Πριν από τις εκλογές ο Μητσοτάκης έδωσε εντολή να ενημερωθεί πλήρως και εμπιστευτικά ο Τσίπρας για τις δραστηριότητες σε σχέση με την Τουρκία δύο μουσουλμάνων υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Ροδόπη και την Ξάνθη.

Την ενημέρωση ανέλαβε ο Γεραπετρίτης. Ο τότε πρωθυπουργός έπραξε αναντίρρητα το επιβεβλημένο. Θέλησε δηλαδή να μοιραστεί τις σχετικές πληροφορίες με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και μάλιστα εμπιστευτικά, χωρίς να τις δημοσιοποιήσει.

Δεν ξέρω αν υπήρξε ανταπόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλλον όχι, αν κρίνω από μια δήλωση Φίλη με την οποία ζητάει να ορθώσουμε «δημοκρατικό ανάχωμα στην επίθεση ΝΔ στους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» (5/6).

Ούτως ή άλλως όμως όσα διαβίβασε ο Γεραπετρίτης στην αντιπολίτευση ήταν μάλλον εκ του περισσού.

Διότι τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ήδη καταγγείλει δημοσίως τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου και άλλων «εξωγενών» παραγόντων υπέρ των συγκεκριμένων υποψηφίων βουλευτών του κόμματός τους.

Ο Θ. Καλογιαντσίδης παραιτήθηκε από τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης  καταγγέλλοντας «έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής» (ανακοίνωση 28/1).

Πιο πρόσφατα, η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Κομοτηνής, κατήγγειλε «ωμή και αισχρή παρέμβαση στις εκλογές της περιφέρειας από το τουρκικό προξενείο» (ανάρτηση 22/5).

Προφανώς λοιπόν κάτι συμβαίνει εκεί. Δεν τους ενδιέφεραν άραγε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτές οι καταγγελίες;

Περίεργο διότι την ίδια μέρα με τη δήλωση του Φίλη, η «Αυγή» δημοσίευσε ανησυχητική αναφορά για «Το μακρύ χέρι της  Αγκυρας στη Γερμανία» (5/6). Στη Γερμανία; Στη Θράκη να δεις!

Ολα αυτά φυσικά χρήζουν έρευνας και επαλήθευσης.

Μπορεί ο Φίλης να μας καλεί σε «δημοκρατικό ανάχωμα» αλλά πριν οργανώσουμε το ανάχωμα καλά θα κάνουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κανένα «μακρύ χέρι της Αγκυρας».

Αλλωστε η παρόλα του Φίλη δεν είναι και κανένα Ευαγγέλιο. Εχει ένα ιδιότυπο παρελθόν.

Αλλοτε δεν ήθελε τον φράχτη στον Εβρο, άλλοτε οδυρόταν για τη «μικρή Μαρία» που ήταν μούφα κι άλλοτε προέτρεπε σε «Πρέσπες του Αιγαίου».

Υπό αυτήν την έννοια, καλό θα ήταν να αφήσουμε τις ουρανομήκεις μπαρούφες στην άκρη και να ερευνήσουμε λίγο σοβαρότερα το ζήτημα.

Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, θα είναι πρόβλημα αν δύο βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αποδειχτούν «μακριά χέρια» άλλων. Και (για να μην κρυβόμαστε) θα είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ελπίζω να το καταλαβαίνουν. Διότι μετά δεν υπάρχει «να σας εξηγήσω».

Ασε που θα πάει τζάμπα και το ανάχωμα.