Τρεις επιλογές μέτρων κατά της οπαδικής βίας, στην σκιά του βαρύτατου τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη, εξέτασε η κυβέρνηση πριν καταλήξει στις σημερινές ανακοινώσεις, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA και του Γιάννη Χρηστάκου, η πρώτη επιλογή ήταν να γίνει αναστολή των πρωταθλημάτων, η δεύτερη ήταν να διεξαχθούν τα παιχνίδια με κλειστές τις θύρες των οργανωμένων οπαδών και η τρίτη ήταν αυτή που τελικά αποφασίστηκε και χαρακτηρίζεται από τις κυβερνητικές πηγές ως η πιο «δίκαιη».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο παραδέχονται ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα κατά της βίας τα οποία είχαν ήδη ψηφιστεί τόσο μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη όσο και του Μιχάλη Κατσούρη στη Ν.Φιλαδέλφεια.

Απαντήσεις που δεν πείθουν δίνει η κυβέρνηση και στο θέμα της επιλεκτικής απόφασης για διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών μόνο του ευρωπαϊκού αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μπάτσκα Τόπολα στο Γ.Καραϊσκάκης, την ώρα που θα διεξάγεται με κόσμο το ματς του ΠΑΟ με την Μακάμπι Χάιφα για την ίδια διοργάνωση. «Δεν ήταν εφικτό να συνυπάρξουν οι αστυνομικοί με τους οπαδούς του Ολυμπιακού» απαντούν σε σχετική ερώτηση οι κυβερνητικές πηγές.

Σφίγγει ο κλοιός για 18 άτομα

Την ίδια ώρα 18 άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και σύμφωνα με την δικαστική ρεπόρτερ του MEGA, Άννα Κανδύλη, έχει ζητηθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Στόχος είναι οι Αρχές να φτάσουν στη σύλληψη των ατόμων που οργάνωσαν και σχεδίασαν μέσα στο γήπεδο την επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ εξετάζονται λεπτομερώς και νέα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Μάλιστα, φαίνεται να υπάρχουν και αρκετά στοιχεία για τον άνδρα που έδωσε το κάλεσμα και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν και νέες συλλήψεις.

Αναβάθμιση της έρευνας από την Δικαιοσύνη

Παράλληλα με τις εν εξελίξει έρευνες, ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει τη συνένωση των δικογραφιών για οπαδική βία που είναι ανοιχτές σε Αθήνα και Περιφέρεια. Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει δεκτό από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τότε η έρευνα θα φύγει από το επίπεδο των αθλητικών δικαστών και των κατά τόπους δικαστών και θα ανατεθεί σε έναν ανώτατο δικαστικό.