Πρωταγωνιστής σε δύο ταινίες που άφησαν εποχή, την «Ιστορία αγάπης» (1970) και τον «Μπάρι Λίντον» (1975), καθώς και μέλος του καστ της θρυλικής τηλεοπτικής σαπουνόπερας «Πέιτον Πλέις», ο Αμερικανός ηθοποιός Ryan O’Neal, πέθανε στα 82 του. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον γιo του, Πατρικ, στον λογαριασμό Instagram του τελευταίου.

«Ενας πολύ γεναιόδωρος άνθρωπος»

«Ο Ράιαν ήταν ένας πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος που δεκαετία με την δεκαετία ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσει τους αγαπημένους του», έγραψε χαρακτηριστικά ο γιος του. «Ο μπαμπάς μου ήταν 82 ετών και έζησε μια καλή ζωή. Ελπίζω το πρώτο πράγμα για το οποίο θα καυχιέται στον Παράδεισο είναι ότι έπαιξε δύο γύρους με τον Τζο Φρέιζερ το 1966, στην εθνική τηλεόραση και ότι ο Μοχάμεντ Άλι έκανε τον σχολιασμό.»

Από την πυγμαχία στην υποκριτική

Γεννημένος στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια στις 20 Απριλίου 1941, ο Τσαρλς Σάμιουελ Ελντριτζ Πάτρικ Ράιαν Ο’Νίλ ο 3ος είχε εκπαιδευτεί ως ερασιτέχνης πυγμάχος πριν η καριέρα του στην υποκριτική αρχίσει το 1960.

Το 1964, πήρε τον ρόλο του Ρόντνεϊ Χάρινγκτον στη σειρά «Πέιτον Πλέις» του ΑΒC και η επιτυχία τον ακολούθησε αμέσως.

Μερικά χρόνια αργότερα θα κέρδιζε μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ Α ρόλου για την «Ιστορία αγάπης» όπου δίπλα στην επίσης υποψήφια Αλι Μακ Γκρόου, ο Ο’ Νιλ υποδύθηκε τον Ολιβερ Μπάρετ τον 4ο γόνο πλούσιας οικογένειας αριστοκρατών που θα ερωτευτεί την φτωχή Τζένι Καβιλέρι πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες των δικών του. Ο ρόλος αυτός έμελλε να ακολουθήσει τον Ο’ Νιλ για πάντα στην καριέρα του αλλά δεν ήταν ο μόνος.

Με την Αλι Μακγκρό στην «Ιστορία αγάπης»

Οταν συμπρωταγωνίστησε  με την κόρη του

Πολλοί τον προτιμούν αμίλητο αλλά αποφασιστικό οδηγό στο θρίλερ του Γουόλτερ Χιλ «Driver, ο ασύλληπτος οδηγός» (1978), ή ευχάριστο τυχοδιώκτη την εποχή του οικονομικού κραχ ο οποίος διασχίζει την Αμερική μαζί με ένα μικρό κορίτσι, που πιθανόν να είναι η κόρη του στο «Χάρτινο φεγγάρι» (1973) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς. Το κορίτσι σε εκείνη την ταινία υποδύθηκε η Τέιτουμ Ο’ Νιλ, πραγματική κόρη του Ο’ Νιλ η οποία κέρδισε το Οσκαρ Β’ ρολου.

Με την κόρη του Τέιτουμ Ο’ Νιλ στο «Χάρτινο φεγγάρι»

Με τον Μπογκντάνοβιτς ο Ο’ Νιλ ανέπτυξε μια καλή συνεργασία στη δεκαετία του 1970 παίζοντας επίσης στην κωμωδία σκρούμπολ «Μια τρελή, τρελή καταδίωξη» (1972) με συμπρωταγωνίστρια την Μπάρμπρα Στράιζαντ όπως και στον φόρο τιμής του σκηνοθέτη προς τον βωβό κινηματογράφο στην ταινία «Τρελοί παραγωγοί, απίθανοι σκηνοθέτες» (1976).

Σκηνή από την cult επιτυχία του Ράιαν Ο’Νιλ «Driver»

Η επιτυχία της «Καταδίωξης» οδήγησε σε μια νέα συνάντηση του Ο’ Νιλ με την Στρέιζαντ στην ταινία «Ένα τρελό θεότρελλο ζευγάρι» (1979) όπου μάλιστα ο Ο’ Νιλ υποδύθηκε τον μποξέρ, ενώ μια ακόμα μεγάλη επιτυχία του στην δεκαετία του 1970 ήταν η «Γέφυρα του Αρνεμ» (1977) του Ρίτσαρντ Ατένμπορο, ένα πολεμικό φιλμ που έκανε αίσθηση χάρη στην συμμετοχή πολλών διάσημων ηθοποιών της εποχής του σε μικρούς ρόλους.

Η μεγάλη ταινίας της καριέρας του

Ωστόσο, η μεγάλη ταινία της καριέρας του θα είναι πάντα ο «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που στηρίζεται στο λογοτεχνικό έργο του Γουίλιαμ Θάκερι. Ο Ο’ Νιλ είναι θαυμάσιος στον ρόλο του «απαθούς» τυχοδιώκτη του τύπου που περιφέρεται στην Ευρώπη του 18ου αιώνα.

Η κάμψη της δεκαετίας του’80

Στην δεκαετία του 1980 η καριέρα του Ράιαν Ο’ Νιλ είχε κάμψη και ταινίες του όπως «Πράσινη πέτρα», «Αγεφύρωτες σχέσεις», «Εραστές από παλιά» και «Οι σκληροί δεν χορεύουν», δεν είχαν επιτυχία ανάλογη με εκείνη των ταινιών του στα seventies.

Από την δεκαετία του 1990 και μετά οι εμφανίσεις του ήταν πολύ σποραδικές, κάποιες όμως πολύ χαρακτηριστικές όπως στο θρίλερ «Οι άνθρωποι που ξέρω» (2000) δίπλα στον Αλ Πατσίνο, όπου ο Ο’ Νιλ υποδύεται έναν σκοτεινό ηθοποιό μπλεγμένο σε ένα τρομερό σκάνδαλο.

Οι έρωτες, οι γάμοι και τα παιδιά

Ο Ράιαν Ο’Νίλ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο πρώτος γάμος του ήταν με την ηθοποιό Τζοάνα Μουρ (από το 1963 ως το 1967), με την οποία απέκτησε την Τέιτουμ και τον Γκρίφιν Ο’ Νιλ και ο δεύτερος με την ηθοποιό Λι Τέιλορ Γιανγκ (από το 1967 ως το 1974), με την οποία απέκτησε τον Πάτρικ Ο’Νίλ.

Ο Ο’ Νιλ ήταν επίσης διάσημος για τις σχέσεις του με διάσημες ηθοποιούς, όπως η Ούρσουλα Αντρες, η Μπριτ Έκλαντ, η Μπάρμπαρα Καρέρα και η Φάρα Φόσετ.

Η σχέση του με την τελευταία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στην εποχή της διότι η Φόσετ εγκατέλειψε τον ηθοποιό Λι Μέιτζορς με τον οποίο ήταν παντρεμένη και με τον οποίο ο Ο’ Νιλ ήταν φίλος.