Τα τελευταία 3,5 χρόνια όπως είναι γνωστό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Διπλωματίας έχει χτίσει και σφυρηλατήσει πολύ καλές και δυνατές σχέσεις με όλους τους ομολόγους του στη Μ. Ανατολή. Πολλές φορές βρέθηκε στις πρωτεύουσες των κρατών τους σε Επίσημες Επισκέψεις, σε Ημέρες Διακεκριμένων Επισκεπτών Διεθνών Ασκήσεων, σε Εκθέσεις Αμυντικού Yλικού και σε Συνέδρια, ενώ τους έχει υποδεχθεί στην Αθήνα σε αντίστοιχες επίσημες επισκέψεις για συνομιλίες και εξεύρεση κοινού βηματισμού σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και σταθερότητας στην Μ. Ανατολή και στην Β. Αφρική. Φυσικό και επόμενο λοιπόν να έχει την άνεση της απ’ ευθείας και προσωπικής επαφής μαζί τους, όποτε χρειάζεται.

Έτσι λοιπόν και εξ’ αιτίας των ραγδαίων και πολύ δύσκολων εξελίξεων που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Ομόλογό του Αντιστράτηγο Herzi Halevi στον οποίο εξέφρασε τόσο τα συμπαράστασή του, όσο και τα συλλυπητήριά του για τις τραγικές απώλειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, επισημαίνοντας την ανάγκη ανθρωπιστικής προστασίας όλων των αμάχων.

Ο Ισραηλινός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο και συζήτησαν για τα τρέχοντα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο Ισραήλ και στην Μέση Ανατολή γενικότερα.

Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ομολόγους του από την Αίγυπτο Αντιστράτηγο Osama Askhar, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αντιπτέραρχο Eisa Saif Bin Ablan Al Mazrouei, την Ιορδανία Yποπτέραρχο Yousef Ahmad Al Hunaiti, το Λίβανο Στρατηγό Joseph Aoun, την Σαουδική Αραβία Πτέραρχο Fayyadh bin Hamed Al- Ruwaili, κατά τις οποίες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, τα τρέχοντα θέματα άμυνας και ασφάλειας και τις ενδεχόμενες βραχυ-μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην Μέση Ανατολή.