Γνωστός σε εκατομμύρια θεατές από τον ρόλο του κυβερνήτη Έντουαρντ Σμιθ στον «Τιτανικό» του Τζέιμς Κάμερον αλλά και του Βασιλιά Θέοντεν στην δεύτερη και την τρίτη ταινία της κινηματογραφικής τριλογίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον (Οι δύο πύργοι, Η επιστροφή του Βασιλιά), ο Βρετανός ηθοποιός πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 79 ετών την Κυριακή 5 Μαΐου.

Ο Μπ. Χιλ τον ρόλο του κυβερνήτη Έντουαρντ Σμιθ στον «Τιτανικό» του Τζέιμς Κάμερον

Αυτόν τον καιρό ο Μπέρναντ Χιλ συνεργαζόταν μαζί με τον Μάρτιν Φρίμαν στο αστυνομικό δράμα «The Responder», του οποίου η δεύτερη σεζόν θα αρχίσει σύντομα να μεταδίδεται στο BBC One.

Ο σκηνοθέτης της, Λίντσεϊ Σολτ του απέτισε φόρο τιμής την Κυριακή, γράφοντας ότι «ο Μπέρναρντ Χιλ άνοιξε ένα μονοπάτι στην οθόνη και η μακροχρόνια καριέρα του γεμάτη εμβληματικούς και αξιόλογους ρόλους είναι απόδειξη του απίστευτου ταλέντου του».

Και είναι αλήθεια. Γεννημένος το 1944 στο Μάντσεστερ, ο Χιλ που είχε σταθερή παρουσία στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, μετρούσε περισσότερους από 130 ρόλους σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές.

Ως ηθοποιός μπήκε στη συνείδηση του βρετανικού κοινού στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με την σειρά «Boys From the Blackstuff» του BBC, στην οποία υποδύθηκε τον Γιάσερ Χιουζ, έναν άνδρα που παλεύει με την μάστιγμα της ανεργίας στο Λίβερπουλ και του οποίου η συνθηματική φράση «gizza job» έγινε γνωστή σε όλη την Αγγλία. Μεγάλη επιτυχία του, πάντα στην δεκαετία του 1970 ήταν η σειρά «Εγώ ο Κλάυδιος» (1976), ενώ μια από τις πρώτες πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες του ήταν το βιογραφικό δράμα «Γκάντι» (1982) του σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο.

Κρατώντας κυρίως μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους, ο Χιλ επρόκειτο να συμμετάσχει σε ταινίες που έκαναν αίσθηση. Ανάμεσά τους οι «Ανταρσία του Μπάουντι» (1984) του Ρότζερ Ντόναλντσον, «Συνεχόμενοι πνιγμοί» (1988) του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, «Τα βουνά του φεγγαριού» (1990) του Μπομπ Ράφελσον, «Λάνσελοτ ο πρώτος ιππότης» (1995) του Τζέρι Ζάκερ, «Το τέλος της σεξουαλικής αθωότητας» (1998) του Μάικ Φίγκις, «Αληθινά εγκλήματα» (1999) του Κλιντ Ιστγουντ, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (1999) του Μάικλ Χόφμαν και «The Scorpion King» (2002) του Τσακ Ράσελ.

Το 2016 συμπρωταγωνίστησε με την Σάρα Μάιλς στην ταινία της Αντζελας Ισμαήλου «Η πόλη της σιωπής» που γυρίσθηκε εξ’ ολοκλήρου στην Πάτμο.

Ωστόσο, η επιτυχία του στις δύο ταινίες του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ταινία του.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κάποιες φήμες, προτού ο Πίτερ Τζάκσον τον επιιλέξει ως βασιλιά Θέοντεν τον είχε σκεφτεί για τον ρόλο του μάγου Γκάνταλφ ο οποίος εν τέλει δόθηκε στον σερ Ιαν Μακ Κέλεν.