Η δήλωση που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν τα F-16 προς αυτή την κατεύθυνση (εναντίον της Ελλάδας) όπως δεν συνέβη μέχρι και τώρα», η αλήθεια είναι ότι πολύ προβλημάτισε τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας. Τι θέλει άραγε να πει, διερωτώνται οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας; Ό,τι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τουρκικά F-16 εναντίον της Ελλάδας; Και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, που πήγαν; Οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, τα drones, τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 που μπαινόβγαιναν στο FIR Αθηνών φωτογραφίζοντας τα νησιά δήθεν για να δουν εάν έχουν άρματα μάχης; Όλα αυτά δεν ήταν εχθρικές ενέργειες;

Αλήθεια, λένε οι Έλληνες πιλότοι, ξεχνάει ο Ερντογάν τον σμηναγό Ηλιάκη, όταν ο Τούρκος πιλότος του κτύπησε την καλύπτρα του F-16 σκοτώνοντάς τον (ενώ ο ίδιος φρόντισε να εκτοξευτεί); Ή τον υποσμηναγό Σαλμά, τον σμηναγό Μπαλταδώρο που έπεσε την ώρα που γύριζε από αναχαίτηση; Ξεχνά τα τεράστια κονδύλια που ξοδεύονταν κάθε χρόνο για να αναχαιτίσουν οι Έλληνες πιλότοι τους Τούρκους εναέριους εισβολείς;

Γιατί λένε οι πιλότοι των μαχητικών μας, να λέει ο Ερντογάν ότι τα αεροπλάνα του δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ εναντίον της Ελλάδος; Μήπως εννοεί ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στα 6 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου; Και τα χρησιμοποιούσε μόνον στα δέκα ναυτικά μίλια που είναι ο μόνος που δεν αναγνωρίζει τον εθνικό μας χώρο; Οι υπερπτήσεις όμως πάνω από τα κατοικημένα νησιά και πάνω από την Αλεξανδρούπολη; Οι 12.000 έξοδοι που είχαν τα τουρκικά αεροσκάφη, μόνον σε ένα χρόνο, το 2022; Και ο πύραυλος Tayfun που όπως έλεγε μπορεί να πλήξει μια νύχτα την Αθήνα;

Και για την ιστορία αναφέρω ότι οι Τούρκοι είχαν πραγματοποιήσει μόνον εφέτος 295 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και σταμάτησαν μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Το 2022 η Τουρκία πραγματοποίησε 2.286 (!) παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατάλαβε πως ένας από τους όρους που του έθεσαν οι Αμερικανοί για του πουλήσουν τα F-16, είναι να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον συμμαχικών κρατών και κυρίως εναντίον της Ελλάδος. Και για να τα αποκτήσει είναι διατεθειμένος να πει και να υποσχεθεί οτιδήποτε. Αυτή τη φορά, ας κρατήσει τις υποσχέσεις του.

***
Τα είπα ξείπα με την πανεπιστημιακή και έφιππη Αστυνομία

Περίπτωση 1: Είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης ότι 1.060 αστυνομικοί, που είχαν διατεθεί για την φύλαξη των ΑΕΙ αποκτούν όπλα και ενσωματώνονται στους ειδικούς φρουρούς. Είπε ακόμα ότι η Αστυνομία δεν θα μπαίνει πλέον στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό και ότι ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός. Εάν αυτό δεν είναι κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τότε τι είναι; Την επομένη ημέρα, όταν ξημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι: «Μια από τις κινήσεις είναι και η πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία δεν καταργείται και το λέω ρητώς. Και δεν υπήρχε ποτέ καμία τέτοια πρόθεση και καμία τέτοια διατύπωση»: Διαλέγετε και παίρνετε…

Περίπτωση 2: Είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης ότι υπέγραψε πρόταση της Αστυνομίας για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας. Και δεν έμεινε εκεί. Καθόρισε με ακρίβεια πόσα θα είναι τα άλογα, τι θα κάνουν οι έφιπποι αστυνομικοί (που δεν θα περιπολούν) που θα βρίσκονται… ακίνητοι (σε τουριστικές περιοχές κτλ. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, δηλαδή πριν ξημερώσει το διέψευσε (κατά άλλους τον «άδειασε») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και όταν την άλλη μέρα ξημέρωσε, τον άδειασε (πάλι) και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης: «δεν υπάρχει κανένα άδειασμα κανενός υπουργού από τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μία πρόταση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή σχετικά με την έφιππη αστυνομία». Διαλέγετε (πάλι) και παίρνετε…

