Οξείες αντιδράσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις εξέδρες των ποδοσφαιρικών γηπέδων της Σούπερ Λιγκ για τους επόμενους δύο μήνες.  Με ανακοινώσεις τους, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και διάφοροι φορείς αντιτίθενται στην απόφαση, διατυπώνοντας την άποψη τους πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα βοηθήσουν στην πάταξη της οπαδικής βίας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματική της ευθύνη»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Το αυταρχικό και αναποτελεσματικό μέτρο διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές αποτελεί ομολογία ανικανότητας της κυβέρνησης» σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την οπαδική βία και τα μέτρα της κυβέρνησης:

«Αρχικά, επαναλαμβάνουμε τις θερμότερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που, προφανώς, έχει εισχωρήσει στο οπαδικό κίνημα» αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή τους.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο να υιοθετεί τις προτάσεις που καταθέτει δημόσια εδώ και τρεις ημέρες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, όπως η απρόσκοπτη εποπτεία και κατόπτευση των αθλητικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας μέσω καμερών υψηλής ευκρίνειας και η τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας» προσθέτουν από την Κουμουνδούρου, και συνεχίζουν:

«Θεωρούμε ότι η απουσία πρωτοβουλίας για την απεμπλοκή της αστυνομίας από την ασφαλή διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων και την μετάθεση της ευθύνης στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ), εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προχειρότητας και προτεραιοποίησης της επικοινωνίας έναντι της ουσίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση – για άλλη μια φορά – επιχειρεί να κάνει damage control χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η φωτιά δεν σβήνει με λάδι. Το οριζόντιο μέτρο για διεξαγωγή αναμετρήσεων δίχως θεατές αποτελεί την απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να διασωθεί πολιτικά για την ανεξέλεγκτη κι επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε με την απραξία της τα τελευταία χρόνια.

Είναι ένα μέτρο που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη μετακίνηση του προβλήματος σε άλλους αθλητικούς χώρους. Επί της ουσίας, το φαινόμενο της ακραίας παραβατικότητας θα φύγει από το ποδόσφαιρο και θα πάει, επί παραδείγματι, στο μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο» σημειώνουν επίσης.

Και συνεχίζουν: «Η κυβέρνηση επιλέγει να τιμωρήσει το σύνολο των αθλητών, των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, των εργαζομένων στον αθλητισμό και συνολικά τον υγιή αθλητισμό αντί να εκπονήσει – όπως δεν έχει πράξει επί τέσσερα και πλέον χρόνια – ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου που, επί ημερών της, έχει γιγαντωθεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις: Το κλείσιμο των γηπέδων, ποιόν στόχο έχει και ποιόν τελικά εξυπηρετεί; Θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα τερματίσει τη βία;».

«Τους υπενθυμίζουμε ότι όλα τα τραγικά περιστατικά – όπως η δολοφονία του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή – δεν έγιναν μέσα στα γήπεδα και την ώρα των αγώνων, αλλά έξω από αυτά.

Το αυταρχικό και αναποτελεσματικό μέτρο διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές αποτελεί  ομολογία ανικανότητας της κυβέρνησης και επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματική της ευθύνη, αφού η βία με οπαδικό μανδύα αποτελεί προϊόν μιας κοινωνικής διεργασίας και των συσσωρευμένων αδιέξοδων που ζει, επί ημερών της, η νέα γενιά» καταλήγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή τους.

ΠαΣοΚ: Κίνηση εντυπωσιασμού τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠαΣοΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να χαρακτηρίζει «κίνηση ενυπωσιασμού» τα μέτρα και να αναφέρει σε ανακοίνωση της πως το μέτρο των «άδειων γηπέδων» «πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ:

Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σήμερα, με τις ανακοινώσεις της ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία.

Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την ανακοίνωση του νέου αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να εφαρμόσει. Έτσι, σήμερα εξαγγέλθηκε για άλλη μια φορά η τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των φιλάθλων, που ευχόμαστε να γίνει το συντομότερο.

Από την άλλη όμως, η κυβέρνηση κλείνει για δύο μήνες τους αθλητικούς χώρους σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, που πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ευθύ και καθαρό τρόπο προτείνει όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται δια βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Επίσης, η κυβέρνηση ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να αντιμετωπίσει μαζί με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τη βαριά εγκληματικότητα, που χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον αθλητισμό ως προκάλυμμα.

ΚΚΕ: «Υποκριτικά τα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τα μέτρα «υποκριτικά». «Το πολύ-πολύ η βία να «μετακομίσει» λίγα μέτρα έξω από τα γήπεδα ή σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου» σημειώνει, μεταξύ άλλων ο Περισσός.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει: «Μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους. Άλλωστε και οι λεγόμενοι «οπαδικοί στρατοί», επίσημοι ή ανεπίσημοι, καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο, ακόμα και ο όρος «οπαδική βία» είναι παραπλανητικός, γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στον χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές».

