Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο ότι θωρακίζει τη χώρα έναντι εξωτερικών και εσωτερικών απειλών. Στο πλαίσιο αυτό ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε, όμως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα, από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας να σκεφτούν το «χειρότερο δυνατό σενάριο» και να προετοιμαστούν για «φουρτουνιασμένες θάλασσες».

«Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία των ζητημάτων εθνικής ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει αυξηθεί αισθητά» είπε ο Σι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας το χειρότερο δυνατό σενάριο και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δοκιμασίες από ισχυρούς αντίθετους ανέμους και κύματα, ακόμη και επικίνδυνες φουρτουνιασμένες θάλασσες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σι, ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Κίνας εδώ και δεκαετίες, καταφεύγει σε τέτοιου είδους οδηγίες ολοένα και πιο συχνά, σε μία περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αναταραχής και με αρκετά ζητήματα της Κίνας πρωτίστως με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ε.Ε. να μένουν ανοιχτά.

Ο Κινέζος πρόεδρος έχει συνδέσει την εθνκή ασφάλεια με όλες τις πτυχές της διακυβέρνησής του. Έχει ουσιαστικά, όπως σχολιάζουν ειδικοί στο CNN, διευρύνει αισθητά τον ορισμό της εθνικής ασφάλειας, ώστε να καλύπτει τα πάντα, από την πολιτική, την οικονομία και την άμυνα, έως τον πολιτισμό, την οικολογία και τον κυβερνοχώρο. Πιο πρόσφατα, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του ήδη σαρωτικού νόμου περί αντικατασκοπείας από την κάλυψη κρατικών μυστικών και πληροφοριών σε οποιαδήποτε «έγγραφα, δεδομένα, υλικά ή στοιχεία που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα».