Κινητικότητα υπάρχει στο θέμα της απόκτησης των αμερικανικών F-35 από την Ελλάδα, με εξελίξει να αναμένονται ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες.

Από την Ουάσιγκτον υπάρχει η αντίληψη, ότι το θέμα της πώληση των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών 5ης γενιάς θα πρέπει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα καθώς μια ακόμα καθυστέρηση ίσως έστελνε «λάθος» μήνυμα προς την Αθήνα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αχρείαστη «δυσπιστία» στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων για να σταλεί το επίσημο υπόμνημα της κυβέρνησης Μπαίντεν στο Κογκρέσο. Με αυτό τον τρόπο θα κλείσει ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών προς την Ελλάδα.

Φαίνεται πως μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που προκλήθηκε (λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί από τους Αμερικανούς η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ), στην Ουάσιγκτον κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χρονοτριβής και ο Οκτώβριος πρέπει να είναι μήνας εξελίξεων «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Οι Αμερικανοί λοιπόν αναμένουν να δουν αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να τηρήσει την πολιτική δέσμευση που έδωσε στο Βίλνιους και να φέρει το θέμα της Σουηδίας προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την έναρξη των εργασιών της, την 1η Οκτωβρίου.