Αύριο αναδεικνύεται νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ με προσδοκίες να φέρει μια ανανέωση στο κόμμα (που την έχει ανάγκη) και μια αλλαγή (που επιβάλλεται). Ωστόσο ένα μόλις 24ωρο προτού ανοίξουν οι κάλπες, η προεκλογική εκστρατεία έχει αναλωθεί στην παραπολιτική και στις εντάσεις ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Γίνεται, συγκεκριμένα μία συζήτηση για ένα σωρό άλλα ζήτημα, πλην των θεμάτων που αφορούν τα προγραμματικά θέματα, όπως είναι η ταυτότητα του κόμματος. Το θέμα των ιδεών και της βάσης είναι, επίσης, βασική πρόκληση, αφού το κόμμα έχει δεχθεί κριτική για το υπαρξιακό πρόβλημα που παρουσιάζει. Η πρόκληση, εν ολίγοις, είναι να φανεί το κόμμα αντάξιο των συνθηκών και να περάσει τη δοκιμασία μίας δυνατής αντιπολίτευσης με ξεκάθαρα μηνύματα. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι ίδια, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να ακούσει συγκεκριμένες λύσεις.

***

Βήμα προς βήμα η συμφωνία για το Μεταναστευτικό

Ίσως η συμφωνία για το μεταναστευτικό που πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία να είναι ο άμεσος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και θα λύσει πολλά προβλήματα: Θα σας περιγράψω τώρα βήμα προς βήμα τις προσπάθειες που γίνονται αν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία:

Σήμερα γίνεται η πρώτη συζήτηση στην Βουλγαρία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Βουλγαρία (σε τεχνικό επίπεδο). Στόχος οι βάρκες να μην βουλιάζουν στο Αιγαίο, ή οι διακινητές να μην πετούν τις εξωλέμβιες στη θάλασσα για να παριστάνουν ότι το φουσκωτό τους μένει ακυβέρνητο.

Εν συνεχεία ακολουθεί η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη στην Τουρκία. Να σημειώσω εδώ ότι το μεταναστευτικό υπήρξε θέμα στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Η πρόοδος όμως για το μεταναστευτικό (και λέμε πρόοδος για όλη την Ευρώπη) θα είναι τα αποτελέσματα της συνόδου MED-5 με την συμμετοχή Ελλάδας- Κύπρου- Μάλτας- Ιταλίας- Ισπανίας στις 6 και 7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες θα υπάρξει ειδική συνάντηση του Δημήτρη Καιρίδη με την επίτροπο Μετανάστευσης κυρίας Γιόχανσον και αμέσως μετά τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών.

***

Ο Μενέντεζ, οι κατηγορίες και οι αιχμές κατά Ερντογάν

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες στον γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ Ρόμπερτ Μενέντεζ για διαφθορά.

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή: «Με συκοφαντούν επειδή θέλουν να με φιμώσουν» αναφέρει και αφήνει αιχμές εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν:«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία με βλέπουν ως εμπόδιο στους πολιτικούς τους στόχους», καταγγέλλει ο Γερουσιαστής, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος «έχει σταθεί απέναντι σε δικτάτορες από το Ιράν, την Κούβα και την Τουρκία».

***

Τα ομόφυλα ζευγάρια και η υιοθεσία

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχει αρχίσει η συζήτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο ως προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Ενα νομοσχέδιο που πολλοί εντός ΝΔ κρίνουν πως με πιθανή την ανάδειξη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη θα υπάρξουν πιέσεις να έλθει προς ψήφιση προ των ευρωεκλογών. Πληροφορούμαι λοιπόν πως ομάδα δεξιόστροφων βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης δεν θα είχε πρόβλημα υπερψήφισής του, αρκεί να υπάρχει ρητή αναφορά στο θέμα της μη υιοθέτησης παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται ακόμα και η πρόθεση κατάθεσης σχετικής τροπολογίας από μερίδα βουλευτών της δεξιάς τάσης που θα θέτει τη σχετική προϋπόθεση.

***

Ποινές για τους βουλευτές που στηρίζουν αντάρτες

Σε αυτή την μυστική σύσκεψη που σας έγραφα χθες με στόχο την στήριξη των πέντε περιφερειών που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, υπήρξαν και προτάσεις (και αυτές μυστικές) τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Η πιο σημαντική πρόταση είναι αυτή που προβλέπει την επιβολή… ποινών άνοιξαν ως μέτρο επιβολής στήριξης στις 5 περιφέρειες της χώρας που εντοπίζονται προβλήματα γαλάζιοι βουλευτές του κόμματος.

