωρείται κομβική κατά του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού στη Γηραιά Ήπειρο.
  • Τι προηγήθηκε: Στις εκλογές του Οκτωβρίου το κόμμα του Τουσκ είχε έρθει δεύτερο, ο νικητής όμως των εκλογών, Ματέους Μοραβιέτσκι, θεωρήθηκε ότι δεν θα έβρισκε τους απαραίτητους συμμάχους ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως και συνέβη.
  • Τα συγχαρητήρια: Τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήρια τους στον Ντόναλντ Τουσκ. Πέραν της φιλοευρωπαϊκής στάσης του ο Τουσκ αναμένεται να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις ουκρανικές θέσεις στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στη χώρα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr