Η ατζέντα της ημέρας: Χάρης Δούκας στην Αθήνα – Τέσσερις «αντάρτες» στις Περιφέρειες – Ώρα μηδέν στη Γάζα

Τις νέες διοικήσεις σε 6 Περιφέρειες και 84 δήμους ανέδειξαν οι ψηφοφόροι στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, επιλέγοντας αλλαγή σελίδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 Περιφέρειες. Χάρης Δούκας, Στέλιος Αγγελούδης και Δημήτρης Κουρέτας ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της εκλογικής βραδιάς.

1

Μεγάλη νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα

  • Ανατροπή στην Αθήνα: Παρόλο που ο Κώστας Μπακογιάννης είχε βγει πρώτος στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Χάρης Δούκας κατάφερε να καλύψει τη διαφορά και να αναδειχθει δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστο 55,96% έναντι 44,04% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του. Στις δηλώσεις του ο κ. Δούκας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ξέρω καλά την ευθύνη που αναλαμβάνω».
  • Αλλαγή σελίδας στη συμπρωτεύουσα: Μεγάλη νίκη σημείωσε ο Στέλιος Αγγελούδης έναντι του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ο κ. Αγγελούδης εκλέγεται δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ποσοστό 67,33%, έναντι 32,67% που έλαβε ο κ. Ζέρβας. Στις πρώτες του δηλώσεις κ. Αγγελούδης υπογράμμισε ότι: «Τώρα είναι ώρα δουλειάς».
  • Επανεπιβεβαίωση στην Πάτρα: Στη θέση του παραμένει ο Κώστας Πελετίδης, καθώς ο νυν δήμαρχος Πατρέων με ποσοστό 56,69%, με τον αντίπαλό του Κώστα Σβόλη να συγκεντρώνει ποσοστό 43,31%. Ο κ.Πελετίδης εκλέγεται με τη στήριξη του ΚΚΕ το οποίο κατάφερε να εκλέξει επίσης δημάρχους στη Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή και στον Τύρναβο.
2

Οι «γαλάζιοι αντάρτες» επικράτησαν στις Περιφέρειες

  • Το αντάρτικο: Σε «γαλάζιους αντάρτες» κατέληξαν τέσσερις από τις έξι Περιφέρειες, οι οποίες οδηγήθηκαν σε δεύτερο γύρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία ο Γιώργος Αμανατίδης αφήνει πίσω του με διψήφια διαφορά τον Γιώργο Κασαπίδη. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο Χριστόδουλος Τοψίδης θα πάρει τη μάχη από τον Χρήστο Μέτιο. Στο Βόρειο Αιγαίο ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης θα επανεκλεγεί έναντι του Αλκιβιάδη Στεφανή και στα Ιόνια Νησιά ο Γιάννης Τρεπεκλής θα πάρει τον θώκο από την Ρόδη Κράτσα.
  • Νίκη Κουρέτα στη Θεσσαλία: Με 59,67% ο Δημήτρης Κουρέτας αναλαμβάνει Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, νικώντας τον Κώστα Αγοραστό που συγκέντρωσε 40,33%, μετά από τρεις θητείες. Ο κ. Κουρέτας υποσχέθηκε στις δηλώσεις του πως «θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Περιφέρειας».
  • Επικράτηση Πτωχού στην Πελοπόννησο: Από τις 6 Περιφέρειες, στη μοναδική που επικράτησε η ΝΔ είναι εκείνη της Πελοποννήσου, με τον Δημήτρη Πτωχό να αναδεικνύεται νέος Περιφερειάρχης με ποσοστό 52,78%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ωρα μηδέν για τη Γάζα

4

Νίκη για τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση στη Πολωνία

  • Τι δείχνουν τα exit polls: Κοινοβουλευτική πλειοψηφία δείχνουν τα exit polls ότι εξασφαλίζει η κεντρώα φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση υπό τον Ντόναλντ Τουσκ στις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, επικρατώντας του λαϊκιστικού, εθνικιστικού κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) η οποία είχε συμμαχήσει με την άκρα δεξιά.
  • Πόσες έδρες συγκεντρώνουν; Τα τρία κόμματα της κεντρώας αντιπολίτευσης, ο Συνασπισμός των Πολιτών, οι Χριστιανοδημοκράτες του Τρίτου Δρόμου και η Αριστερά συγκεντρώνουν από κοινού 248 έδρες στην 460μελή βουλή, έναντι 212 εδρών για το PiS και την Συνομοσπονδία (άκρα δεξιά).
  • Οι δηλώσεις Τουσκ: Ο επικεφαλής της φιλοευρωπαϊκής πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι αυτό σημαίνει «το τέλος της κυριαρχίας του PiS (Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης)». «Η Πολωνία νίκησε, η δημοκρατία νίκησε, τους διώξαμε από την εξουσία (…) είναι το τέλος της κακής περιόδου».
5

Ξεκινά σήμερα ο δακτύλιος

  • Οι ημερομηνίες: Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ο δακτύλιος έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024. Από Δευτέρα έως Πέμπτη από 07:00 – 20:00 και Παρασκευή από 07:00 – 15:00, θα εισέρχονται σε αυτόν συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοκινήτων.
  • Ποια αμάξια μπαίνουν; Τα εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ., τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της ΕΕ έως και την 31/12/2020.Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ., τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής, και όσοι έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου.
  • Τι ισχύει για τις περσινές άδειες; Σε ό,τι αφορά στους περσινούς κατόχους αδειών δακτυλίου, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση της περσινής άδειας για δέκα εργάσιμες ημέρες καθώς μέχρι τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr