Η ατζέντα της ημέρας: Blame game στη Γάζα – Σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ – Μήνυμα για την ακρίβεια

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από τον αραβικό κόσμο στο Ισραήλ που αρνείται τις κατηγορίες δημοσιεύοντας παράλληλα οπτικό υλικό, την στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται σημαντική βοήθεια.

1

Blame game για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

  • Πώς προκλήθηκε το μακελειό; Τα σενάρια, οι αλληλοκατηγορίες και τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στο μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας το βράδυ της Τρίτης (17/10) δίνουν και παίρνουν με τη Χαμάς και το Ισραήλ να αλληλοκατηγορούνται. Μιλώντας στο Mega το απόγευμα της Τετάρτης ο κ.Θεόδωρος Λιόλιος Αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών αφού ανέλυσε τα δεδομένα κατέληξε στο συμπέρασμα πώς το πιθανότερο είναι να ευθύνονται και οι δύο, αν και ασφαλές πόρισμα είναι αδύνατον να εξαχθεί στην παρούσα φάση.
  • Στήριξη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε από το Ισραήλ ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας έγινε από ρουκέτα που αστόχησε και εκτοξεύτηκε από «τρομοκρατική οργάνωση». Παράλληλα, προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς.
  • Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Πούτιν: Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από την Κίνα ότι διέταξε μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους να ξεκινήσουν 24ωρες περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. «Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων» ανέφερε με νόημα.
2

Σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ και τάσης φυγής

  • Φεβρουάριο το Συνέδριο: Με οριακή πλειοψηφία «πέρασε» από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για την διενέργεια του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου.
  •  Σφοδρή κριτική από την «Ομπρέλα»: Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η «Ομπρέλα» λίγο πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εξέφρασε την αμφισβήτηση της για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τονίζει λίγο αργότερα ότι η ενότητα θα δοκιμαστεί «τις επόμενες εβδομάδες».
  • Απουσία λόγω γάμου: να παντρευτεί με τον σύντροφό του O κ.Κασσελάκης δεν παρέστη στη συνεδρίαση καθώς βρίσκεται στις ΗΠΑ με τον ίδιο να ενημερώνει το κομματικό όργανο πως ένας από τους λόγους είναι και η πρόθεσή του Τάιλερ Μακμπεθ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»

  • Μήνυμα για την ακρίβεια: Στην καταπολέμηση της ακρίβειας στάθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η μείωση στο ΦΠΑ δεν λειτουργεί, το δοκίμασαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το μετάνιωσαν» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα προς εταιρείες που αισχροκερδούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προϊόντα σε άλλες τιμές είναι βαθιά νυχτωμένοι».
  • Η στάση για το Ισραήλ: Για τον πόλεμο που λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ τόνισε πως «δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής».
  • Ο απολογισμός των εκλογών: Όσον αφορά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το εάν έκανε λάθος επιλογές σε πρόσωπα απάντησε πως «εάν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα πιθανώς δεν θα κάναμε αυτές τις επιλογές». Όσον αφορά τον δήμο της Αθήνας του ότι τόνισε πως «κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό θα γίνει στα Εξάρχεια, ο Παναθηναικός θα αποκτήσει γήπεδο, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε».
4

Αλλαγές σε τράπεζες, servicers και κούρεμα οφειλών έως και 28%

  • Οι άξονες του νομοσχεδίου: Σε πέντε άξονες κινείται το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης: Θέσπιση υποχρεώσεων διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers. Διεύρυνση της προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους. Εκσυγχρονισμός και βελτίωση των ρυθμίσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Εισαγωγή ρυθμίσεων που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς. Επέκταση των συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).
  • Μείωση φόρων: Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η μείωση των φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις. Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και της ελληνικής κεφαλαιαγορά
  • Ευάλωτοι οφειλέτες: Πλέον, με την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί κατά του οφειλέτη, ο οποίος αποκτά έτσι τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του χωρίς να εξαρτάται από τυχόν απόρριψη -έστω και αιτιολογημένη- της πρότασης του εξωδικαστικού από την πλευρά των servicers.
5

Τι συμβαίνει με τους κοριούς;

  • Υπήρξε εξάπλωση σε ξενοδοχείο; Εύλογη ανησυχία επικρατεί από το πρωί της Τετάρτης και στην Ελλάδα μετά από την καταγγελία του προέδρου Εργαζομένων Επισιτισμού πως πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική έκλεισε εξαιτίας κοριών.
  • Τι απαντά η διοίκηση του ξενοδοχείου; Σε επικοινωνία που είχε η εκπομπή το Live News του Mega με το εν λόγω ξενοδοχείο, διαψεύδεται η ύπαρξη τέτοιου κρούσματος στις εγκαταστάσεις του.
  • Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; «Μπορεί ο κοριός να προκαλεί εξάνθημα αλλά από την άλλη δεν μεταδίδει λοιμώξεις», δήλώνει η Ζωή Απαλλά, αν. καθηγήτρια δερματολογίας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr