Ως ευκαιρία για την επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη διπλή νίκη στις εκλογές που προηγήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για στροφή στις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν φίλοι παρά στα κόκκινα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχει συνέπεια και συνέχεια για τη βελτίωση των σχέσεων μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος είναι «να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη»

«Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Δεν είναι απλή υπόθεση, και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος και αυτό από μόνο του είναι σημαντική εξέλιξη. Είναι σημαντική κατάκτηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως είναι πρόωρη η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη.

Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς της Τουρκίας είπε ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οποιαδήποτε πώληση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ ισχύει. «Κύριο μέλημα των ΗΠΑ είναι να υπάρχει ηρεμία και ασφάλεια στην ανατολική μεσόγειο. Υπάρχουν και διμερείς συζητήσεις Ελλάδος – ΗΠΑ έχοντας υπογράψει μια πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις ως προς τη στήριξη που μας παρέχουν. Δεν αναφέρομαι μόνο στα f35 αλλά και στη δυνατότητα να προμηθευτούμε δωρεάν πλεονάζον υλικό», συνέχισε και υπενθύμισε πως ήταν η κατάσταση πριν από τέσσερα χρόνια στα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών. «Η δική μας υποχρέωση ήταν πάντα η Ελλάδα να έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και αυτό το έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε», τόνισε.

Για τη στάση της Ευρώπης υπενθύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου με δύο δρόμους. «Ελπίζουμε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο. Εκεί είμαστε στο τραπέζι, είναι και η Λευκωσία. Εκεί η υποχρέωση της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι με αφετηρία τη λύση των δύο κρατών, είναι κάτι που πρέπει να το θέσουμε στα υπόψη μας», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το θέμα της Ροδόπης είπε ότι το έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως η ερμηνεία της Λοζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι δικοί μας Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε.

«Δεν καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία»

Σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «επικουρικός ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». «Θα εξακολουθήσουν οι περιπολίες στα Πανεπιστήμια», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι κάποιες φορές θα χρειάζεται να επεμβαίνει η Αστυνομία αν υπάρχει «βαριά παραβατικότητα».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του, ο ίδιος είπε ότι έχει, ενώ μίλησε με καλά λόγια για τον Νότη Μηταράκη, «αν και τα άλογα θα παραμείνουν στον στάβλο», όπως είπε χαρακτηριστικά για το μέτρο της έφιππης αστυνομίας που πρότεινε ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας.