Με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ παραταγμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα στα όρια της Λωρίδας της Γάζας, η καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης, που μετατίθεται από μέρα σε μέρα, έχει προκαλέσει κάμποσα ερωτηματικά.

Ποιος ο λόγος που δεν έχει συμβεί ακόμα; Τι σχεδιάζουν ή τι φοβούνται οι Ισραηλινοί; Θα προχωρήσουν όντως ενεργοποιώντας την απειλή τους ή αποτελεί απλώς ένα μέτρο πίεσης;

Ο λόγος που καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση

Στρατιωτικές πηγές από το Τελ Αβίβ, τις οποίες επικαλούνται διεθνή Μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζουν αυτήν την αργοπορία ως επιβεβλημένη προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι μια απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση που τη διαχειρίζονται με τέτοιον τρόπο οι Ισραηλινοί έτσι ώστε να περάσουν με ακρίβεια στο επόμενο στάδιο της πολεμικής στρατηγικής τους. Έχουν διαμηνύσει άλλωστε πως ο τελικός στόχος τους είναι η πλήρης εξόντωση της Χαμάς και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω έως ότου φτάσουν στο τέλος.

Ήδη έχουν σκοτώσει αρκετά από τα πρωτοκλασάτα και ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης, με τελευταίο τον Talal Al-Hindi – διοικητή στις ταξιαρχίες al-Qassam που έχασε τη ζωή του μαζί με την οικογένειά του από ρουκέτα στην οικεία του. Σκοπεύουν όμως να συνεχίσουν ανάλογα και χωρίς κανένα δισταγμό.

Ο Χαγκάρι ανέλυσε το επιχειρησιακό σχέδιο του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς όλα τα παραπάνω, λέγοντας πως ο «στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει τις βέλτιστες συνθήκες εκ των προτέρων».

Προετοίμασε μάλιστα τους πάντες για ό,τι θ’ ακολουθήσει ομολογώντας άφοβα ότι «θα εμβαθύνουμε τις επιθέσεις μας για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα σκέλη του πολέμου».

Επανέλαβε μάλιστα ότι θα ήταν προτιμότερο όσοι έχουν απομένει στα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας να κατευθυνθούν προς τον νότο προκειμένου να είναι ασφαλείς.

Από τη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ πάντως διαψεύστηκε ότι θα θεωρηθούν «τρομοκράτες» όσοι δεν εγκαταλείψουν τον τόπο τους και παραμένουν κόντρα στις παραινέσεις.

Εντατικοποιούνται οι επιθέσεις

Προτού ο Χαγκάρι ολοκληρώσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη εξαπολύσει μια σειρά από νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Βάσει των όσων μετέδιδαν το βράδυ του Σαββάτου πολεμικοί ανταποκριτές, οι φρέσκιες επιθέσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση από τις προηγούμενες και πλήττουν όλη την περιοχή, από βορρά ως νότο.

Μάλιστα μεταφέρθηκε από συγκεκριμένους πως σημειώθηκαν εκρήξεις σε προσφυγικό καταυλισμό (Nuseirat) στην κεντρική Γάζα. Πρόκειται για πυκνοκατοικημένο μέρος με χιλιάδες ντόπιους Παλαιστίνιους.

Χτυπήθηκε επίσης εστιατόριο, από την επίθεση στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι. Αναφέρθηκαν και δεκάδες τραυματίες.

Πώς εξηγείται η πολιορκία της Γάζας

Είναι η επιλογή των Ισραηλινών τέτοια που πρώτα θέλουν να έχουν «ισοπεδώσει» την περιοχή σε όλο το μήκος και το πλάτος της κι ακολούθως να εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη. Γι’ αυτό και κρατούν σε κατάσταση πολιορκίας όλη τη Λωρίδα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ο βασικός σκοπός της επιλογής αυτής είναι, παραδοσιακά, να κρατήσουν τους πολιορκημένους κατοίκους πεινασμένους, διψασμένους και κρύους έτσι ώστε να αποδυναμωθούν. Και κατ’ επέκταση να νικηθούν.

Οι πολιορκίες θεωρούνται από τις παλαιότερες στρατιωτικές ενέργειες. Ο επιτιθέμενος διακόπτει στον «εχθρό» του την πρόσβαση σε επικοινωνίες και προμήθειες, και ελπίζει ότι η στέρηση, οι αρρώστιες και η απογοήτευση θα αναγκάσουν τις πολιορκημένες δυνάμεις και τους αμάχους που έχουν αποκλειστεί μαζί τους να παραδοθούν.

Εκτιμάται άλλωστε ότι αυτό το διάστημα των δύο εβδομάδων Ισραήλ έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των Παλαιστινίων «αιχμαλώτων».

Ο υπόλοιπος κόσμος

Μένει να φανεί πού θα οδηγηθεί όλη αυτή η κατάσταση, τη στιγμή που οι ισχυροί του πλανήτη ασκούν πιέσεις για την κατάπαυση του πυρός. Ανάλογα «μάχεται» και η διεθνής κοινή γνώμη, με αθρόες διαδηλώσεις παντού, χωρίς για την ώρα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ χαρακτήρισε σταγόνα στον ωκεανό την ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε με τη διέλευση από τη Ράφα είκοσι φορτηγών με νερό, τρόφιμα και φάρμακα, εκπέμποντας σταθερό σήμα κινδύνου.