***
Εσπρέσο, προσλήψεις, αξιολόγηση και μπόνους στο Δημόσιο

Τον υποδέχτηκε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειαζόταν υποδοχή, γνώριζε τα… λημέρια, στο υπουργείο που επισκέφθηκε, όπως είπε. Είχε διατελέσει πριν γίνει Πρόεδρος της ΝΔ υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το γραφείο του ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό της Κεραμέως. Ενώ συνήθως όταν επισκέπτεται τα υπουργείο μένει μία ώρα, στα παλιά του τα «λημέρια», έμεινε δύο. Και συζήτησε τα πάντα από προσλήψεις, τον νέο νόμο αποδήμων, το μπόνους στο Δημόσιο, την αξιολόγηση κτλ. Ζήτησε μόνον ένα εσπρέσο και τίποτα άλλο, ενώ όταν αυτός ήταν υπουργός κερνούσε τους επισκέπτες του… τσάι (και μάλιστα μάρκας… τρόικα). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι 10.000 προσλήψεις στην Υγεία θα γίνουν άμεσα, ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά γίνεται περισσότερο για επιβράβευση.

***
Η τρίτη Belh@rra άρχισε να ναυπηγείται

Το πρώτο μεταλλικό έλασμα από χάλυβα για την τρίτη ελληνική φρεγάτα Belharra «FDI HN ΦΟΡΜΙΩΝ» κόπηκε σήμερα στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας, σε ειδική τελετή. Το «παρών» στην τελετή έδωσε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ο Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Θεοχάρης Χατζόπουλος, ο οποίος είναι διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου της Λοριάν, καθώς και άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η πρώτη φρεγάτα ονομάζεται «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων».

***
Μετά την Έφη ανακοινώνει και ο Ευκλείδης

Την δική του υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα ανακοινώνει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο άλλοτε «Τσάρος της Οικονομίας», αιφνιδιάζοντας ακόμα και πολλά μέλη της «Ομπρέλας» έλαβε την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, κάτι που θα επισημοποιηθεί σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι στο Impact Hub Athens στου Ψυρρή. Θα είναι ο δεύτερος που θα διεκδικήσει να είναι διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα μετά την Έφη Αχτσιόγλου. Ακολουθούν τις επόμενες ημέρες και άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς, ενώ το σκέφτεται ακόμα και ο Παύλος Πολάκης.

***
Τα F-35 πάνω από την… Καρδίτσα

Ήταν ιταλικά F-35 που έπαιρναν μέρος σε άσκηση μαζί με ελληνικά F-16 και πέταξαν πάνω από την Καρδίτσα (και σε κάποια στιγμή πάνω από το Καρπενήσι) στα πλαίσια της πολυεθνικής άσκησης «Χτύπημα του Ποσειδώνα». Στην άσκηση μετέχουν και αμερικανικά μαχητικά F-18 που απονηώθηκαν από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο (τη ναυαρχίδα του 6ου στόλου στη Μεσόγειο) «Ford» που βρισκόταν στην Ανδριατική.

***
Επίτιμη δημότης Υδρας η Σοφία Λόρεν

Την ανακήρυξη της διάσημης Ιταλίδας ηθοποιού Σοφίας Λόρεν σε επίτιμη δημότη Ύδρας, αποφάσισε ο δήμος, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη της προσφορά, τόσο στο νησί, όσο και στον χώρο του κινηματογράφου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Ύδρας άργησε να κάνει κάτι για την Σοφία Λόρεν, η οποία λάτρεψε την Ύδρα και την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο, μέσα από την ταινία της «Το Παιδί και το Δελφίνι». Αξέχαστη στιγμή της ταινίας, είναι και εκείνη που η ηθοποιός ερμηνεύει το ελληνικό τραγούδι, «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», το οποίο τραγουδά σε αρκετά σπαστά ελληνικά, δίνοντάς του μια άλλη χάρη, που τελικά το κάνει ακόμη πιο μοναδικό.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η Σοφία Λόρεν, ως πρωταγωνίστρια της ταινίας στην Ύδρα το 1957 είχε και τη δική της καθοριστική συνδρομή όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.