5 το πρωί: Η απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων – Οι σκέψεις της Αχτσιόγλου – Η εντυπωσιακή ισοπαλία της Εθνικής

Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκεται και η ομάδα των «6+6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου. Την ίδια ώρα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας σήμερα με δυνατές βροχές και καταιγίδες.

1

Επετεύχθη συμφωνία για τους ομήρους

  • «Πράσινο φως»: Η κυβέρνηση του Ισραήλ υπερψήφισε τη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Σύμφωνα με την Haaretz πρόκειται να ελευθερωθούν 30 παιδιά και 20 γυναίκες, εκ των οποίων οι οκτώ είναι μητέρες. Η απελευθέρωση των ομήρων θα δώσει τη δυνατότητα για μια διακοπή 4-5 ημερών στις εχθροπραξίες.
  • Σε φάσεις η απελευθέρωση: Σε δηλώσεις του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, ωστόσο ο πόλεμος κατά της Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την Πέμπτη.
  • Η διαδικασία: Αρχικά, η Χαμάς θα παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, και θα μεταφερθούν στους εκπροσώπους των IDF. Στη συνέχεια, οι όμηροι θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και θα οδηγηθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
2

Με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου

  • Η αποχώρηση: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα βρεθεί πολύ σύντομα η ομάδα των «6+6» που έχει ως πρόσωπο αναφοράς την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς φαίνεται ότι απομένουν μόνο τα τυπικά προκειμένου τα κορυφαία στελέχη της νεότερης γενιάς του κόμματος να χωρίσουν τον δρόμο τους από τον Στέφανο Κασσελάκη.
  • Το σχόλιο Κασσελάκη: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ούτε εγώ έχω το δικαίωμα. Αν έχουν να αποφασίσουν κάτι να το αποφασίσουν τώρα», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.
  • Οι σκέψεις: Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που έχουν κάνει την Έφη Αχτσιόγλου ακόμη να το σκέφτεται. Πρώτον, φαίνεται ότι προσπαθεί να βρει τους συνολικά 10 βουλευτές που θα συγκροτήσουν μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεύτερον κάποια από τα στελέχη της ομάδας της φαίνεται να έχουν ενδοιασμούς σχετικά με την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για του «Σπαρτιάτες»

  • Οι καταθέσεις: Ανοίγει μέσα στην επόμενη εβδομάδα λογικά ο κύκλος των εξηγήσεων που θα υποχρεωθούν πλέον να δώσουν οι έντεκα (10+1) βουλευτές των Σπαρτιατών μετά την άρση της ασυλίας τους και την κλήση που ακολούθησε χθες το μεσημέρι από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
  • Οι προσφυγές: Μάλιστα, η διαδικασία αυτή συμπίπτει με την εξέταση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Εκλογοδικείο κατά της εκλογής βουλευτών του κόμματος και κατά της απόφασης του αρμόδιου τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου που, επί της ουσίας, του επέτρεψε τη συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου.
  • Τα σενάρια: Βάσει των (θεωρητικών) εκδοχών που εξετάζουν συνταγματολόγοι, τα ενδεχόμενα είναι τα εξής: α) Οι δώδεκα έδρες των Σπαρτιατών θα πρέπει να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα αναλογικά, β) Θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που εξελέγησαν οι Σπαρτιάτες ή σε όλη την επικράτεια, πάντα για τις επίμαχες δώδεκα έδρες, γ) Εαν καθυστερήσει πολύ η απόφαση του Εκλογοδικείου και φτάνοντας προς το τελευταίο έτος της τρέχουσας τετραετίας, οι έδρες θα παραμείνουν κενές και η Βουλή θα εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία της με 288 βουλευτές.
     
4

Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του 2024

  • Κατατέθηκε στη Βουλή: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2024 μαζί με όλα τα οικονομικά στοιχεία του κράτους, που θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση στις 13 Δεκεμβρίου, με τη ψήφιση του να αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου.
  • Οι στόχοι για την ανάπτυξη : Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει πλησίον των στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2023 και αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024.
  • Οι ενισχύσεις: Μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ενέσεις ρευστότητας για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών ξεχωρίζει η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με την ετήσια μεσοσταθμική αύξηση να αγγίζει τα 1.476 ευρώ. Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ.
5

Ισοπαλία για την Εθνική κόντρα στη Γαλλία

  • «Άγγιξε» τη νίκη: Μια εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελλάδα κόντρα στη Γαλλία χθες, με την Εθνική να καταφέρνει μέσα σε πέντε λεπτά να ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα και να πάρει προβάδισμα 2-1.
  • Τα γκολ: Το 1-1 ήρθε στο 56′ με τον Μπακασέτα και πέντε λεπτά αργότερα η η Εθνική βρήκε και δεύτερο γκολ με τον Ιωαννίδη να κάνει το 2-1.
  • Η ισοφάριση: Ωστόσο, στο 74′ η Γαλλία βρήκε το γκολ της ισοφάρισης από τον Φοφανά, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα στο 2-2.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr