Σε μυστήριο εξελίσσεται η υπόθεση της 14χρονης influencer και ράπερ Lil Tay, τον θάνατο της οποίας κοινοποίησε με δήλωσή της η οικογένειά της την Τετάρτη (09/08) μέσω του επίσημου λογαριασμού της έφηβης στο Instagram. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μαζί με την Lil Tay, το επίσημο όνομα της οποίας είναι Claire Hope, την τελευταία του πνοή άφησε και ο αδερφός της – κάτι που από την αρχή κίνησε υποψίες στους χρήστες των social media και φανατικούς ακολούθους της 14χρονης για κοινή αυτοκτονία. Παρόλα αυτά, επίσημη αιτία θανάτου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε:

«Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε τα σπαρακτικά νέα για τον ξαφνικό και τραγικό θάνατο της αγαπημένης μας Claire. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε την αφόρητη απώλεια και τον απερίγραπτο πόνο. Ήταν εντελώς απρόσμενο και προκάλεσε σε όλους μας σοκ. Ο θάνατος του αδερφού της προσθέτει ένα ακόμη πιο ασύλληπτο βάρος στη θλίψη μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της απέραντης θλίψης, ζητάμε ευγενικά την ιδιωτικότητα καθώς θρηνούμε αυτή τη συντριπτική απώλεια. Οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο της Claire και του αδερφού της ακόμα διερευνώνται. Η Claire θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές μας, η απουσία της αφήνει ένα αναντικατάστατο κενό που θα το νιώσουν όλοι όσοι τη γνώρισαν και την αγάπησαν».

View this post on Instagram

A post shared by Lil Tay (@liltay)

Η είδηση κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα, με το διαδικτυακό κοινό της Lil Tay να δηλώνει σοκαρισμένο. Το #liltaydead τρένταρε μέσα σε λίγες ώρες. Παραδόξως, ο πατέρας της Lil Tay αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την είδηση.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη και αναβρασμός όμως προκλήθηκε όταν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου εκείνης και του αδερφού της, η επιγραφή στο κανάλι της 14χρονης στο YouTube άλλαξε σε: «Δεν είμαι νεκρή, οι γονείς μου λένε ψέματα». Στη συνέχεια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο αυτό άλλαξε ξανά σε «Βοηθήστε με», μια φράση η οποία βρίσκεται σταθερά εκεί από τον Ιούνιο του 2018.

Αμέσως μετά το TZM διέγραψε το δημοσίευμά του σχετικά με τον θάνατο της Lil Tay, ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν νέα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως τα αστυνομικά τμήματα του Βανκούβερ και του Λος Άντζελες αρνήθηκαν ότι ερευνούν τον θάνατο της Lil Tay, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν έχουν κανένα αρχείο, αλλά ούτε καν έχουν ειδοποιηθεί για τον θάνατό της.

Οσο ο κόσμος του Ίντερνετ έχει βαλθεί να κατανοήσει τι συμβαίνει στ’ αλήθεια, οι λεπτομέρειες για τη ζωή, την οικογένεια και την άνοδο στη δημοσιότητα της Lil Tay που έρχονται στην  επιφάνεια σοκάρουν ολοένα και περισσότερο. Όσοι ακολουθούσαν τα βήματα της 14χρονης προσπαθούν να συνθέσουν τα κομμάτια ενός παζλ που φαντάζει σχεδόν φρικιαστικό, ενώ όσοι δεν γνώριζαν την μικρή influencer προσπαθούν να χωνέψουν τις λεπτομέρειες μιας ιστορίας που από την αρχή έμοιαζε να έχει προδιαγεγραμένα άσχημο τέλος.

Ποια στην ευχή είναι η Lil Tay

Τον Απρίλιο του 2018, η Lil Tay εμφανίστηκε στο Λος Αντζελες σαν από το πουθενά. Ή μάλλον, σαν να ξεπήδησε από τον κόσμο του διαδικτύου απευθείας στην απτή πραγματικότητα της Δυτικής Ακτής. Ήταν το απόγευμα της 15ης Απριλίου, μια Κυριακή, στο εμπορικό κέντρο Americana στο Glendale. Εκείνο το πρωί η Lil Tay μετρούσε 300,000 ακολούθους στο Instagram. Τρεις ημέρες αργότερα, είχε φτάσει τις 675.000 και o λογαριασμός της είχε λάβει το πολυπόθητο για κάθε influencer μπλε τικ. Την επόμενη εβδομάδα, είχε φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια followers και είχε κατά μέσο όρο περίπου 15 εκατομμύρια προβολές ανά ανάρτηση. Μέχρι το τέλος του 2018, η όγδοη πιο συχνή ερώτηση στο Google ήταν η εξής: «Ποια είναι η Lil Tay;».

Η ιστορία καταγωγής της Lil Tay, σύμφωνα με την ίδια και τις επιταγές του meme-dom έχει ως εξής: Μεγάλωσε «άφραγκη στην κόλαση» της Ατλάντα, αλλά δούλεψε πολύ σκληρά «μετακινώντας τούβλα». Τελικά μπήκε στο Χάρβαρντ και μετά το παράτησε. Κάποια στιγμή, όπως και η φίλη της και συνάδελφος influencer Woah Vicky, η Lil Tay ισχυρίστηκε ότι είναι «μερικώς μαύρη». Τώρα ζει στους «λόφους». Σε ποιους λόφους ακριβώς δεν έχει διευκρινίσει.

View this post on Instagram

A post shared by Lil Tay (@liltay)

Άρχισε να μοιράζεται αυτή την ιστορία για το πώς πέρασε από τη φτώχια στον πλούτο και τη δόξα στο Instagram και το YouTube στα τέλη του 2017 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 τα καμώματά της είχαν βρει το κοινό τους. Υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία YouTubers που διασκεδάζουν καλλιεργώντας έχθρες με άλλους αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και η Lil Tay αρχικά ακολούθησε αυτή τη συνταγή, βάζοντας στο στόχαστρο έναν 21χρονο Ασιατοαμερικανό που ακούει στο όνομα RiceGum. Η κόντρα τους έφερε περαιτέρω φήμη και προβολή και στους δυο.

Σιγά σιγά, έγινε γνωστό πως η «ιδιοφυΐα» πίσω από την διαδικτυακή περσόνα της Lil Tay βρισκόταν ο ετεροθαλής αδελφός της, Jason. Ο Jason είχε το δικό του παρελθόν στο διαδίκτυο. Με το όνομα Rycie στο YouTube, δημοσίευε κυρίως diss raps με την ελπίδα να πυροδοτήσει διαδικτυακούς καβγάδες με YouTubers που είχαν περισσότερους ακολούθους. Αλλά δεν βρήκε ποτέ μεγάλη απήχηση. Έτσι, ο Jason, ο οποίος φέρεται να έχει εμμονή με το διαδίκτυο και τη δύναμη του να πλάθει αστέρες, κατέστρωσε ένα διαφορετικό σχέδιο.

Σύμφωνα με πολλούς από τους μάνατζερ με τους οποίους δούλεψε προσωρινά η Lil Tay στο Λος Άντζελες, ο Jason έγραφε τις ατάκες της Lil Tay και την εκπαίδευε για το πώς να τις λέει- η μικρή ήταν πολύ πρόθυμη και συνεργάσιμη να ξεστομίζει το υβριστικό φρασεολόγιο που σκάρωνε για εκείνη ο αδερφός της. Κάθε φορά που η χαριτωμένη μικρή ξεστόμιζε τη λέξη «bitches» έπεφτε το Ίντερνερ και, όπως ήταν αναμενόμενο με τέτοια δημοτικότητα, γεννήθηκε μια σταρ του meme-dom. Ο Jason ήταν 16 ετών και η Tay μόλις 10.

View this post on Instagram

A post shared by Lil Tay (@liltay)

Στα βιντεάκια που δημοσίευαν τα δυο αδέλφια, η Lil Tay κόμπαζε διαρκώς για «τα πλούτη που με κόπο είχε αποκτήσει και την αξιοπιστία της στην Ατλάντα», αλλά στην πραγματικότητα ήταν η κόρη μιας μεσίτριας ακινήτων στο Βανκούβερ. Ο Jason και η Tay είχαν την άδεια της μητέρας τους, Angela, η οποία συμμετείχε ενεργά στις καριέρες των παιδιών της, να τραβούν τα βιντεάκια που δημοσίευαν στα ακίνητα που η ίδια αναλάμβανε να πουλήσει κι ας έθετε αυτό τη δουλειά της σε κίνδυνο. Μάλιστα, η Angela φέρεται κάποια στιγμή μέχρι και να δανείστηκε τη Mercedes 550 SL ενός συναδέλφου της – γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή της από την εταιρεία – για τους σκοπούς της κινηματογράφησης.

