Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος καλούνται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να δώσουν ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, οι δέκα βουλευτές των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος πλέον Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μετά την απόφαση της Βουλής, που έδωσε τη σχετική άδεια απαντώντας στο έγγραφο της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, η κ. Αδειλίνη, η οποία διενεργεί αυτοπρόσωπη ποινική προκαταρκτική εξέταση, έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες κλήσεις προς τους 11 βουλευτές, οι οποίοι κατά ομάδες θα προσέλθουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, τη Δευτέρα και την Τρίτη το πρωί.

Όλοι τους αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου, προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και να ετοιμάσουν το υπόμνημα παροχής εξηγήσεων .

Μετά από αυτό το στάδιο εξάλλου, η ανώτατη εισαγγελέας θα αξιολογήσει το σύνολο των στοιχείων του φακέλου της σχετικής δικογραφίας προκειμένου να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της. Εάν δηλαδή θα ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση ή αν θα τεθεί η δικογραφία στο αρχείο.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος όπως έχει διαφανεί από το έγγραφό της προς τη Βουλή έχει μπει στο κάδρο των ερευνών, με νομικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο και εκείνος να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, εκτός από την υπόθεση της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για την οποία εκτίει την πρωτόδικη ποινή του .

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τελική κρίση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκτός από τις τυχόν ποινικές εξελίξεις θα δρομολογήσει εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.