Το Κοσσυφοπέδιο είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να ζουν γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας 2023.

Η πρώτη χειρότερη, είναι η Ουκρανία, κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί λόγων του παρατεταμένου πολέμου με τη Ρωσία. Ο δείκτης δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο (PRIO).

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Euronews αφορά μόνο την Ευρώπη. Στην παγκόσμια κατάταξη το Κοσσυφοπέδιο κατέχει την 100η θέση.

Τα στοιχεία της έρευνας

Τα δεδομένα μέτρησαν την ένταξη, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια για τις γυναίκες. Χρησιμοποιήθηκαν 13 μετρήσεις, από την εκπαίδευση μέχρι τους εργατικούς νόμους έως τις αντιλήψεις για την ασφάλεια και τη βία.

Η Δανία παγκοσμίως η καλύτερη χώρα για τις γυναίκες

Εννέα από τις δέκα καλύτερες χώρες στον κόσμο για να είσαι γυναίκα βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Αφγανιστάν, που είναι η τελευταία χώρα στην παγκόσμια κατάταξη. Μετά τη Δανία, στην κατάταξη βρίσκονται η Ελβετία και η Σουηδία.

Η Ουκρανία είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε σύνολο 41 χωρών και αυτό γιατί έχει πολύ κακές επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας, λόγω του συνεχιζόμενο πολέμου με τη Ρωσία.

Οι χαμηλές βαθμολογίες για το Κοσσυφοπέδιο αποδίδονταν στην κακή εκπαίδευση και στα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης για τις γυναίκες, καθώς και σε «πολύ υψηλά επίπεδα» γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην ευρωπαϊκή κατάταξη, εξαιτίας της «προτίμησης» της εν λόγω κοινωνίας στο να έχει περισσότερα αγόρια από ότι κορίτσια.