Και κάπως έτσι, η Lil Tay, ο Jason και η μητέρα τους Angela βρέθηκαν στο Λος Αντζελες. Εντωμεταξύ, η Lil Tay δεν ήταν πλέον ένα νεαρό κορίτσι, αλλά ένα εμπορικό σήμα, ένα προϊόν. Κέρδισε τόσο μεγάλη φήμη, τόσο γρήγορα, που όλοι ήθελαν να την κάνουν δική τους. Πηγαινοερχόταν από μάνατζερ σε μάνατζερ, έκανε συναντήσεις και συζητούσε συμφωνίες χωρίς να υπογράφει συμβόλαια. Συναντήθηκε ακόμα και με τον σούπερ σταρ παραγωγό Rick Rubin, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Adele και τον Jay-Z. Οταν ο Howard Stern την προσέγγισε για να προγραμματίσει μια συνέντευξη μαζί της, εκείνη τον αγνόησε, μιας και ο αδερφός της δεν είχε τον Stern σε καμία εκτίμηση. Και όταν αργότερα κυκλοφόρησε το τραγούδι με τίτλο «Money Way» και η Warner έδειξε ενδιαφέρον για μια συμφωνία, η Lil Tay και η οικογένειά της άφησαν την δισκογραφική στο «διαβάστηκε».

View this post on Instagram

A post shared by Lil Tay (@liltay)

Στα τέλη Απριλίου, ο Jason, η Tay και η Angela αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στον Diomi Cordero, έναν μάνατζερ που είχε εργαστεί στο παρελθόν για την Parkwood Entertainment της Beyoncé και τη Republic Records. Ο Cordero άρχισε να εργάζεται για την οικογένεια χωρίς συμβόλαιο για να τους αποδείξει ότι μπορούσαν να τον εμπιστευτούν. Αφού αναζήτησε τρόπο για την κατ’ οίκον εκπαίδευση της Lil Tay και του Jason, ο Cordero προσπάθησε να περιορίσει τα αμφιλεγόμενα βίντεο της. Με άλλα λόγια, προσπάθησε να την κάνει λίγο πιο mainstream.  Αρχικά, το σχέδιό του λειτούργησε. Ο Cordero μεσολάβησε μεταξύ της Lil Tay και της influencer Amanda Cerny για την παραγωγή ενός φιλανθρωπικού βίντεο, ενώ της εξασφάλισε και την πρώτη της συνεργασία με μια μεγάλη μάρκα, κλείνοντάς της μια συμφωνία 20.000 δολαρίων με τα ακουστικά Tunes.

Στην πραγματικότητα όμως ο Cordero είχε ελάχιστο έλεγχο. Ο Jason ήταν πολύ υπερπροστατευτικός και είχε φροντίσει να είναι ο μόνος που είχε πρόσβαση στον λογαριασμό της Lil Tay στο Instagram. Επιπλέον, ο Jason, η Tay και η Angela είχαν την τάση να συμπεριφέρονται σαν con artists, πείθοντας τους πάντες πως θα συνεργάζονταν μαζί τους απλά και μόνο για να εξαφανιστούν μετά από ένα πανάκριβο δείπνο για το οποίο φυσικά οι ίδιοι δεν είχαν ξοδέψει δεκάρα.

View this post on Instagram

A post shared by Lil Tay (@liltay)

Σε μια ύστατη προσπάθεια να τους επαναφέρει στο σωστό δρόμο, ο Cordero οργάνωσε μια συνέντευξη για τη Lil Tay, τη μητέρα της και τον αδελφό της στο Good Morning America. Τους είπε ότι σε αυτή την εμφάνιση, η Lil Tay θα έπρεπε να ομολογήσει ότι ο χαρακτήρας της είναι μία περσόνα, αλλά ο Jason αρνήθηκε, φοβούμενος ότι οι ακόλουθοι θα το έβαζαν στα πόδια.

Έξι εβδομάδες μετά την παραμονή της οικογένειας στο Λος Άντζελες, η προσπάθεια του Cordero κατέρρευσε. Ένα βίντεο διέρρευσε με τη Lil Tay να καπνίζει ναργιλέ. Δυόμισι μήνες μετά, η Lil Tay εξαφανίστηκε. Ο λογαριασμός της στο YouTube ερείμωσε. Όλα τα βίντεο, εκτός από δύο, είχαν εξαφανιστεί.

