Η δυναμική και η αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέσα από τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποτυπώθηκε στις νίκες που πέτυχαν οι αυτόνομοι υποψήφιοί του.

Πέραν του δήμου Ικαρίας, στον οποίο ο εκλεκτός του Περισσού είχε κερδίσει από την πρώτη Κυριακή, το Κομουνιστικό Κόμμα κατέκτησε πρωτιές σε άλλους πέντε δήμους.

Φυσικά η επανεκλογή του Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα, στον τρίτο πληθυσμιακά δήμο της χώρας, είναι το «άρμα» αυτή της εκλογικής επιτυχίας. Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός κατάφερε να κερδίσει την τρίτη θητεία του, λαμβάνοντας ποσοστό που άγγιξε το 57% (συμμετοχή 44.39%).

Από ‘κει και πέρα, ο Ευάγγελος Σίμος στην Πετρούπολη ήταν πίσω με 8.1 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίπαλό του και απερχόμενο δήμαρχο Στέφανο-Γαβριήλ Βλάχο, αλλά χάρη στο 55.33% έκοψε πρώτος το νήμα στον β’ γύρο (συμμετοχή 40.93%).

Την ανατροπή έκανε στο Χαϊδάρι και ο Μιχάλης Σελέκος. Παρόλο που ήταν πίσω με 3,5% στην πρώτη φάση της διαδικασίας, κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στο 55.23% (συμμετοχή 43.98%) και ν’ αφήσει στη δεύτερη θέση τον απερχόμενο δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό (44.77%).

Ακόμη, ο Ηλίας Σταμέλος στην Καισαριανή πήρε τον δήμο από τον Χρήστο Βοσκόπουλο. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ είχε ήδη το προβάδισμα, με σχεδόν 5%, το οποίο και επιβεβαιώθηκε από το 61.51% στη μάχη της δεύτερης Κυριακής (συμμετοχή 36.43%).

Τέλος, ο Αστέρης Τσικριτσής εξελέγη νέος δήμαρχος Τυρνάβου μετά την οριακή νίκη του επί του Σαμέρ Αθανασίου Αμάρι με διαφορά 36 ψήφους (συμμετοχή 54.6%). Ο νικητής αύξησε τη δύναμή του για περισσότερες από 1400 ψήφους, τη στιγμή που ο αντίπαλός του έχασε κάμποσους.

Κουτσούμπας: Ενισχύεται συνεχώς, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής

Όπως ανέφερε ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, «οι δημοτικές αυτές αρχές θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του, θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους».

Ιδιαίτερα, ο κ. Κουτσούμπας εστίασε στον Κώστα Πελετίδη, ο οποίος, «παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε», «παλεύει και έχει αποτελέσματα υπέρ του λαού της Πάτρας, επειδή ακριβώς ήταν μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις, στο κράτος και τους μηχανισμούς του, επειδή δεν συμβιβάστηκε με το σημερινό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο».

Συμπλήρωσε δε ότι το υψηλό ποσοστό αποχής «θεωρούμε ότι περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, απόρριψης της λογικής του «μικρότερου κακού», δηλαδή της επιλογής μεταξύ δύο υποψηφίων που δεν διαφέρουν και πολύ σε κεντρικά ζητήματα», αλλά ταυτόχρονα ζήτησε αυτή η διαμαρτυρία «να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη, στη διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά».

«Συνολικά επιβεβαιώνεται και με τα σημερινά αποτελέσματα ότι, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό ακόμα, σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Έχουμε επίγνωση των μεγάλων ευθυνών μας για να είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό, μαζί του στα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μία πολιτική που ειδικά σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και τις περιφέρειες, έχει συμμάχους τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.