Κάθε Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έχει γενέθλια και τα γιορτάζει σταθερά στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να ανθίζει. Το φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της ομώνυμης βορειοελλαδίτισσας και σύντομα καθιερώθηκε στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού ως χώρος ανάδειξης της μαγείας της ταινίας μικρού μήκους, φέτος γίνεται 46.

Πλέον, η ιστορία της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Φεστιβάλ της Δράμας, το οποίο φέτος έχει ετοιμάσει μια ακόμα πιο πλούσια διοργάνωση που εξυμνεί τη διεθνή του παρουσία και μας προσκαλεί να κάνουμε ατρόμητη βουτιά στην 7η Τέχνη, να γνωρίσουμε νέους δημιουργούς, νέους κινηματογραφικούς κόσμους και να αφουγκραστούμε νέες φωνές.

DISFF

Και, φυσικά, το ΒΗΜΑ, που ανέκαθεν στήριζε τόσο την μικρού μήκους ελληνική ταινία όσο και τον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα, θα βρίσκεται εκεί, στη Δράμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και θα μεταδίδει τον παλμό του.

Μια εβδομάδα, 182 ταινίες, 41 χώρες

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (DISFF), που ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει επτά διαγωνιστικά τμήματα, 182 ταινίες από 41 χώρες, εκ των οποίων οι 67 ελληνικές.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, το κεντρικό πρόγραμμα συνοδεύεται από το Διεθνές Σπουδαστικό, το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Animation και το Short & Green, ενώ το Short Film Hub φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία με κεντρικό άξονα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Διεθνής ακτινοβολία

Επιπλέον, το ιστορικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, 46 χρόνια μετά την ίδρυση του, φέτος αποκτά αληθινά διεθνή ακτινοβολία, αφού πρόσφατα έλαβε πιστοποίηση από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Πράγμα που σημαίνει πως, από τούδε και στο εξής, οι δύο μικρού μήκους ταινίες που θα αποσπούν κάθε χρόνο το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό και στο Διεθνές Διαγωνιστικό, θα συμμετέχουν πλέον στη διαδικασία προεπιλογής για τα βραβεία Όσκαρ.

Πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία που προήλθε από τη διαρκή αναβάθμιση του θεσμού όλα αυτά τα χρόνια και τις άοκνες προσπάθειες όλων των ανθρώπων που εργάζονται όχι μόνο για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ κάθε χρόνο αλλά κυρίως για την διαρκή εξέλιξη του θεσμού.

Έχοντας πλέον αποκτήσει την εξωστρέφεια που δικαιωματικά του αξίζει, το Φεστιβάλ της Δράμας ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Είναι έτοιμο, για ακόμα μια χρονιά, να υποδεχθεί κοινό και καλλιτέχνες, νέους αλλά και έμπειρους κινηματογραφιστές, καθώς και ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου, σε όλους εκείνους τους χώρους που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου Κύκλωψ και στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία. Ταυτόχρονα θα είναι προσβάσιμες σε όλους online, δωρεάν, μέσα από την πλατφόρμα του φεστιβάλ.

«ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ – Στοχασμός»

Προς τιμήν των 46 ετών του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης σκηνοθετεί μια τρυφερά νοσταλγική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ – Στοχασμός», η οποία αποτελεί το επίσημο τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης.

Τέσσερις χαρακτήρες στην ηλικία των 46, αντιπροσωπεύοντας τη γενιά τους, αναπολούν, συνομιλούν με τον εαυτό τους και τους ανθρώπους της ζωής τους, προσδοκούν και συνεχίζουν να ονειρεύονται κατά τη διάρκεια μιας σύντομης προσωπικής διαδρομής, πεζοί, προσηλωμένοι σ’ έναν στοχασμό βαθιά εσωτερικό, σαν σε κινηματογραφικό πλάνο. Στους χαρακτήρες δανείζουν τη φωνή τους οι Φοίβος Δεληβοριάς, Άρης Δημοκίδης, Νάντια Κοντογεώργη και η Ντενίς Νικολάκου, ενώ το σενάριο είναι του Βασίλη Τερζόπουλου.

Η ταινία «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ – Στοχασμός» κάνει μια συμβολική αναφορά σε όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες, που στη μακρά πορεία του Φεστιβάλ, πραγματοποίησαν στη Δράμα τα πρώτα τους δειλά αλλά και καίρια βήματα, εξελίχθηκαν, επέστρεψαν ή και πέταξαν ακόμη πιο ψηλά και μακριά. 62 ενδεικτικά επιλεγμένες ταινίες από το πρώτο Φεστιβάλ, έως το περσινό 45ο, που προβλήθηκαν και διαγωνίστηκαν, στέκονται δίπλα στις 35 νέες, του φετινού Εθνικού Διαγωνιστικού και μαζί γίνονται μέρος αυτής της ιστορίας.