Ακόμα, το ΚΚΕ προσθέτει: «Το πολύ-πολύ η βία να «μετακομίσει» λίγα μέτρα έξω από τα γήπεδα ή σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε βλέπουμε να συμβαίνει. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν και εξοργίζονται με την υποκρισία και την εντυπωσιοθηρία τέτοιων κυβερνητικών μέτρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτή και η αιτία του προβλήματος. Είναι καιρός ο λαός, η νεολαία, οι φίλαθλοι, οι οπαδοί των ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα φαινόμενα σήψης, να δουν ότι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται προς όφελος τους χωρίς την επιχειρηματική δράση και τα παράγωγά της».

Ελληνική Λύση: «Ο ορισμός της γελοιοποίησης τα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία»

Ανακοίνωση απέναντι στα μέτρα εξέδωσε και η Ελληνική Λύση, στην οποία αναφέρει πως «Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, είναι ο ορισμός της γελοιοποίησης του κράτους της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μία απόφαση που επιβεβαιώνει την ανικανότητα της ΝΔ να επιβάλει το νόμο και την τάξη, καθώς θυμίζει το γνωστό ρητό «πονάει δόντι κόβει κεφάλι».

Λόγω της ανεπάρκειας και της κυβερνητικής ανικανότητας να συλλάβουν τους «λίγους» της εγκληματικής οργάνωσης, τιμωρούν τους «πολλούς».

Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ η απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού έγινε εκτός αγωνιστικού χώρου σε αγώνα βόλεϊ, η κυβέρνηση τιμωρεί συλλήβδην όλες τις ομάδες και όλα τα αθλήματα!

Κάπως έτσι, αποκαλύφθηκε και η υποκρισία της κυβερνητικής επωδού «δεν γίνεται να μην μπορούν να πηγαίνουν οικογένειες με τα παιδιά τους στα γήπεδα» που εκστομίζουν τόσες ημέρες οι κυβερνώντες.

Τι αποφάσισαν;

Να μην πηγαίνει κανείς στα γήπεδα. Ούτε οι οικογένειες, ούτε τα παιδιά τους!»

ΠΟΑΣΥ: «Χάδια τα μέτρα της κυβέρνησης»

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σχολίασε αρνητικά τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, κάνοντας λόγο για “μέτρα-χάδια”.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση στηλιτεύει την απόφαση για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως

“Άραγε, πέρασαν τόσες πολλές μέρες από την Πέμπτη 7/12/2023 που ξεχάστηκε ότι ο συνάδελφός μας τραυματίστηκε βαρύτατα κατά τη διεξαγωγή αγώνα βόλεϊ ή μήπως ξέχασαν κάποιοι ότι σοβαρά επεισόδια γίνονται και στους αγώνες μπάσκετ ακόμα και χάντμπολ ή το χειρότερο ότι γίνονται ραντεβού θανάτου μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις;”

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

“Με περισσή αγωνία αναμέναμε από το Σάββατο, Αστυνομία και Κοινωνία, τα μέτρα τα οποία θα εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, τα οποία υποτίθεται θα ήταν σκληρά και θα έθεταν τέλος στα φαινόμενα του χουλιγκανισμού και του εξευτελισμού της έννοιας του αθλητισμού. Όμως με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ακούσαμε τα όσα εξήγγειλε ο κύριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προφανώς η έννοια της σκληρότητας είναι τελικά πολύ ελαστική ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή της. Τόσο ελαστική που έφτασε να ασχοληθεί με το αν θα υπάρχουν οπαδοί στους αγώνες ποδοσφαίρου της Super League 1. Άραγε, πέρασαν τόσες πολλές μέρες από την Πέμπτη 7/12/2023 που ξεχάστηκε ότι ο συνάδελφός μας τραυματίστηκε βαρύτατα κατά τη διεξαγωγή αγώνα βόλεϊ ή μήπως ξέχασαν κάποιοι ότι σοβαρά επεισόδια γίνονται και στους αγώνες μπάσκετ ακόμα και χάντμπολ ή το χειρότερο ότι γίνονται ραντεβού θανάτου μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις;

Με την κοινή ανακοίνωσή μας την 8/12/2023 ζητήσαμε άμεση διακοπή όλων των πρωταθλημάτων καθώς και απόσυρση της Αστυνομίας από όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, έως ότου όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι ιδιοκτήτες-παράγοντες του αθλητισμού, αντιληφθούν ότι απέναντί τους έχουν την οργανωμένη πολιτεία, τους θεσμούς της και την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που απορρίπτει όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας στον αθλητισμό.