View this post on Instagram

A post shared by Lil Tay (@liltay)

Ποια ήταν στ’ αλήθεια η Lil Tay

Η πραγματική ιστορία καταγωγής της Claire Eileen Qi Hope έχει ως εξής: Γεννήθηκε από Κινέζα μητέρα και Καναδό πατέρα στις 29 Ιουλίου 2007. Οι γονείς της δεν παντρεύτηκαν ποτέ και χώρισαν πριν από τα 2α γενέθλιά της. Η Claire έκανε μαθήματα μπαλέτου από τα 4 της χρόνια και συμμετείχε σε διαγωνισμούς της Βασιλικής Ακαδημίας Μπαλέτου. Εκανε πιάνο, τραγούδι και μάθαινε κινέζικα, ενώ είχε παρακολουθήσει και μαθήματα πατινάζ, κολύμβησης και καλλιτεχνικών. Από μικρή είχε εκπληκτική ικανότητα απομνημόνευσης. Είναι έξυπνη και πνευματώδης. Μία από τις αγαπημένες της ταινίες είναι το La La Land. Η Claire Hope εκπαιδεύονταν για να γίνει σταρ. Η Lil Tay ήταν το όχημα.

Ο πατέρας της, Chris Hope έμαθε για την διαδικτυακή περσόνα της κόρης του από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου στο Βανκούβερ στο οποίο φοιτούσε ως Claire Hope, πριν ακόμα τα παιδιά του και η μητέρα τους μεταβούν στο Λος Αντζελες. Παρόλο που ο Chris Hope έχει την κοινή επιμέλεια της κόρης του, η πρώην σύντροφός του Angela ήταν η κύρια κηδεμόνας της Claire και ένιωθε ότι δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να σταματήσει τη δημιουργία της Lil Tay. Μόλις λίγες ημέρες αφότου έμαθε για την ύπαρξη της, η Angela του είπε ότι ήθελε να πάρει την Claire στο Λος Άντζελες για να ακολουθήσει την καριέρα της και χρειαζόταν την άδειά του για να φύγει από τη χώρα. Εκείνος συμφώνησε, σκεπτόμενος πως το ταξίδι θα μπορούσε να δώσει στην Claire μια πραγματική ευκαιρία στη μουσική ή την υποκριτική, αντί να κάνει καριέρα ως απλά ένα meme στο διαδίκτυο.

Εβδομάδες αργότερα, ο Chris δεν μπορούσε να πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα επέστρεφαν σπίτι. Η κόρη του έχανε το σχολείο και τελικά έφτασε τις 72 απουσίες για το έτος. Ο πατέρας της Claire παρακολουθούσε τα βίντεο που την έδειχναν να κάνει παρέα με ενήλικες που φαινόταν να καπνίζουν χόρτο και άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το Λος Άντζελες δεν εξελισσόταν όπως ακριβώς ο ίδιος είχε φανταστεί. Ετσι, εξασφάλισε μία δικαστική απόφαση που απαιτούσε από την κόρη του να επιστρέψει στο Βανκούβερ και να κλείσει τον λογαριασμό της στο YouTube. Το βράδυ της 3ης Ιουνίου, η Lil Tay και η συνοδεία της επέστρεψαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ίσως, η Lil Tay δεν ήταν χαρούμενη που επέστρεψε σπίτι. Kατηγόρησε τον πατέρα της ότι την εμπόδιζε να κυνηγήσει το όνειρό της και άρχισε να αρνείται να περνάει χρόνο μαζί του. Το θέμα είναι ότι ο Chris δεν ήταν ένας σεμνότυφος ηθικολόγος που εμπόδιζε την καριέρα της κόρης του – απλά ήθελε να τη βοηθήσει να πετύχει ένα διαφορετικό είδος καριέρας. Όπως ο Cordero. Ο Chris έθεσε κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή της Tay στο Λος Άντζελες.

