Οι αμφιβολίες είχαν εκφραστεί από την αρχή. Ωστόσο άρχισαν να γίνονται ολοένα και περισσότερες όταν επιστημονικά εργαστήρια ανά τον κόσμο προσπάθησαν να επαναλάβουν το πείραμα νοτιοκορεατών επιστημόνων οι οποίοι με άρθρα τους στον διαδικτυακό τόπο arXiv περιέγραφαν τη δημιουργία ενός υπεραγωγού ο οποίος δουλεύει σε θερμοκρασία δωματίου και υπό συνθήκες κανονικής πίεσης.

Ο υποτιθέμενος υπεραγωγός, ο οποίος ονομάστηκε KL-99, ήταν ένα μείγμα χαλκού, μολύβδου, φωσφόρου και οξυγόνου. Οπως όμως αποδείχθηκε, εκτός από τα παραπάνω, αυτός περιείχε προσμείξεις (και για την ακρίβεια, σουλφίδιο του χαλκού) που σε συγκεκριμένες συνθήκες έδιναν την ψευδαίσθηση της υπεραγωγιμότητας, λένε οι ανεξάρτητοι ερευνητές που απέτυχαν να επαναλάβουν το πείραμα των Νοτιοκορεατών.

Τι είναι οι υπεραγωγοί

Οι υπεραγωγοί είναι υλικά μέσα από τα οποία το ηλεκτρικό ρεύμα περνά χωρίς να βρίσκει αντίσταση. Τέτοια υλικά βρίσκουν ήδη πρακτικές εφαρμογές στην Ιατρική (μαγνητικοί τομογράφοι) ή στις μεταφορές (σιδηροδρομικές γραμμές για υπερταχείες). Ωστόσο, λειτουργούν σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν, πράγμα που προϋποθέτει την ύπαρξη ακριβών και συχνά μεγάλου όγκου συστημάτων ψύξης με υγρό ήλιο.

Η υπεραγωγιμότητα σε θερμοκρασία δωματίου είναι το μέγα ζητούμενο, καθώς θα μπορούσε να μειώσει τις απώλειες ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και όχι μόνο. Η πληθώρα πιθανών εφαρμογών υλικών που θα εμφανίζουν υπεραγωγιμότητα σε θερμοκρασία δωματίου είναι τόσο μεγάλη, ώστε να αποτελεί στόχο πολλών ερευνητών ανά τον κόσμο.

Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη φορά θα είναι η καλή