Το θέμα, όπως μαθαίνω, κίνησε ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περισσότερο ως διαπίστωση της στάσης πολλών μεσαίων κομματικών στελεχών που «αλληθωρίζουν» προς αντάρτικες υποψηφιότητες. Πιο σκληροί βουλευτές έφθασαν να μιλήσουν ακόμα και για αποκλεισμό όσων κινούνται εκτός γραμμής από τις διαδικασίες εκλογής στα εσωκομματικά όργανα στις επερχόμενες εκλογές της ΝΔ.

***

Μην είδατε τον Τζανακόπουλο;

«Δεν απαντάει στα τηλέφωνα», ήταν η απάντηση του Αντώνη Κοτσακά προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε όσους ρώτησαν για το πότε θα συνεδριάσει το όργανο με θέμα την επίθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Πάνο Ρήγα το βράδυ των εκλογών. Τότε που ο Τζανακόπουλος προσπάθησε να πιάσει το Ρήγα από το λαιμό, φωνάζοντας και σπάζοντας πράγματα στο γραφείο του, με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Οι παρόντες στους οποίους έχει ζητηθεί να καταθέσουν στην επιτροπή αναρωτήθηκαν τι περιμένει ο Κοτσακάς για να τους καλέσει, με τον ίδιο να απαντά ότι προσπαθεί να βρει τον Τζανακόπουλο στο τηλέφωνο, αλλά δεν του το σηκώνει…

***

«Ξεπαγώνει» η πώληση των F-35 στην Ελλάδα

Μήνα LoA (απαντητικών επιστολών) χαρακτηρίζουν αμερικανικές πηγές τον Οκτώβριο όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον προς τις ΗΠΑ με LoR (Letter of Request).

Όπως σημείωναν στο «ΒΗΜΑ» αρμόδιες πηγές με γνώση των εξελίξεων αλλά και τις προθέσεις της Lockheed Martin η απάντηση για τα ελικόπτερα «Black Hawk» αναμένεται τον επόμενο μήνα, ενδεχομένως και η απάντηση για τα C-130. Ζητήματα που μπορούν να ξεκλειδώσουν και να προχωρήσουν πολύ πιο εύκολα από τα F-35 που τυπικά έχουν πάρει όλες τις εγκρίσεις ωστόσο η σύνδεση με τα τουρκικά F-16 στο παιχνίδι των ισορροπιών έχει φέρει καθυστερήσεις. Καθώς στην εξίσωση μπαίνει η διπλωματική στάση της Τουρκίας που συνδέεται – μεταξύ άλλων – και με το θέμα της Σουηδίας. Ακόμα και εκεί ωστόσο στελέχη της LM τολμούν μία πρόβλεψη για τον Οκτώβριο.

***

Γιατί έγιναν παραβιάσεις τις τελευταίες ημέρες;

Την ώρα που οι Μητσοτάκης- Ερντογάν συζητούσαν τρόπους ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο χώρες, στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα προχωρούσαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορία;. Τι είχε συμβεί και έσπασαν την ηρεμία των μηδενικών τουρκικών πτητικών δραστηριοτήτων; Γιατί ξαφνικά οι Τούρκοι προχώρησαν σε τέτοιου είδους προκλήσεις και μάλιστα με αεροσκάφη ATR-72 ηλεκτρονικού πολέμου;

Μαθαίνω λοιπόν ότι στην περιοχή αυτή διεξαγόταν τουρκική αεροναυτική άσκηση και τα τουρκικά αεροσκάφη στις πτήσεις τους προχώρησαν σε παραβιάσεις. Το άτυπο μορατόριουμ βλέπετε προέβλεπε ηρεμία στη θάλασσα και στον αέρα στο Αιγαίο έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Και μπορεί να συνεχίστηκε και μετά την ημερομηνία αυτή η ηρεμία στον αέρα (άλλωστε οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη συμφώνησαν για μορατόριουμ επ΄αόριστον), αλλά, στη θάλασσα οι τουρκικές ασκήσεις άρχισαν και πάλι στο Αιγαίο. Βεβαίως για την Πολεμική μας Αεροπορία ασκήσεις ή μη ασκήσεις δεν λογαριάζονται κυρίως όταν παραβιάζεται εθνικός εναέριος χώρος. Τότε αμέσως αποστέλλονται ελληνικά μαχητικά για αναγνώριση και για αναχαίτιση. Όπως και έγινε…

***

Ο ουρανοξύστης του Ερντογάν

Με ύψος 171 μέτρα και 35 ορόφους, το «Σπίτι της Τουρκίας» ωχριά σε μέγεθος σε σχέση με άλλους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Όμως το γυάλινο κτήριο είναι το καμάρι της τουρκικής διπλωματίας, μια εμβληματική προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να τονώσει το διεθνές προφίλ της χώρας του. Εκεί έγινε δεκτός την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί ο Ερντογάν συνάντησε τον Έλον Μασκ για να του ζητήσει να φτιάξει το νέο εργοστάσιο της Tesla στην χώρα του και εκεί συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.