Πρώτον, έπρεπε να υπογράψει για βίζα και αμερικανική άδεια εργασίας. Ένας λόγος για τον οποίο η Angela δεν είχε υπογράψει ποτέ συμβόλαια στο Λος Άντζελες μπορεί να ήταν επειδή στην πραγματικότητα δεν μπορούσε. Δεδομένου ότι ο Chris είχε την κοινή επιμέλεια, έπρεπε επίσης να υπογράψει ο ίδιος για να είναι εφαρμόσιμη οποιαδήποτε συμφωνία. Χωρίς βίζα, η Angela και τα παιδιά της δεν μπορούσαν επίσης να εισπράξουν νόμιμα χρήματα.

Δεύτερον, ο Chris Hope ήθελε να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα Lil Tay, να αγοράσει ένα domain και να έχει τη διαχείριση. Και επιπλέον, όρισε ότι ένα ποσοστό των εσόδων της θα έμπαινε σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό για το μέλλον της, όπως απαιτείται από την καναδική και την καλιφορνέζικη νομοθεσία. Ταυτόχρονα, ήθελε να βεβαιωθεί ότι η κόρη του θα εξακολουθούσε να πηγαίνει σχολείο.

Και τέλος, αν επρόκειτο να συνεχίσει ως Lil Tay, ο πατέρας της ήθελε να υπάρχει κάποια καλλιτεχνική αξία στο ρεπερτόριό της, είτε πρόκειται για τραγούδι, είτε για χορό, είτε για υποκριτική.

Τα πράγματα φάνηκε να λειτουργούν για λίγο καιρό, μέχρι που στα μέσα Οκτωβρίου της ίδιας εκείνης χρονιάς, ο λογαριασμός της Lil Tay επέστρεψε με μια σειρά από ιστορίες που παρουσίαζαν τον Chris ως αμελή και απόντα πατέρα. Υπήρχαν στιγμιότυπα από έγγραφα με ισχυρισμούς ότι ο Chris αρνήθηκε να πάει τη Lil Tay σε μαθήματα μπαλέτου, ότι η νέα του σύζυγος την έβριζε και την κλείδωνε σε μια ντουλάπα, ότι την ανάγκαζε να βλέπει τρομακτικές ταινίες και ότι καθυστερούσε τις πληρωμές για τη διατροφή του παιδιού. Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν ως δικαστικά έγγραφα, αλλά αναφέρονταν στην Claire Hope μόνο ως Lil Tay, κάτι που δεν είναι ακριβώς ο συνήθης νομικός τύπος.

Όποιος ήταν πίσω από τις αναρτήσεις έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τον αριθμό τηλεφώνου του δικηγορικού γραφείου του Chris και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.  Αυτό πυροδότησε δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνήματα, FaceTimes και μηνύματα WhatsApp, καθώς και εκατοντάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Έπεσα θύμα εκφοβισμού, διαδικτυακού εκφοβισμού, όποια φράση θέλετε να χρησιμοποιήσετε, από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ακολουθούν αυτές τις αναρτήσεις», δήλωνε τότε ο Chris Hope στο The Cut. Παρόλα αυτά, παρέμεινε σταθερός στην απόφασή του να διαμορφώσει την καριέρα της κόρης του με τον τρόπο που εκείνος θεωρούσε καλύτερο.

Εντωμεταξύ, η Lil Tay ήταν πλέον τόσο διάσημη που με το ζόρι μπορούσε να βγει από το σπίτι. Αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν είχε καταφέρει να κλείσει την πολυπόθητη συμφωνία που θα της επέτρεπε να ηχογραφήσει ή να συμμετέχει σε παραγωγές, καθώς οι γονείς τον τελευταίο καιρό ήταν απασχολημένοι να τρέχουν στα δικαστήρια για ακόμα μια φορά προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

Οπως υποστηρίζουν πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το εάν η Lil Tay είναι ζωντανή ή όχι – όλοι εύχονται να είναι – οι γονείς της μικρής είναι εντελώς ακατάλληλοι για να έχουν την κηδεμονία της. Ολη αυτή η ιστορία το αποδεικνύει περίτρανα. Όπως ακριβώς αποδεικνύει πως ένα παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί κάτι τόσο μεγάλο και με τόσες πολλές προεκτάσεις όπως είναι το stardom, αλλά δυστυχώς όσες ιστορίες όπως εκείνη της Britney Spears και αυτή της Lil Tay κι αν έρθουν στη δημοσιότητα, πάντοτε θα υπάρχουν γονείς που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους μέσα από τα παιδιά τους και να ζήσουν το αμερικάνικο όνειρο.